Orientační nabídka


 

Vedení Ústeckého kraje: Na možnou vinu kamenolomu na sesuvu jsme upozorňovali

001
Podle posudků expertů z Vysokého učení technického v Brně nemohou za sesuv na dálnici D8 z června 2013 přívalové deště, ale přiléhající kamenolom v Dobkovičkách. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček na tuto možnost již v minulosti upozorňoval premiéra Sobotku i bývalého premiéra Rusnoka, stejně tak i ministry dopravy. Informaci přineslo zpravodajství ČTK.
Tisková zpráva ze dne 13. srpna 2015
 

 
 

„Při několika setkáních jsem na kamenolom a možnou souvislost s jeho provozem a sesuvem upozornil oba premiéry Jiřího Rusnoka a Bohuslava Sobotku i ministry dopravy Prachaře a Ťoka. V době, kdy byla dálnice projektována, byl kamenolom mnohem menší,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.  Svah, který zavalil stavbu dálnice, se podle zpravodajství ČTK, které odkazuje na posudek, utrhl kvůli tomu, že společnost, jež lom vlastní, na jeho hranu vyvezla stovky tun kamenné drtě. Ta následně podmáčený svah strhla. Společnost se závěry posudku nesouhlasí. Podle vedení Ústeckého kraje se tímto posudkem ukazuje, že za neodborný zásah do krajiny by měl být považován kamenolom namísto dálničního tělesa. „Budu chtít vyvolat jednání s Báňským úřadem zeptat se jak, kdy a kdo posuzoval rozšíření těžby v kamenolomu s dopadem na okolí a co se bude dít dále. Pokud se ukáže, že toto nikdo neposoudil a tím veřejně ohrozil jak obyvatele obcí pod kamenolomem a zapříčinil tak zbytečně vynaložené stovky miliónů na opravení již hotové dálnice, měl by za toto nést zodpovědnost,“ doplnil k informacím z posudku radní Ústeckého kraje pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jaroslav Komínek.

 

V posudku, který vypracovali Antonín Paseka a Zdeněk Bažant ze stavební fakulty Vysokého učení technického, se konkrétně podle ČTK uvádí, že "sesuv svahu ze dne 7. června 2013 je v příčinné souvislosti s přitížením koruny svahu", přičemž pochybení je na straně těžební organizace. Situaci nyní sleduje i Český báňský úřad.

 
Zodpovídá: Ing. Lucie Dosedělová
Vytvořeno / změněno: 13.8.2015 / 13.8.2015 | Účinnost od-do: 13.8.2015-13.9.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém