Orientační nabídka


 

Velemín: Setkání s občany k D8 se ministerstvo dopravy vyhnulo

11
Ve čtvrtek 17. února se ve Velemíně v pozdním odpoledni uskutečnilo setkání hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové s občany obcí na objízdných trasách, nahrazujících nedostavěný úsek dálnice D8 přes České středohoří. Pozváni byli i představitelé dotčených resortů. Židle za předsednickým stolem, které byly rezervovány pro ministra dopravy Víta Bártu a pro jeho poradce Miroslava Patrika, však zůstaly prázdné.
 

 
 

Necelou stovku účastníků nejprve oslovila hejtmanka Jana Vaňhová: „Děkuji za vaši účast na tomto setkání, které se týká nedokončené dálnice D8 a dopadů na kvalitu života a zdraví vás obyvatel na objízdných trasách. Je evidentní, že téma dokončení této komunikace vám stále není lhostejné, pochopitelně, každý den ovlivňuje vaše životy.“ Připomněla, že dosud nebyl stanoven závazný termín dokončení posledního úseku D8. Dostavba dálnice v nejbližším možném termínu je pro Ústecký kraj stále prioritou.

 

Kromě zástupců ministerstva zdravotnictví, životního prostředí a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) byli pozváni i ministr dopravy Vít Bárta a jeho poradce Miroslav Patrik, ti se však omluvili. „Přitom nikdo jiný nemůže tento termín dokončení stanovit, pouze ministerstvo dopravy,“ uvedla Jana Vaňhová a dodala: „Pan Bárta se obklopil odborníky, ekology, kteří by měli být zárukou včasné dostavby D8. Pokud není ministerstvo dopravy schopno termín dokončení stanovit a předložit ho veřejnosti, pak se ptám, k jakému účelu musí zaměstnávat zmíněné odborníky jako je pan Patrik.“

 

Závazný termín dostavby dálnice D8 je jedna věc, věcí druhou a neméně závažnou jsou zdravotní dopady, které způsobuje nadměrná doprava na objízdných trasách. Dokončení dálnice může reálně trvat další roky a žádoucí je přijmout preventivní opatření směrem ke zdraví obyvatel. „Proto velmi vítám odvahu zástupců ministerstva životního prostředí, Krajské hygienické stanice a ŘSD přijít sem a diskutovat s námi nad těmito preventivními opatřeními. Očekávám, že dnes zazní konkrétní návrhy, jak zabránit negativním vlivům způsobených nadměrnou dopravou,“ otevřela diskuzi hejtmanka.

 

Na setkání dorazili nejen obyvatelé Velemína, ale i z Lovosic, Bořislavi či Vchynice. Hned v prvních dotazech vyjádřili diskutující občané nelibost nad tím, že pan Patrik z hnutí Dětí Země svojí neúčastí opět vyjádřil svůj přezíravý postoj k celému problému.

 

Děkan Fakulty životního prostředí ústecké univerzity Miroslav Richter přijel na setkání jako lovosický občan. „Auta mi jezní pár metrů pod okny mého bydliště. A jsou jich až desítky tisíc denně! Proto mě dokončení dálnice zajímá. Myslím, že by ministerstvo dopravy mělo přijít i s návrhy, jak silniční dopravě odlehčit při lepším využití dopravy železniční,“ uvedl v diskuzi děkan Richter.

 

Od přítomných zástupců MŽP zazněla také podpora vedení kraje v jeho úsilí o dokončení D8. „Odvedení nadměrné dopravy z objízdných tras na dálnici teprve definitivně vyřeší nynější zdravotní zátěž obyvatel Velemína a dalších obcí,“ řekl ředitel krajské hygieny Josef Trmal.

 

Všechny zúčastněné zajímal právě termín dokončení D8. To však nedokázali jednoznačně odpovědět ani přítomní zástupci ŘSD. „Do března podáme žádost o společné územní a stavební řízení na nedokončené úseky. Po vydání stavebních povolení, což může být v pololetí, už k termínu dokončení můžeme říci více. Dalo by se to stihnout do konce roku 2013 za předpokladu, že se proti vydaným povolením nikdo neodvolá. To však nemůžeme zaručit,“ uvedl Jiří Mayer z pražského vedení ŘSD.

 

Hejtmanka Jana Vaňhová proto přislíbila zorganizovat v pololetí další podobné setkání, kde by zástupci ministerstva a ŘSD mohli referovat o dalším postupu výstavby a o termínu dokončení D8.

 

Poslední nedostavěný úsek dálnice D8 je dlouhý 16,4 kilometru. O jeho dostavbu se vedou spory už od konce 90. let, podoba trasy byla schválena v roce 2005. Podle původního plánu měl stát úsek zhruba 11,7 miliardy korun.

 

1
Pohled do sálu v tělocvičně velemínské základní školy

2
Židle rezervované pro Víta Bártu a Miroslava Patrika zůstaly prázdné

3
Přítomní zástupci ŘSD Jiří Mayer a Jan Kroupa

8
Diskutující děkan FŽP UJEP Miroslav Richter

5
Zástupci MŽP a KHS, Jaroslava Honová a Josef Trmal, podpořili úsilí kraje chránit obyvatele před důsledky nadměrné dopravy

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 18.2.2011 / 18.2.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém