Orientační nabídka


 

Velká sláva v Dolní Poustevně. Obce, které uspěly v soutěži Vesnice roku, si převzaly svá ocenění

Z celkem sedmnácti obcí Ústeckého kraje přihlášených do krajského kola soutěže Vesnice roku bylo šestnáct oceněno za své aktivity vedoucí k rozvoji života v obci, zapojení občanů či péči o přírodní a kulturní dědictví. První místo, zlatou stuhu, získala Dolní Poustevna ležící v okrese Děčín. Právě v ní proběhlo slavnostní předání cen.
Tisková zpráva ze 14. srpna 2023
Předání ocenění Vesnice roku
 

 
 
Robert Holec, starosta Dolní Poustevny, k úspěchu obce poznamenal: „Pro mne je vítězství v krajském kolem především ocenění práce všech, kteří se na chodu a péči o obec podílí. Ocenění jejich ochoty spolupracovat a dělat něco užitečného pro druhé. Moc si jejich zápalu vážím. Bez něj by nám to v obci tak pěkně nešlapalo.“
 
Krom vítězné Dolní Poustevny postupují do celostátního kola další čtyři obce. Modlany na Teplicku získaly modrou stuhu za společenský život. Křešice na Litoměřicku byly oceněny bílou stuhou za činnost mládeže. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí si odnesla obec Hlinná ležící nedaleko Litoměřic. Za spolupráci obce a zemědělského subjektu obdržela Tisá z okresu Ústí nad Labem oranžovou stuhu. Vyhodnocení celostátního kola soutěže proběhne na podzim v Luhačovicích. Celkový vítěz a nositel titulu „Vesnice roku 2023" získá finanční odměnu ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj. Již úspěchem v krajském kole si zmíněné obce zajistili finanční příspěvek, který mohou využít ke svému dalšímu rozvoji.

„Gratuluji Dolní Poustevně, Modlanům, Křešicím, Hlinné a Tisé k jejich úspěchu v krajském kole Vesnice roku. Jsem přesvědčený, že jejich snažení ocení i porota v celostátním kole. Velkou pochvalu si ale zaslouží i další obce, které v krajském kole obdržely diplom nebo další ceny. Díky jejich píli a zájmu obce v Ústeckém kraji vzkvétají a venkov se stává stále atraktivnějším místem pro život,“ ocenil práci obcí Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje.

Diplomy a další ocenění v soutěži získaly Libkovice pod Řípem za rekonstrukci místní sokolovny, Veltěže za nejlepší venkovskou knihovnu kraje a inovativní přístup k předškolnímu vzdělávání. Třebenice byly porotou oceněny za svou péči o kulturní dědictví, Slavětín za budování návštěvnické infrastruktury, Račiněves za výsadbu aleje věnované památce sira Nicholase Wintona a Dolní Zálezly za mezigenerační spolupráci. Ohodnocen byl i přístup Františkova nad Ploučnicí k rozvoji obce nebo obce Okounov k zapojení občanů do realizace projektů. Brandov získal cenu za oživení venkovského fotbalu v oblasti Krušnohoří. Radovesice pak za obnovu mateřské školky. Dvě ocenění získala obec Hrobčice. První za rekonstrukci zámku Mirošovice, druhou za dlouhodobou péči o historické objekty. 

Úspěch slaví i obce umístěné na hlavních příčkách. Obec Tisá navíc obdržela cenu naděje pro živý venkov, která jí byla udělena za živý spolkový a společenský život. Modlany byly oceněny za vybudování malé vodní nádrže. Hlinná pak za vzorné vedení obecní kroniky. 

Starosta Dolní Poustevny Robert Holec s hejtmanem Ústeckého kraje Janem Schillerem
Starosta Dolní Poustevny Robert Holec s hejtmanem Ústeckého kraje Janem Schillerem

Předání zlaté stuhy vítězné obci
Předání zlaté stuhy vítězné obci (z
leva: Pavel Svoboda, Zbyněk Linhart, Lukáš Černohorský, Jan Schiller, Tomáš Tesař, Veronika Vrecionová, Robert Holec, Marie Cimrová, Josef Čech, Tomáš Šenfeldr)

 

Vítězové hlavních kategorií krajského kola Vesnice roku

Vítězové hlavních kategorií krajského kola Vesnice roku (zleva nahoře: Lukáš Bartoň – Modlany, Jan Schiller - hejtman Ústeckého kraje, Magda Pejšová – Dolní Zálezly, Josef Dvořák – Okounov, Eva Hajná – Třebenice, František Feix – Libkovice p/Ř, Václava Zelenková – Račiněves, Jiří Drobný – Radovesice, Věra Posledníková s doprovodem – Veltěže; zleva dole: etr Hubený – Modlany, Robert Holec – Dolní Poustevna, Martin Ušala – Hlinná, Jiří Turek – Tisá)

Slavnostní předání ocenění bylo spojeno s pestrým kulturním programem
Slavnostní předání ocenění bylo spojeno s pestrým kulturním programem 

 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 14.8.2023 / 14.8.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém