Orientační nabídka


 

Vinařské Litoměřice již po sedmé

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
a
Vracíme se k sedmému ročníku Vinařských Litoměřic, soutěže vín a přehlídky pro širokou veřejnost, kterou doprovázely také odborné semináře o vínu a zdravé výživě...
 

 
 

Tisková zpráva z 21. dubna 2009

Vinařské Litoměřice jsou prodejní a soutěžní výstavou vín. Ne náhodou se koná tato výstava Litoměřicích, v samém srdci zahrady Čech, kde má pěstování vína svou velkou tradici. Součástí výstavy byl již tradiční odborný seminář „Víno a zdraví“, který se konal v pátek 17. dubna, za účasti předních odborníků z řad lékařů, kteří zde prezentovali nejnovější poznatky o pozitivním vlivu vína na lidský organismus. V sobotu byl doprovodný program tematicky zaměřen na „Víno a pokrmy“. Generálním partnerem výstavy se stal opět Ústecký kraj a hlavním partnerem VIAMONT DSP a.s.

Zvláštní dík patří Cechu českých vinařů za odbornou garanci při organizaci celé soutěže. Dále pak více než 75 degustátorům z Čech Moravy a Slovenska, kteří ve dvanácti komisích celou soutěž hodnotili. Ministerstvo zemědělství ČR mělo odborný dohled nad celou soutěží. Celá soutěžní kolekce pak byla připravena v omezeném množství k degustaci pro návštěvníky výstavy. Neobyčejná možnost posoudit mnohotvárnost vín i odlišnosti jednotlivých ročníků vín vyrobených v České republice a jejich porovnání s víny zahraničními.

Starosta města Litoměřice (hlavního organizátora soutěže spolu s Ortopedickým centrem s.r.o.)  Ladislav Chlupáč k výstavě řekl: „Není náhodou, že jsou to Litoměřice, které hostí nejlepší vinaře z Čech a Moravy, ale i ze zahraničí. Vinařství se v naší oblasti traduje od 11. století a i když patří k nejsevernějším vinařským oblastem v Evropě, vyznačuje se velmi kvalitními odrůdami. Tato výstava není jen pro znalce, ale pro každého, kdo má víno rád.“

Hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou, která spolu s ostatními politickými osobnostmi převzala nad Vinařskými Litoměřicemi záštitu, zastupovala na akci členka Rady ÚK paní Jana Ryšánková. „Přehlídka je symbolem znovuvzkříšení slavné a dlouhé tradice pěstování a  výroby vína na severu Čech. Zvláště v posledních letech se tu, jak díky poctivé práci zdejších vinařů, tak příznivému počasí rodí skutečně zajímavá vína. Vinařství v našem kraji má zcela bezpochyby budoucnost, která by mohla v dalším rozvoji regionu sehrát významnou úlohu. Vnímám hlavně pozitivně se rozvíjející služby v cestovním ruchu, které se stávají novými pracovními příležitostmi pro řadu lidí. A právě Litoměřicko má v rozvoji cestovního ruchu z celého regionu největší potenciál“, řekla Jana Ryšánková.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 555 soutěžních vzorků a všechna vína splňovala podmínky statutu soutěže. Celkem se zúčastnilo 93 výrobců. Soutěž je uznána rozhodnutím Ministerstva zemědělství. V soutěži bylo uděleno 60 zlatých medailí, 89 stříbrných medailí  a 21 dalších významných ocenění. „Potěšilo mě umístění roudnického vína na předním místě v soutěži, což je důkazem toho, že i vína ze severu Čech se dostávají v rámci České republiky do popředí“, dodala radní Ryšánková.

(od dop.)

 

1

2

3

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 21.4.2009 / 21.4.2009 | Zveřejnit od-do: 21.4.2009-20.5.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém