Orientační nabídka


 

Vinařské Litoměřice mají již svého čtrnáctého šampiona

vl
V pátek a v sobotu 22. a 23. dubna se v prostorách litoměřického domu kultury a hradu uskutečnil 14. ročník prestižní přehlídky vín Čech a Moravy – Vinařské Litoměřice. Akce je zařazena do projektu Ústeckého kraje „Rodinné stříbro“ a kraj tuto významnou akci jako generální partner finančně podporuje. Záštitu nad výstavou převzal mimo jiné i prezident ČR Miloš Zeman a hejtman Oldřich Bubeníček.
 

 
 

„Vinařské Litoměřice se právem staly součástí ,Rodinného stříbra Ústeckého kraje‘, patří tedy mezi ty nejvýznamnější a nejprestižnější události krajského kalendária, které se těší velké návštěvnosti a pozornosti obyvatel nejen Ústeckého kraje. Letošní ročník je zatím rekordní co do počtu vystavovatelů i přihlášených vzorků vín k hodnocení, a věřím, že i účastí návštěvníků. Za to pořadatelům blahopřeji a všem návštěvníkům přehlídky vinařů přeji příjemné zážitky při prohlídce výstavy a při degustaci kvalitních vín,“ řekl v úvodní zdravici při zahájení výstavy hejtman Oldřich Bubeníček. Generálního partnera na přehlídce reprezentovala celá řada radních a zastupitelů Ústeckého kraje.

Zahájení výstavy byla přítomna řada významných osobností a představitelů politického a společenského života kraje. Nechyběl zde starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč a představitelé partnerských a vinařských měst kraje – Ústí nad Labem, Roudnice nad Labem, Mostu, Žatce a Kadaně. Zdravici při zahájení pronesl i litoměřický biskup Jan Baxant, prezident agrární komory České republiky Miroslav Toman, předseda Cechu českých vinařů Jiří Čábelka a prorektor University Karlovy Jan Royt.

U příležitosti prestižní vinařské přehlídky udělil Oldřich Bubeníček Medaili hejtmana Ústeckého kraje za dlouhodobou práci a výsledky při propagaci kraje v oblasti zemědělství a vinařství třem osobnostem. Medailí byli oceněni Ludmila Holadová, Ivan Váňa a František Kupsa.

Paní Ludmila Holadová dlouhodobě působí v oblasti zemědělství, je ředitelkou Okresní agrární komory Most, která je iniciátorem pořádání krajských dožínek, výstav a soutěží o nejlepší regionální potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče.

Pan Ivan Váňa ve vinařství působí desítky let. V sedmdesátých letech dostal příležitost vybudovat v Chrámcích první vinice, čímž navázal na zaniklé mostecké vinařství. Získal několik ocenění, mezi významné patří zejména Řád Karla IV. za rozvoj českého vinařství a zlatá Medaile Valtických vinných trhů za pěstování vinné révy ve zvláštních oblastech. Mnoho let pracoval jako předseda Cechu českých vinařů.

Pan František Kupsa v roce 1984 začal s rekonstrukcí historických viničních tratí Velká Vendule, Malá Vendule a Mariánská. V roce 1985 vysadil první produkční vinici nově vyšlechtěné odrůdy MOPR v Čechách. V roce 1995 založil firmu Žernosecké vinařství. Vína tohoto vinařství získala řadu ocenění. V roce 2014 mu udělila Vinařská asociace ČR ocenění za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství. Firma získala titul vinařství roku 2014 a patří k nejprestižnějším vinařstvím ČR.

Do letošní soutěže bylo dodáno 752 vzorků vín od vinařů z Čech a Moravy, Slovenska, Německa, Rakouska, Itálie, Španělska a z Bosny a Hercegoviny. Hodnocení soutěže proběhlo počátkem dubna. Vína hodnotili znalci, degustátoři v 17 pětičlenných komisích. Celkem bylo uděleno 118 zlatých a 134 stříbrných medailí a další ocenění. Ocenění „Champion XIV. ročníku výstavy Vinařské Litoměřice 2016“ získalo vinařství Miroslava Volaříka za tramín červený, výběr z hroznů 2015, který za toto ocenění obdržel také Prezidentský pohár – cenu prezidenta České republiky. Cenu si převzala Eliška Becková, technolog vinařství.

vl
Výstavní plochu zaplnily do posledního místa stánky vinařů

 

vl
Při zahájení výstavy pronesli zdravici (zleva) hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, starosta města Litoměřice Ladislav Chlupáč a litoměřický biskup Jan Baxant

 

vl

 

vl
Už při zahájení přehlídky byly výstavní prostory zaplněny návštěvníky

 

vl

 

vl
Pro vítěze všech kategorií byly připraveny poháry a medaile

 

vl
Ludmile Holadové předává hejtman medaili za přínos při propagaci a rozvoji krajského zemědělství

 

vl
Ivan Váňa přebírá Medaili hejtmana za rozvoj vinařství v kraji

 

vl
František Kupsa byl Medailí hejtmana oceněn za výsledky jednoho z nejprestižnějších vinařství ČR ve Velkých Žernosekách

 

vl

 

vl
Ocenění Medailí hejtmana Ústeckého kraje

 

vl

 

vl

 

vl
Program zpestřila cimbálovka Slovácko mladší

 

vl
Ocenění nejlepším vystavovatelům předávala i Monika Zeman, zástupkyně ředitele Krajského úřadu Ústeckého kraje a Miroslav Toman, prezident Agrární komory ČT

 


 

vl
Krajská radní Jitka Sachetová při předávání cen nejlepším vinařům

 

vl

 

vl
Spolu s hejtmanem Bubeníčkem předával ceny i pořadatel výstavy Pavel Kacerovský (vlevo)

 

vl
Předání ceny šampiona výstavy

 

vl
Tyto ceny byly určeny pro šampiona výstavy, vinařství Miroslava Volaříka

 

vl
Cenu šampiona převzala Eliška Becková, technolog vinařství, blahopřát spolu s hejtmanem přišel na pódium zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta České republiky Petr Mužák (vpravo) a zástupce ředitele KÚÚK Jaroslav Pikal (vlevo)

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 24.4.2016 / 24.4.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém