Orientační nabídka


 

Soubor Lužičan pečuje o zvyky a tradice - IX. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Krásná Lípa

foto
Po dvou letech se do Krásné Lípy vrátil už devátý ročník tradičního Mezinárodního folklorního festivalu Krásná Lípa, který pořádá soubor Lužičan. Během dvou dní vystoupilo přes dvě stě účinkujících. Představily se soubory z Moravy, Slovenska, Lotyšska, Polska a dalších. Nejsevernější oslavu lidového umění a tradic u nás si nenechala ujít také krajská radní pro kulturu Jitka Sachetová, která organizátorům předala certifikát Rodinného stříbra Ústeckého kraje.
 

 
 

„Do programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje řadíme významné akce, které dokonce svým významem přesahují hranice našeho regionu, což mezinárodní folklorní festival rozhodně je. Jsem ráda, a za to chci poděkovat právě pořadatelům, že tato akce má ve Šluknovském výběžku svou tradici a budu se zase těšit za dva roky, až se tady společně sejdeme,“ řekla radní Jitka Sachetová při předávání certifikátu pořadatelům. „Zařazení do programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje si velmi vážíme. Tento festival si klade za cíl zvýšení povědomí o tradiční lidové kultuře v našem regionu a přiblížení nejen domácího, ale i zahraničního folkloru široké veřejnosti. A já věřím, že letošní devátý ročník a jeho návštěvnost ukazuje, že se to daří,“ dodala organizační ředitelka festivalu Naďa Semelková.

Hlavní program odstartoval průvodem souborů od kostela Máří Magdaleny na krásnolipském Křinické náměstí. A protože právě letos je to sto let od vzniku Československa, tak při zahájení také pozvaní hosté, mezi kterými nechyběl starosta Krásné Lípy Jan Kolář i senátor Zbyněk Linhart, pověsili pentle na mladou lípu, která je českým národním symbolem.

foto
Organizátoři přivítali hosty chlebem a pivem z místního pivovaru. Akce se zúčastnila také krajská radní pro kulturu Jitka Sachetová.

foto

Zprava krajská radní Jitka Sachetová, starosta Krásné Lípy Jan Kolář a Karina Strnadová z krajského odboru kultury.

foto

foto
Hlavní sobotní program zahájil průvod souborů.

foto

 

foto
Lípa je náš národní strom a letos je to právě 100 let od vzniku Československa. Hosté mladé lípě popřáli mnoho zdaru.

foto

foto
Senátor Zbyněk Linhart.

 

foto
Předání certifikátu Rodinné stříbro Ústeckého kraje organizátorům.

foto

 

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

 






 

 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 11.6.2018 / 11.6.2018
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém