Orientační nabídka


 

Krajské město bude mít do dvou let metro

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Krajské město bude mít do dvou let metro
Za naprostého nezájmu veřejnosti i médií Ústecký kraj zahájil v březnu realizaci zatím svého nejambicióznějšího projektu za téměř 7 miliard korun. Budovy krajského úřadu do dvou let spojí podzemní kolejová doprava - metro.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 32.12.2006

 

Krajské město bude mít do dvou let metro

 

Za naprostého nezájmu veřejnosti i médií Ústecký kraj zahájil v březnu realizaci zatím svého nejambicióznějšího projektu. „V rámci zefektivnění práce úředníků Krajského úřadu Ústeckého kraje připravuje do dvou let propojení svých budov v krajském městě podzemní kolejovou dopravou – metrem,“ prozradil náměstek hejtmana Petr Fiala. Projekt připravili studenti ústeckého gymnázia Stavbařů ve spolupráci s kroužkem Mladých techniků v DDM Rumburk ve volném čase, náklady celé akce se pohybují v řádech miliard korun. „Ústecký kraj je povinen řádně a hospodárně hospodařit se svěřenými finančními prostředky daňových poplatníků. I když se 6,85 miliard korun na výstavbu metra mohou jevit jako poměrně vysoké náklady, tato investice, na níž jsme bohužel zatím nezískali z Evropské unie ani euro, se kraji dlouhodobě vrátí v efektivnější práci jeho administrativy. Nezapomeňme, že se jedná o projekt ojedinělý. Proto je potěšující, že jeho návratnost je spočítána v nákladnější variantě na dobu 156 let, což je při výši investice zcela standardní,“ komentoval akci hejtman Jiří Šulc. 

Trasa jednokolejového krajského metra bude dlouhá přibližně jeden a půl kilometru a bude mít tři zastávky, v podzemí krajských budov A, B a C. Protože tyto části krajských objektů nejsou přístupny veřejnosti bez doprovodu, nepočítá se se zapojením krajského metra do systému MHD v Ústí nad Labem. „Ano to je pravda, není to pro lidi. Metrem se budou vozit jen úředníci a my, jízdné bude stát jednu korunu a bude jednou měsíčně strháváno z platu, zastupitelé budou moci metra využívat zdarma,“ přiblížil budoucí provoz ústeckého metra náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka. Vzhledem k tomu, že se do projektu krajského metra nezapojilo město, zatím byly zastaveny přípravy trasy B, která měla spojit sídlo Ústeckého kraje s magistrátem města. „Naopak vstřícnost projevila radnice městského obvodu Střekov, takže v II. etapě podkopeme řeku Labe a jedna ze zastávek metra bude pod garážemi tamního obvodního úřadu,“ upřesnil náměstek hejtmana.

Realizace metra v Ústí nad Labem však neprobíhá zcela bez komplikací. Výhrady proti vedení trasy mají například správci městských kanalizací. „Nevadí nám, že budeme muset zcela přebudovat kanalizační systém v městském centru. Zase budeme moci rozkopat chodníky a silnice a vůbec, za co bychom jinak utráceli peníze? Máme ale výhrady k hlukovým studiím, které prokázaly, že naši pracovníci budou při kontrolách potrubí vystaveni nadměrné hlukové zátěži při jízdě vlakových souprav,“ uvedl jejich pracovník který si nepřál být jmenován. Výhrady mají i politické strany zastoupené v krajském zastupitelstvu. „I když vidíme přínos této investice v tom, že dlouhodobě přinese pracovní místa, přesto se nám na projektu něco nezdá. Například trasa krajského metra zcela ignoruje stranické sekretariáty v centru města,“ shodly se ve svých prohlášeních.

 

Zemní práce na první stanici budoucího metra v Ústí nad Labem byly zahájeny
Zemní práce na první stanici budoucího metra v Ústí nad Labem byly zahájeny

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.12.2006 / 29.12.2006 | Zveřejnit od-do: 29.12.2006-2.1.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém