Orientační nabídka


 

Ústecký kraj a kanadské Calgary mají zájem na vzájemné spolupráci

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj a kanadské Calgary mají zájem na vzájemné spolupráci
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a starosta kanadského Calgary Dave Bronconnier podepsali memorandum, ve kterém přislíbili rozvíjet spolupráci mezi oběma regiony.
 

 
 

 TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  29. 5. 2007

Ústecký kraj a kanadské Calgary mají zájem na vzájemné spolupráci

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a starosta kanadského Calgary Dave Bronconnier podepsali memorandum, ve kterém přislíbili rozvíjet spolupráci mezi oběma regiony.

 

    Ústecký kraj získal partnera v Kanadě. Je jím bezmála milionové město Calgary, významné centrum petrochemického průmyslu. Spolupráci s Calgary navázal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc během své pracovní cesty, která se uskutečnila 14. až 18. května.

    Calgary je metropolí provincie Alberta, nejdynamičtěji se rozvíjející kanadské provincie. Alberta má druhé největší ropné zásoby na světě, představující 14% světových zásob ropy. Průmysl Alberty je tedy orientován především na zpracování ropy a zemního plynu. Jsou tu petrochemické závody, plynárenské společnosti, provozovatelé ropovodu, vrtné společnosti a další. Alberta je také provincií s nejnižší nezaměstnaností v Kanadě. Nezaměstnanost se tam pohybuje pod 5 procenty, na hranici nedostatku pracovních sil. Právě tento fakt a zároveň podobná struktura průmyslových odvětví by mohli být pro Ústecký kraj jedním ze způsobů, jak například řešit problematiku nezaměstnanosti.

     V rámci svého pobytu v Calgary navštívil hejtman Jiří Šulc mimo jiné průmyslovou zónu v Leduc-Niscu. Právě zde je velká poptávka po kvalifikovaných dělnících – svářečích, elektrikářích, nástrojářích nebo pracovnících v oblasti rekultivace krajiny. Zóna, stejně jako další místa v provincii Alberta, si zatím vypomáhají dělníky z Velké Británie, Německa nebo Holandska. Chystají se ale legislativní úpravy, které umožní  získat pracovní povolení i obyvatelům dalších zemí EU.  Vedení Leduc-Niscu hejtmana Jiřího Šulce zapojilo do svého projektu Ambassador. Jmenovali Jiřího Šulce ambasadorem, který má propagovat albertský region za hranicemi.  

     Nejdůležitějším bodem hejtmanovy návštěvy provincie Alberta byl ovšem podpis memoranda o spolupráci mezi Ústeckým krajem a Calgary. Hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc a starosta Calgary Dave Bronconnier podepsali memorandum 16. května na calgarské radnici. Oba představitelé v něm mimo jiné přislíbili, že budou podporovat obchodní a investiční činnosti mezi Ústeckým krajem a Calgary,  a zasadí se o vytvoření vazeb na poli obchodním, kulturním a vzdělávacím.

Jiří Šulc v Calgary navázal kontakty také s představiteli dvoutisícové české menšiny. Její příslušníci jsou nezřídka majiteli nebo představiteli různých firem a institucí. 

 

Alberta, Calgary:  Celá provincie Alberta má 3, 4 milionu obyvatel, kteří žijí na ploše o rozloze 661 km2.  Je to nejrychleji se rozvíjející kanadská provincie. Nezaměstnanost tu nedosahuje ani 5 procent, což je nejlepší výsledek v Kanadě. Za své úspěchy vděčí Alberta především nalezištím ropy a zemního plynu. Ropa, která se tu nachází představuje 14% světových zásob. Provincie Alberta se tak řadí na druhé místo  v zásobách ropy, hned za Saudskou Arábii. V souvislosti s ropnými nalezišti je v Albertě tedy především petrochemický a plynárenský průmysl.

Kromě nerostného bohatství se Alberta může pochlubit také přírodními krásami. Je tu 5 míst, která jsou zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Národní parky Banff a Jasper, Head-Smashed-In Buffalo Jump, Dinosaur Provincial Park, Waterton-Glacier International Peace Park a národní park Wood Buffalo. 

Největším městem Alberty je Calgary. Leží v podhůří Skalistých hor, na soutoku řek Bow a Elbow. Se zhruba 933 500 obyvateli  a rozlohou 722 km2 je to páté největší město Kanady. Sídlí tu velké ropné a plynárenské společnosti, provozovatelé plynovodu, vrtné společnosti a konzultační firmy.  Kromě toho je město známé také jako pořadatel zimní Olympiády v roce 1988.

 

 

Připravil: Mgr. Veronika Kindlová, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 

Jiří Šulc a Dave Bronconnier při podpisu memoranda
Jiří Šulc a Dave Bronconnier při podpisu memoranda

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.5.2007 / 29.5.2007 | Zveřejnit od-do: 28.5.2007-28.6.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém