Orientační nabídka


 

Petr Fiala a Vladimír Záhorský zahájili návštěvu čínské provincie Anhui

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 Petr Fiala a Vladimír Záhorský zahájili návštěvu čínské provincie Anhui
Přinášíme zprávu o průběhu prvního dne návštěvy dvou představitelů Ústeckého kraje ve významné čínské provincii
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 27.11. 2007

 Petr Fiala a Vladimír Záhorský zahájili návštěvu čínské provincie Anhui

 „Pojďme nalézt vhodné oblasti spolupráce. Pokud spojíme naše síly, nikdo z nás neprodělá,“ řekl náměstek hejtmana Petr Fiala během prezentace Ústeckého kraje představitelům východočínské provincie Anhui.

     V tomto regionu pobývá krajský náměstek spolu se členem Rady Ústeckého kraje Vladimírem Záhorským na pětidenní pracovní cestě, jejímž cílem je zjistit možnosti konkrétní spolupráce mezi Ústeckým krajem a čínskou provincií. V pondělí, v první den své návštěvy, se oba krajští politici setkali s čelními představiteli regionální vlády Anhui. Nejprve je přijal náměstek tajemníka anhuiské vlády Han Jun spolu se zástupci úřadu pro zahraniční vztahy, úřadu pro výchovu a vzdělávání, komise pro reformu a rozvoj a dalších významných místních institucí. Tématem setkání byla vzájemná prezentace obou regionů. Během ní pan Han Jun upozornil na obrovský potenciál své provincie. Ta je nejrychleji se rozvíjející oblastí v Číně. Donedávna patřila k nejchudším, rozvoj začal až s reformami v devadesátých letech. Dnes je provincie předním asijským producentem cementu; v rámci Číny  je největším výrobcem vysokozdvižných vozíků, předním výrobcem bagrů, dobře si vede také v oblasti slévárenství. Kromě toho se Anhui stává důležitou dopravní křižovatkou Číny. Je tu 1750 kilometrů dálnic a 3 tisíce kilometrů železnic. Province Anhui, jak dále řekl náměstek tajemníka její vlády Han Jun, ale není jen výrobní halou. Pozornost se soustředí také na vědu a vzdělávání. Anhui má 91 vědeckých ústavů a vysokých škol a co do počtu inženýrů je na druhém místě za hlavním městem Peking. Závěrem pan Han Jun prozradil, že odborníci odhadují, že v roce 2010 bude HDP v Anhui okolo jednoho bilionu jüanů a meziroční nárůst bude činit asi deset procent.

   Prezentace Ústeckého kraje, kterou přednesl náměstek Petr Fiala vzbudila, u čínských partnerů zájem. Jak řekl Han Jun, prezentace je navnadila k návštěvě našeho kraje a dobře posloužila k navázání spolupráce.

   Po debatě s představiteli regionu krajskou delegaci v čele  Petrem Fialou oficiálně přijal guvernér Anhui pan Wang Jinshan.  Petr Fiala guvernérovi tlumočil pozdravy od hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce a také ho hejtmanovým jménem pozval na návštěvu kraje, která by měla být dalším krokem k oficiálnímu uzavření spolupráce mezi oběma regiony. Ústecký kraj by se tak zařadil mezi 47 měst a 13 regionů z celého světa, se kterými už Anhui uzavřenou spolupráci má. Generální konzul České republiky v Šanghaji Milan Hupcej, který byl setkání také přítomen, doporučoval jako ideální dobu pro reciproční návštěvu jaro, kdy je podle něj Ústecký kraj nejkrásnější.

Připravila: Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje,

tiskové oddělení odboru kanceláře hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 27.11.2007 / 5.12.2007 | Zveřejnit od-do: 27.11.2007-26.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém