Orientační nabídka


 

Pokračuje návštěva představitelů Ústeckého kraje v čínské provincii Anhui

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Pokračuje návštěva představitelů Ústeckého kraje v čínské provincii Anhui
Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala představil v Číně mimo jiné strategickou průmyslovou zónu Triangle
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA  ze dne 28.11. 2007

Pokračuje návštěva představitelů Ústeckého kraje v čínské provincii Anhui

Druhý den své pracovní návštěvy v čínské provincii Anhui (úterý 27. listopadu) zahájili náměstek hejtmana Petr Fiala a radní Vladimír Záhorský v doprovodu českého konzula v Šanghaji Milana Hupceje návštěvou university v hlavním městě provincie Hefei. Universita leží na kraji města ve velkém moderním kampusu. Je největší universitou provincie; vzdělává se zde 30 tisíc studentů. Významná je tato škola také v rámci celé Číny. Čínská vláda universitu zařadila do projektu „10 -100“. Jedná se o projekt, v jehož rámci poplynou do stovky čínských universit až do roku 2010 mimořádné dotace na jejich rozvoj. Jak řekli zástupci university představitelům našeho kraje, škola má velký zájem o spolupráci se zahraničními universitami. V dnešní době má desítky partnerů po celém světě a dalším se nebrání. Hefeiská universita stojí především o hostování zahraničních odborníků, kteří by se podíleli jak na výuce, tak na výzkumu. Náměstek Petr Fiala, který v rámci setkání mimo jiné představil čínským partnerům ústeckou Universitu Jana Evangelisty Purkyně, proto přislíbil zprostředkování kontaktů mezi vysokými školami v našem kraji a universitou v Hefei.

   Dalšího zastávkou druhého dne v Anhui byla Ekonomická a technická zóna v Hefei. Byla založena v roce 1993 a v roce 2000 byla povýšena na zónu státní úrovně. Je zaměřena na hi-tech výrobky, domácí spotřebiče, ale vyrábějí se tu například i potraviny. Působí zde 10 z pěti set nejsilnějších firem světa. Mezi nimi například Unilever, Hitachi, Coca-cola, Mitsubishi a jiné. Součástí zóny jsou i školy, které navštěvuje asi 20 tisíc žáků, takže, jak uvedli zástupci zóny, hefeiská zóna se může pochlubit kvalifikovanými pracovníky. Kromě výrobních hal jsou v zóně i parky, firmy sídlí v moderních budovách, některá architektura je naopak inspirována historickými evropskými budovami.       Představitelé Ústeckého kraje vedení zóny podali informace o strategické zóně Triangle. V reakci na to byli požádáni o zprostředkování kontaktů a také nabídky na účast na veletrhu domácích spotřebičů, který se v zóně už tradičně koná. Přijíždějí sem zástupci průmyslových zón z celého světa, část z nich má podepsanou dohodu o spolupráci se zónou v Hefei. Podle vedení zóny by i Trianglu mohla taková smlouva přinést výhody.

   Po návštěvě zóny odjeli Petr Fiala a Vladimír Záhorský spolu s Milanem Hupcejem do budovy lidové vlády města Hefei. Zde byli přijati předsedou vlády panem Wuem Cunrongem. Hefei je město s historií dlouhou dva tisíce let. Co se jí týče, chlubí se Hefeiští především legendární postavou čínských dějin, soudcem Pao. Dnes je jejich chloubou rychlý rozvoj města. Hrubý domácí produkt tu v loňském roce činil 107 miliard jüanů, velkou zásluhu na tom má výše zmíněná zóna. Ve městě probíhá mohutná výstavba, která tvář města mění do podoby moderní západní city. V celém městě včetně zemědělských předměstí žije více než 4 miliony lidí. Samotné město má více než jeden a půl miliónu obyvatel. Jak řekl předseda městské vlády Wu, Hefei velmi stojí o spolupráci, a to zejména na poli vědy a vzdělání.

Připravila: Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje,

tiskové oddělení odboru kanceláře hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 28.11.2007 / 5.12.2007 | Zveřejnit od-do: 28.11.2007-27.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém