Orientační nabídka


 

Číňané přijali pozvání Ústeckého kraje, do regionu přijeli na dva dny

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Číňané přijali pozvání Ústeckého kraje,  do regionu přijeli na dva dny
Včera a dnes pobývá v Ústeckém kraji velvyslankyně ČLR v Česku paní Huo Yuzhen a delegace z čínské provincie Anchuej.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20. 6.2008

 

Číňané přijali pozvání Ústeckého kraje,  do regionu přijeli na dva dny

 

V čele třináctičlenné čínské delegace, která přijela na pozvání Ústeckého kraje na dvoudenní návštěvu do našeho regionu, byla velvyslankyně Číny v České republice Huo Yuzhen, která se k hostům z provincie Anchuej připojila po jejich příletu do Prahy. Delegaci tvořili zástupci nejrůznějších médií a také ti, kteří se starají v Asociaci pro zahraničí o kulturní výměny. Proto do Ústí zavítal také Zang Shikai, prezident této asociace, jenž je zároveň poradcem anchuejské provinciální vlády.

   V krajské metropoli se hostům nejprve věnoval Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje, který je pozval na společenský oběd, jenž se konal na hradě Střekově. V jeho úvodu došlo na výměnu zdravic, později na zapsání do pamětní knihy Ústeckého kraje a také na vzájemnou výměnu dárků.

Představitel našeho regionu ve svém slovu zmínil i svoje vlastní dojmy z návštěvy Číny, kterou vloni na pozvání čínské strany absolvoval s dalšími hejtmany ČR. „V květnu to byl rok, co byl učiněn první krok ve spolupráci mezi naším krajem a vaší provincí. Tehdy jsem dostal právě nabídku na spolupráci právě s vaší provinci Anchuej. Na přelomu roku pak do provincie (má 60 milionů obyvatel) ještě zavítala delegace našeho kraje, můj náměstek a člen rady. Popisovali Anchuej jako region s rozvinutým průmyslem, kde ale zároveň není nouze o přírodní krásy. Konkrétně hovořili o nádherných Žlutých horách,“ zavzpomínal hejtman. Dodal, že sami se nyní mohou při své návštěvě kraje přesvědčit, že má podobnou charakteristiku. „Máme tu hnědouhelné doly, elektrárenský a chemický průmysl, ale zároveň krásnou přírodu - hory, pískovcové skály, lesy, jezera i řeky s malebnými údolími. Věřím, že zážitky, které si odvezete z Ústeckého kraje budou zajímavé a nezapomenutelné.“

   Velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR Huo Yuzhen v krátkosti připomenula základní charakteristiku provincie Anchuej, která se dynamicky rozvíjí, a to nejen svým průmyslem, ale i v kultuře, vzdělávání a dalších oblastech. „Vítáme proto takové příležitosti, jako jste nám poskytli svým pozváním do vašeho regionu a za to vám velice děkujeme,“ řekla velvyslankyně a pokračovala: „Doufám, že je to jen první krok, který povede k k další hlubší spolupráci. Těch možností je jistě celá řada, nyní mám na mysli například projekty vedoucí k rozvoji školství, vzdělávání nebo turismu. Moje práce a také povinnost je, abych těmto vizím aktivně pomáhala. Věřím, že když se přání spojí s ochotou a dobrou vůlí, výsledky se dostaví.“ I hejtman Jiří Šulc je podle svých slov nakloněný těmto myšlenkám.

   Odpolední část prvního dne čínské delegace pokračovala návštěvou Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, poté odjeli do lázeňských Teplic. Jejich program se zaměřil na prohlídku atraktivních sbírek v depozitářích regionálního muzea (je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje), líbilo se jim na konzervatoři, příjemně se cítili v prostorách lázeňského domu Beethoven. Páteční dopoledne měli Číňané vyhrazené na schůzky s médii, přímo v redakcích. V Ústí nad Labem konkrétně navštívili regionální redakci České tiskové kanceláře a využili nabídky podívat se do studia Českého rozhlasu Sever. Za Ústecký kraj se s delegací z Anchuej odpoledne rozloučí náměstek hejtmana Petr Fiala a člen rady Vladimír Záhorský.  

 

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741,  737415959

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

V Teplicích před zdejším muzeem.
V Teplicích před zdejším muzeem.

V jedné z expozic Regionálního muzea Teplice
V jedné z expozic Regionálního muzea Teplice

Výhled z budovy UJEP na krajské město
Výhled z budovy UJEP na krajské město

Číňané přijali pozvání Ústeckého kraje,  do regionu přijeli na dva dny

Na Hradě Střekově
Na Hradě Střekově

Číňané přijali pozvání Ústeckého kraje,  do regionu přijeli na dva dny

Číňané přijali pozvání Ústeckého kraje,  do regionu přijeli na dva dny

Velvyslankyně ČLR v České republice paní Huo Yuzhen a prezident Asociace pro zahraniční kulturní výměny provincie Anchuej pan Zang Shikai.
Velvyslankyně ČLR v České republice paní Huo Yuzhen a prezident Asociace pro zahraniční kulturní výměny provincie Anchuej pan Zang Shikai.

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 20.6.2008 / 20.6.2008 | Zveřejnit od-do: 20.6.2008-19.7.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém