Orientační nabídka


 

V Bruselu se představila vína z Čech

víno
Osmnáct vín a jednu medovinu mohli ochutnat hosté Ochutnávky český vín, která se konala ve středu 27. května v Pražském domě v Bruselu. Akci organizoval Ústecký kraj prostřednictvím svého zastoupení v Bruselu ve spolupráci s Hlavním městem Praha a Cechem českých vinařů se sídlem v Mělníku za podpory Vinařského fondu České republiky, Stálého zastoupení ČR při EU a Ministerstva zemědělství.
 

 
 

Osmnáct vín a jednu medovinu mohli ochutnat hosté Ochutnávky český vín, která se konala ve středu 27. května v Pražském domě v Bruselu. Akci organizoval Ústecký kraj prostřednictvím svého zastoupení v Bruselu ve spolupráci s Hlavním městem Praha a Cechem českých vinařů se sídlem v Mělníku za podpory Vinařského fondu České republiky, Stálého zastoupení ČR při EU a českého ministerstva zemědělství.

    Na degustaci se představilo sedm vín z mělnické podoblasti a 11 z litoměřické, tedy z Ústeckého kraje. „Cílem ochutnávky je především uvést do širší povědomosti česká vína a podnítit nejen zájem o samotné vinaře ale i o vinařskou turistiku,“ vysvětlila smysl akce hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, která celou degustaci zahájila.  Při této příležitosti mimo jiné řekla: „Vína z Čech si v posledních letech získávají mezi znalci vín dobrou pověst. Moc bych si přála, aby zachutnala i vám a stala se třeba důvodem, proč se k nám do Ústeckého kraje vypravíte podívat. Vidět krásnou krajinu, ve které tato vína rostla, stojí určitě za to.“ Mezi hosty, kteří tato slova slyšeli, byli například zástupci Agrární komory Rakouska, Agrární komory Francie, pracovníci z úseku zemědělství stálých zastoupení Slovenska, Francie, Finska, Británie, Irska, Dánska, Polska, Itálie a Litvy, zástupci belgických cestovních kanceláří, zástupce Evropského výboru obchodníků s vínem, zaměstnanci evropských institucí EU, představitelé několika evropských regionů a čeští i zahraniční novináři.

     Vedle hejtmanky návštěvníky ochutnávky přivítal také velvyslanec České republiky v Belgii Vladimír Müller, který jim představil především dlouholetou tradici pěstování vína v Čechách, totéž zmínil také starosta městské části Praha-Troja Tomáš Drdácký. Na skutečně odborné úrovni seznámili hosty s prezentovanými víny Stanislav Rudolfský a Vladimír Šuhájek z Cechu českých vinařů. Měli připravenou řízenou degustaci tří vybraných vín, během které návštěvníkům poskytli vyčerpávající informace o charakteristikách vinařské oblasti Čechy a jejích podoblastí. Po té následovala volná ochutnávka vystavených vín, ke kterým mohli návštěvníci zakousnout drobné občerstvení, především regionální speciality jako například svatební koláčky, ústecké klobásy nebo severočeské tyčinky.

     Ochutnávka byla určena odborníkům především z oblastí zemědělství a cestovního ruchu, nikoli široké veřejnosti. Proto kromě vín a pochutin na hosty čekaly také materiály propagující české vinařství a to jak tištěné, tak filmové. Celou akci provázela pro oblast Čech netypická, k vínům ale ladící, cimbálová hudba.

bxl
Hosté ochutnávky naslouchají zástupcům Cechu českých vinařů

vína z Čech
Vína z Roudnice a Velkých Žernosek čekají na degustátory....

J.Vaňhová
Jana Vaňhová

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

kancelář hejtmanky Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726; mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 2.6.2009 / 2.6.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém