Orientační nabídka


 

Čínská delegace projednala možnosti spolupráce s Ústeckým krajem

1
O víkendu přijala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová čínskou delegaci, jejíž členové zavítali do Ústeckého kraje na čtyřdenní návštěvu za účelem projednání další možnosti spolupráce a vzájemné podpory mezi čínskou provincií Anhui a Ústeckým krajem.
 

 
 

Tisková zpráva z 3. září 2009

O víkendu přijala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová čínskou delegaci, jejíž členové zavítali do Ústeckého kraje na čtyřdenní návštěvu, aby zde projednali další možnosti spolupráce a vzájemné podpory mezi čínskou provincií Anhui a Ústeckým krajem.


Zástupci provincie Anhui nejsou v našem kraji poprvé. Důvodem návštěvy je zájem o možnou spolupráci  s Ústeckým krajem. Delegaci vedenou viceguvernérem Tang Chengpeiem přivítal na krajském úřadě v pondělí 31. srpna 2009 statutární zástupce hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda. V zasedací místnosti pak čínští hosté slavnostně podepsali pamětní knihu a jednali s Czechinvestem, společností, jejíž pracovní náplní je také pomoc podnikatelům, jakým způsobem pracovat a komunikovat se zahraničními investory. Po prezentaci kraje z pohledu investičních příležitostí, kterou připravil vedoucí odboru podpory průmyslu a podnikání krajského úřadu Jan Sixta, se hosté prakticky seznámili s odvětvím těžebního průmyslu, využitím solárních elektráren a prohlédli si území rekultivované po těžbě uhlí. Názornou ukázkou byl právě mostecký Hipodrom, kde se Číňané setkali s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, ředitelem Hipodromu Miroslavem Suchým a vedoucím odboru kanceláře hejtmanky Alešem Konopáskem, který je zároveń zástupcem ředitele Krajského úřadu Ústeckého kraje.


V úterý 1. září čínská delegace navštívila v doprovodu členky Rady Ústeckého kraje pro oblast sociálních věcí a kultury Jany Ryšánkové a předsedy Výboru Zastupitelstva Ústeckého kraje pro zahraniční vztahy Jaroslava Foldyny sociální zařízení pro seniory v Janově, Lázně Teplice, Průmyslovou zónu Triangle a zámek Červený Hrádek v Jirkově. Členy delegace zajímalo zejména fungování a financování sociálního zařízení v Janově, náklady a podmínky pro přijetí klienta do domova. Podle ředitele zařízení Jiřího Šimůnka jsou tu služby poskytované seniorům, kteří z důvodu snížené soběstačnosti nebo tíživé situace nemohou žít ve svém domácím prostředí. Delegát z provincie Anhui sdělil, že v Číně jsou domovy pro seniory provozovány státem a jsou do nich přijímáni jen lidé, kteří již nemají příbuzné.


Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová při společné večeři představila svým hostům Ústecký kraj, pohovořila o problematice celosvětové ekonomické krize a jejích dopadech na obyvatele kraje. „Také bych ráda upozornila na překrásná přírodní místa, lesy a Národní park Českého Švýcarsko, který náš kraj velmi podporuje. Také jsme historicky první kraj, který poskytuje žákům středních škol stipendia na studium a úhradu nákladů na dojíždění do škol." Velvyslankyně Čínské lidové republiky Huo Yuzhen hovořila o oblasti Anhuj jako regionu s rozvinutým průmyslem, kde však není nouze o přírodní krásy. „Vztahy mezi provincií Anhui a Ústeckým krajem jsou velmi dobré a věříme, že se nám podaří spolupráci rozšířit a bude pokračovat ve stejném pozitivním duchu,“ říkají souhlasně hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a velvyslankyně Čínské lidové republiky Huo Yuzhen.
 

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se setkání účastnil, zná Ústecký kraji velmi dobře. V kraji sice nevyrůstal, ale vždy ho chápal jako kraj se špatným životním prostředím, kde se lidem nedaří. Nyní však vidí, že se zde život obyvatelům změnil, příroda je zde krásná a rozmanitá a pěstuje se tu dobré víno. Vláda České republiky uvolnila nemalé finanční prostředky na rekultivaci oblastí poškozených těžbou uhlí. Celá proměna pomohla především firmám a zaměstnancům. Vidí, že se zde mnohým daří o mnoho lépe. Dodal, že se mu líbí úvaha o čínské klinice v kraji směrem ke Krajské zdravotní, a. s. Vhodná by byla podpora kultury formou výstav čínských maleb a keramik. K podpoře Krajské zdravotní se vyjádřil i člen Rady Ústeckého kraje Petr Benda: „Libí se mi myšlenka v oblasti zdravotnictví, vítáme nové poznatky v oblasti medicíny a samozřejmě máme zájem i o kvalifikované lékaře.“

Ve středu zakončila čínská delegace svou návštěvu k Podkrušnohorském zooparku Chomutov.


Připravila: Soňa Poupětová

oddělení tiskových informací

kancelář hejtmanky Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

+420 475 657 741, poupetova.s@kr-ustecky.cz

1
Prezentace Ústeckého kraje

2
Podpis pamětní knihy

 

střekov
Hrad Střekov

5
Prohlídka Severočeských dolů

6

7
Návštěva Autodromu Most

8
Hipodrom Most a prohlídka stájí

10
Výhled z hradu Hněvín a jeho historie

11
Večeře s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou, velvyslankyní Čínské lidové republiky v ČR Hou Yuzhen, předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a členem rady Ústeckého kraje Petrem Bendou

12
Rozločení s velvyslankyní Čínské lidové republiky v ČR Hou Yuzhen

13
Sociální zařízení Janov - s Číňany členka rady Ústeckého kraje Jana Ryšánková

14
Lázně Teplice - s čínskou delegací předseda Výboru Zastupitelstva Ústeckého kraje pro zahraniční vztahy Jaroslav Foldyna

15
Průmyslová zóna Triangle

16
Zámek Červený Hrádek

 
Zodpovídá: Soňa Poupětová
Vytvořeno / změněno: 3.9.2009 / 3.9.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém