Orientační nabídka


 

Investiční konference v Banja Luce

a
Zástupci Výboru pro zahraniční vztahy Zastupitelstva Ústeckého kraje byli opět pozváni do Republiky srbské (Bosna a Hercegovina) nově zvolenou ministryní pro hospodářské vztahy a regionální spolupráci Źelkou Cvijanović.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 30. září 2011

   Členové výboru se zúčastnili investiční konference v Banja Luce, hlavním městě Republiky srbské. Právě s ní  navázal Ústecký kraj v roce 2010 spolupráci a dosud se soustředil především na  oblast cestovního ruchu, tzn. vzájemnou prezentaci obou regionů na veletrzích zaměřených na regionální rozvoj a turismus (např. Holiday World, Regiontour). Nyní by chtěli zástupci Ústeckého kraje zjistit, jaké jsou investiční příležitosti v Republice srbské a zda by se mohly podniky z Ústeckého kraje na tomto trhu uplatnit.

    Do Banja Luky se vydala delegace Ústeckého kraje vedená Jaroslavem Foldynou, členem Poslanecké sněmovny PČR, zastupitelem Ústeckého kraje, ale především také předsedou  Výboru pro zahraniční vztahy krajského zastupitelstva. Jednalo se již o třetí návštěvu našich zástupců  v Republice srbské.

   Investiční konference byla rozdělena na dvě části, z nichž ta první proběhla v sídle Úřadu vlády. Během prvního dne byla pozornost věnována tématům, jako jsou např. hutnictví a investiční příležitosti v oblasti cestovního ruchu. Druhá část pokračovala v Národním parku Kozara  na Mrakovici a byly zde diskutovány investiční příležitosti v oblasti energetiky a potravinářského průmyslu. Konference se zúčastnilo přibližně dvacet zahraničních delegací a byl zde dán také prostor pro pozitivní výměnu zkušeností přítomných zahraničních investorů, kteří již v Republice srbské působí. Velmi zajímavý byl příspěvek ředitele banjaluckého pivovaru, jehož provoz „zainvestovali“ Dánové, nebo příspěvek ředitele papírenského komplexu, kde působí slovenská firma Harmasan. Oba ujistili budoucí investory, že v Republice srbské našli plné pochopení a podporu. Také nejvyšší představitel Republiky srbské Milorad Dodik slíbil osobní dohled a podporu všem investorům, kteří budou reagovat na nabídky, které byly na konferenci prezentovány.

   Veškeré podklady z konference budou konzultovány se zástupci Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje tak, aby s investičními příležitostmi byly seznámeny podnikatelské subjekty z Ústeckého kraje.

 

Připravil PaedDr. Petr Brázda,

člen Výboru pro zahraniční vztahy ZÚK

 

1
Pohled na účastníky konference v Banja Luce

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 30.9.2011 / 30.9.2011 | Schváleno / Zrušeno: 30.9.2011 / 29.10.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém