Orientační nabídka


 

Mezinárodní zemědělská spolupráce se naplňuje

znak
Zástupci čínské provincie Anhui navštívili Ústecký kraj - Ve dnech 1. – 2. 8. 2012 navštívila Ústecký kraj delegace z čínské provincie Anhui. Hlavním představitelem vzácné delegace byl asistent guvernéra pan Shao (funkce náměstek hejtmana pro zemědělství). Při návštěvě byla úspěšně sjednána další spolupráce s cílem rozvoje v oblasti zemědělství.
 

Odkazy


 
 

Jsem rád, že se ukazuje, že naše partnerství není jen formální, ale naplňuje se v konkrétní oblasti, kterou je zemědělství. Věřím, že Ústecký kraj má co nabídnout. Důkazem jsou naši zemědělci, kteří přinášejí jasnou vizi budoucí spolupráce v oblasti ovocnářství, chovu masného skotu či pěstování řepky a pšenice,“ řekl náměstek hejtmanky pan Arno Fišera v úvodu setkání na krajském úřadu.

 

an

Prezentace jednatele Ing. Jiřího Kořena, Ph.D. z Chmelařského institutu. s.r.o.

 

Na půdě Ústeckého kraje byla čínská delegace oficiálně přivítána před krajským úřadem v Ústí nad Labem náměstkem hejtmana, panem Arno Fišerou. Po zahájení setkání v budově Krajského úřadu následovala prezentace pana náměstka o zemědělství Ústeckého kraje. Nechyběla také prezentace předsedy Krajské agrární komory Ústeckého kraje Františka Loudáta, jednatele společnosti Sempra a. s. pana Potůčka, pana Kudly z rodinné farmy ze Šluknovského výběžku a zástupců společností Agrokomplex Verneřice či Agrocom Hrušovany. Při neformálních diskuzích se členové delegace kraje seznámili se zajímavými podrobnostmi života na čínském venkově a současně byl představiteli čínské delegace upřesněn názor na současnou úroveň zemědělství a vývoj čínské společnosti.

Po prezentaci čínské delegace, zastoupené panem Shao, následovalo pozvání na zemědělskou výstavu v Hefei zaměřenou na země střední a východní Evropy, která se koná 7. – 9. 9. 2012.

První den návštěvy čínská delegace spolu s reprezentací kraje navštívila zemědělské družstvo Astur Straškov, kde byla přivítána tradičně chlebem a solí. Následovala prohlídka mechanizace, sklizně obilí, areálu živočišné výroby a bioplynové stanice v Račiněvsi.

 

am

Tradiční přivítání asistenta guvernéra a náměstka hejtmana pro

zemědělství pana Shao v zemědělském družstvu Astur Straškov.

 

Na programu prvního dne nechyběla ani prezentace ústeckého vinařství včetně prohlídky sklepů Žernoseckého vinařství, které je nejvýše položeným vinařstvím v Čechách.

 

as

Představení Žernoseckého vinařství s.r.o. včetně prohlídky sklepů s funkčními dubovými sudy

 

Druhý den delegace zavítala do Žatce, kde navštívila Chmelařský institut, Chmelařské muzeum a Chrám chmele a piva včetně věže. Celý den se programově věnoval tradiční výrobě piva, její historii a pěstování chmele.

 

at
Zástupci česko-čínské delegace v čele se zastupitelem Petrem Husákem a   zástupkyní ředitele Krajského úřadu Ústeckého kraje Ing. Monikou Zeman

 

Čínská delegace měla o veškeré informace velký zájem, a to i o prohlídku zemědělských podniků v praxi. I místní zemědělci projevili zájem, například o výměnu nových odrůd hrušek či skotu. Dále také o zprostředkování zkušeností z intenzivního pěstování pšenice a řepky.

 

Smyslem návštěvy bylo seznámení se s místní zemědělskou výrobou a následné vytvoření aktivní spolupráce s místními zemědělci. „Díky dobré spolupráci vznikne platforma pro elektronickou komunikaci a sdílení informací z oblasti zemědělství mezi čínskou provincií Anhui a Ústeckým krajem. Cílem této platformy je technologicko-informační rozvoj zemědělství“, přiblížil výstupy setkání krajský zastupitel Petr Husák.

 

První kontakt s provincií Anhui byl navázán již v roce 2007. Na konci listopadu toho roku navštívila delegace Ústeckého kraje provincii Anhui a otevřela tak jednání o konkrétních oblastech spolupráce mezi oběma regiony. V roce 2009 byla podepsána smlouva o spolupráci mezi Ústeckým krajem a touto provincií. Tentýž rok navštívila čínská delegace Ústecký kraj, kdy se seznámila s těžebním průmyslem, využíváním solárních elektráren, průmyslovou zónou Triangle, se sociálními zařízeními a jednala i s Czechinvestem.

Provincie Anhui se nachází v jihovýchodní části Čínské lidové republiky, žije zde více než 67 mil. obyvatel a má příznivé podmínky s ohledem na rozvoj zemědělské výroby. Převážná část zemědělské půdy je úrodná, množství srážek a teplé klima jsou dalšími faktory umocňujícími potenciální možnosti rozvoje tohoto důležitého sektoru. Hlavními produkty rostlinné výroby jsou rýže, pšenice, sója, kukuřice a sladké brambory. Významné je i pěstování tzv. ekonomických druhů produkce, jako například řepkového semene, tabáku, čaje, juty, bavlny apod.

Provincie je rovněž bohatá na energetické a ostatní surovinové a zpracované zdroje, kde je nejvýznamnější uhlí a k tomu navazující výroba oceli a hutnických materiálů. Anhui zároveň nezaostává i v produkci lehkého průmyslu, ve kterém dominuje výroba domácí elektroniky. V neposlední řadě pak provincie Anhui začíná být známým centrem turistického ruchu. Na jejím území se nachází 5 horských národních parků a 3 kulturní národní centra. Některé památky jsou chráněny v rámci UNESCO (Mount Huangshan neboli Žluté hory).

 

 Připravil: ZPZ

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 16.8.2012 / 16.8.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém