Orientační nabídka


 

Josefínské slavnosti připomněly založení Terezína před 233 lety

tt
Zahájení oslav v sobotu 5. října proběhlo v prostorách rekonstruovaného pevnostního objektu Kavalír 2. Bohatý program připomenul historické období konce 18. století, kdy vznikl Terezín. Akce se konala pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka.
 

Odkazy


 
 

„Navzdory povodni, která postihla v tomto roce Terezín a náš kraj, jsme se jako výraz naší vůle poprat se s problémy rozhodli i letos oslavit založení našeho královského pevnostního města,“ uvedla při zahájení Josefínských slavností 2013 starostka Růžena Čechová. Vyzdvihla pomoc kraje při zvládnutí a likvidaci následků, které způsovil vodní živel.

 

„Vážím si toho, že si občané Terezína a vedení města dokázali poradit s nelehkou situací, kdy bylo město silně postiženo červnovou povodní. Tradice Josefínských slavností je letos zpestřena i tím, že se díky evropským dotacím první historické rekonstruované pevnostní objekty otvírají veřejnosti,“ připomněl hejtman Oldřich Bubeníček.

 

Slavnosti byly zahájeny pochodem historických vojsk městem. Součástí akce bylo i symbolické otevření objektu Retranchement 5 po jeho rekonstrukci. Objekt v blízkosti Litoměřické brány bude zakrátko zpřístupněn veřejnosti. Neodmyslitelnou součástí Josefínských slavností byly i letos historické bitevní ukázky vojenských oddílů. V okolí Kavalíru 2 se konal staročeský jarmark a byl zde umístěn i zábavný dětský park.

 

Před třemi lety získalo zájmové sdružení Terezín – město změny, tvořené Ústeckým krajem a městem Terezín, půlmiliardovou dotaci z integrovaného operačního programu na rekonstrukci historických objektů. Postupně jsou zpět do života vraceny historické pevnostní objekty města, aby připomínaly dobu svého vzniku.  

 

Pevnosti města Terezín nejsou jen místem vzpomínek na josefínskou dobu, ale staly se též místem tragických událostí v průběhu druhé světové války. Dnešní Památník Terezín vznikl v místech utrpení desetitisíců lidí a je tvořený Malou pevností a Muzeem gheta. Je národní kulturní památkou, ročně přijme více než čtvrt milionu návštěvníků. Jejím posláním je uchovávat památku obětí rasové a politické perzekuce v letech nacistické okupace naší republiky.

 

Připravil: OTI

 

r5
"Čestná vojenská stráž" u objektu Retranchement 5 před jeho předáním městu po rekonstrukci

r5a
Retranchement 5

rb
Starostka Terezína Růžena Čechová a hejtman Oldřich Bubeníček před otevřením Retranchemenetu 5

r
Symbolické střihání pásky u Retranchementu 5, uprostřed Robert Czetmayer, šéf odboru rozvoje, výstvaby a správy majetku městského úřadu Terezín

rřř
Pohled do prostor budoucích expozic Retranchementu 5

rr
A nyní jsme už v proudu zahájení Josefínských slavností. Při vstupu do nového objektu Kavalír 2 je zleva hejtman Oldřich Bubeníček s chotí a tajemník MěÚ Terezín Miloslav Kubíček v historické uniformě

k2
Pohled na nádvoří objektu Kavalír 2

js
Zahájení Josefínských slavností 2013 na nádvoří Kavalíru 2

po
Pochod vojáků v historických uniformách městem

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 5.10.2013 / 5.10.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém