Orientační nabídka


 

Prospěšná jednání v Žilině o spolupráci krajů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
O.Bubeníček a J. Blanár
Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček navštívil ve dnech 21. a 22. ledna 2014 Žilinský samosprávný kraj. Cílem jednání s předsedou ŽSK Jurajem Blanárem bylo navázání osobních kontaktů a konkrétní naplňování Smlouvy o spolupráci. Tu podepsali představitelé obou regionů před třemi roky.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 23. ledna 2014

Předseda Juraj Blanár stojí v čele samosprávy už třetí volební období, od roku 2005 (vloni v listopadu svůj post v krajských volbách suverénně obhájil). Hejtmana Bubeníčka, kterého na oficiální návštěvě doprovázel vedoucí kanceláře hejtmana Luboš Trojna, seznámil s historii i současností tohoto kraje. Ten je jedním z osmi krajů Slovenské republiky, má 6788 km2 a žije v něm asi 690 tisíc obyvatel, a to v osmi okresech (Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Kysucké Nové Město, Liptovský Mikuláše, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianské Teplice, Tvrdošín a Žilina). Jeho hornaté území tvoří celky Venkovních Karpat, Fatransko-tatranské oblasti a Slovenského středohoří.

 

Představitelé obou krajů  jednali na žilinském krajském úřadu za účasti podpředsedy kraje Jozefa Štrby a ředitele odboru informací a zahraničních vztahů Petera Kubici. Tématem byl především rozvoj spolupráce v oblasti sportu, kultury a školství. Oba pánové si rovněž vyměňovali zkušenosti z oblasti zdravotnictví nebo čerpání dotací z evropských fondů. Hostitelé nabídli členům delegace Ústeckého kraje návštěvu Střední odborné školy stavební v sídelním městě kraje. Poutavá byla nejen prohlídka Žiliny a její Povážské galerie umění, ale také dalšího významného centra kraje – Martina. Tam  hejtman Bubeníček s doprovodem zhlédl divadelní představení 1+1=3 v martinském Slovenském komorním divadle. Jeho ředitel František Výrostko diskutoval s hosty o možné spolupráci jeho divadelního ansámblu s některým z divadel v Ústeckém kraji včetně výměny představení. Závěrečná tisková konference, na které byly shrnuty výsledky návštěvy i nastíněna další konkrétní spolupráce při výměně kulturních, sportovních nebo školních kolektivů, se těšila opravdu velkému zájmu žilinských novinářů.  

 

„Návštěva v Žilinském samosprávném kraji a moje jednání s panem předsedou Jurajem Blanárem potvrdily, že naše kraje mají potenciál spolupracovat v mnoha oblastech práce pro své občany,“ řekl nám hejtman Bubeníček. „Například jsme se shodli v potřebě optimalizovat střední školství a vzdělávat a vychovávat mladé odborníky v technických a řemeslných oborech. Ty především potřebují významní zaměstnavatelé i zahraniční investoři na severu Čech i pod Tatrami. Můj vztah k Slovensku a Slovákům je opravdu velmi přátelský, a proto jsem rád, že se nám daří aktivně rozvíjet naše partnerství s Žilinským samosprávným krajem. Jak nám hejtman potvrdil,  uvažuje se o reciproční návštěvě předsedy ŽSK Juraje Blanára v Ústeckém kraji. Mohla by se uskutečnit již letos v létě.

 

Snímky: archív ÚK a ŽSK

Kontakt:

Mgr. Zbyněk Šebesta, oddělení mediální komunikace

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 742

Mob.:+420  603 192 629

             Mail:   sebesta.z@kr-ustecky.cz

1
Oldřich Bubeníček (vlevo) a Juraj Blanár.

2
Při prohlídce dílen SOŠ stavební v Žilině.

3

4

5

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 23.1.2014 / 23.1.2014 | Zveřejnit od-do: 23.1.2014-23.2.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém