Orientační nabídka


 

V Ústí nad Labem vznikla ojedinělá spolupráce mezi střední školou a základními školami

uk
Ve středu 9. září se na Magistrátu města Ústí nad Labem uskutečnila akce startu projektu nazvaného Dobrá volba. Autorem myšlenky je Střední průmyslová škola stavební a Střední odborná škola stavební a technická v Ústí nad Labem, která projekt vymyslela ve spolupráci se svým zřizovatelem, Ústeckým krajem. Zároveň za podpory vedení města Ústí nad Labem zrealizovala spolu se všemi základními školami v Ústí nad Labem tento unikátní projekt, zabývající se řešením čím dál většímu nedostatku absolventů řemeslných oborů.
 

 
 

Základní myšlenkou je představit žákům vycházejících ročníků zcela nový a poutavý obraz výuky řemesel a jejich výrazné uplatnění v praxi, rodičům pak co nejefektivnější cestou zpřístupnit veškeré výhody studia jejich dětí na této střední škole. Již v červnu proběhlo pilotní ověření projektu a od září celý systém tzv. projektových týdnů, zaměřených vždy na ucelenou skupinu oborů, se začne realizovat již v plném režimu.

Celé know-how bylo na setkání představeno ředitelem školy Vítězslavem Šteflem, jednání se vedle vedení všech základních škol Ústí nad Labem účastnila primátorka města Věra Nechybová, dále předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Ústeckého kraje Dagmar Waicová, za Ústecký kraj a město Ústí nad Labem byli přítomni další kompetentní pracovníci včetně zástupců České školní inspekce. 

Po prezentaci projektu byly vedení základních škol předány certifikáty o partnerství v tomto projektu. „Vysoce si vážíme přístupu ředitelství jednotlivých základních škol a vedení Ústeckého kraje i města Ústí nad Labem, že společně s námi vytvořili systém, který by měl u žáků devátých tříd maximálně eliminovat chybnou volbu střední školy a jednoznačně tak minimalizovat dosavadní vysokou fluktuaci žáků. Skutečnost, že žák po třech letech studia na nějakém maturitním oboru, na který neměl evidentně už při přijímacím řízení, je ze školy vyhozen a nastoupí pak na jakoukoli školu jinou, kterou poté se špatnými již studijními návyky většinou stejně nedokončí, je špatná. Tomu by měl tento projekt výrazně zamezit. Lepší, než podprůměrný maturant, je schopný, šikovný řemeslník. Je to lepší pro společnost, pro školství i pro žáka a jeho rodiče,“ dodal ředitel školy Vítězslav Štefl.

Připravil: OMK

ds
Projekt prezentoval ústecké primátorce Věře Nechybové, předsedkyni výboru ZÚK Dagmar Waicové a ředitelům základních škol Vítězslav

ds

ds

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 9.9.2015 / 9.9.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém