Orientační nabídka


 

Taktické cvičení: pád dopravního letadla u Modlan na Teplicku

cc
Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje zorganizoval spolu s dalšími složkami krajského integrovaného záchranného systému (IZS) a v úzké spolupráci Ústeckým krajem dne 8. září 2016 společné taktické cvičení. Tématem byl pád letadla s větším počtem cestujících a záchrana osob. Cvičení pozoroval i hejtman Oldřich Bubeníček spolu s vedením krajských složek IZS.
 

Odkazy


 
 

„Vždy vyzdvihuji profesionalitu členů složek krajského integrovaného záchranného systému, kterou potvrzují při řešení všech mimořádných událostí. Nejen vysokou profesionalitou, zkušenostmi z krizových situací, ale i technickým vybavením jsou naše složky IZS na špičce v rámci republiky. Dnešní cvičení to jen potvrdilo,“ vyjádřil se k průběhu cvičení hejtman Oldřich Bubeníček.

Komentovaný začátek a průběh cvičení v místě zásahu uváděl, že výpadek motorů postihl letadlo se sedmdesáti pasažéry při letu z Prahy do Drážďan. Pilot se podle scénáře cvičení pokusil o nouzové přistání, ale nakonec se neovladatelné letadlo zřítilo a rozpadlo na části na poli mezi vodní nádrží Kateřina v obci Modlany.

Do akce se postupně zapojily složky Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje. Jako první byli na místě neštěstí policisté, kteří potvrdili lokalitu a rozsah mimořádné události. Do osmi minut pak dorazili na místo hasiči a hned poté první zdravotničtí záchranáři.

Na místo simulované havárie se postupně sjely všechny dostupné síly policie, hasičů a záchranářů. Na místě simulované havárie přistál i vrtulník leteckých záchranářů. První fáze záchranných prací byla na hasičích, mohl totiž hrozit požár částí rozpadlého trupu letadla, což se potvrdilo. Hasiči společně se zdravotníky pak zajišťovali záchranu zraněných osob, se všemi činnostmi zásahu byla koordinována práce policie. Policejní složky se pochopitelně zabývaly i zjišťováním příčin pádu letadla včetně možností teroristického útoku.

Celé cvičení bylo v režii HSZ ÚK v čele s jeho ředitelem Romanem Vyskočilem. Za krajské vedení policie se cvičení zúčastnil ředitel Jaromír Kníže a za krajskou ZZS náměstek ředitele Petr Bureš. Zásahu IZS byli přítomni i zástupci kriminalistického ústavu a zástupci krizového řízení Královehradeckého a Plzeňského kraje, kteří zde sbírali zkušenosti. Skupinu Hasičského a záchranného sboru Nitranského kraje vedl jeho ředitel Pavol Nerečo. Na organizaci cvičení se významně podílelo i pracoviště krizového řízení Krajského úřadu Ústeckého kraje

Cvičení se zúčastnilo na 500 příslušníků složek IZS a figurantů.

Foto: KÚÚK a HZS ÚK

cc

cc
Simulovaný požár havarovaných částí letadla

cc

cc

cc
Cvičení přihlíželi (zprava) hejtman Oldřich Bubeníček, ředitel HZS ÚK Roman Vyskočil a ředitel HZaZ Nitranského kraje Pavol Nerečo

cc

 

cc

 

cc

cc

 

cc

 

cc

 

cc

cc

cc

cc

 

cc
Na místo dorazil i vrtulník letecké záchranné služby Středočeského kraje

 

cc

 

cc
Hejtman Oldřich Bubeníček a krajský ředitel policie Jaromír Kníže při návštěvě štábu cvičení

 

cc

 

cc

cc

cc
Svoje místo na cvičení měli i pyrotechnici

 

cc

 

cc

 

cc

cc


 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 8.9.2016 / 8.9.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém