Orientační nabídka


 

Ústecké technologie a koronavirus

 

 
 
Často se potkáváme s otázkou proč je potřebné aby Kraj podporoval nové technologie.Myslím že aktuální „koronavirová“ krize je ukázkou že to smysl má, a že nové technologie mohou pomoci ochránit obyvatelstvo a přispějí k eliminaci dopadů.

Jedním z nových profilových oborů v Ústeckém Kraji jsou nanotechnologie. Je zde silné zastoupení oboru na Přírodovědecké Fakultě UJEP a firmy působící v Kraji jsou schopné přinášet nové produkty. Kolem Litvínova působí několik firem, které dnes šijí ochranné roušky z nanomateriálů, ale zejména je zde zastoupen i výzkum nových produktů. Příkladem je roudnická firma Pardam, která vyvinula nový typ ochranné masky s vysokou účinností filtrace na úrovni normy FFP3. Zde jen pro vysvětlení, rouška byť s nanovrstvou je stále pouze rouškou a nezaručuje zejména zdravotníkům ochranu jako filtr.Ve spolupráci s dalšími výzkumnými subjekty se testuje využití aktivních látek, které by viry a bakterie nejen filtrovali ale rovnou ve filtru likvidovali. Máme navíc velkou šanci, že přímo v Roudnici vznikne i výrobní závod, který by tento produkt vyráběl i v post krizovém období. Kolem Pardamu a Asociace nanotechnologického průmyslu se vytvořilo další uskupení firem a organizací, které chtějí za podpory asistenčního voucheru Kraje,ve spolupráci s Inovačním centrem Ústeckého Kraje a UJEP vybudovat testovací a předváděcí centrum „Nanohub Lovosice“, který by obdobné technologie dále rozvíjel a šířil. Tento záměr by unikátně doplnil projekt UJEP MATECH, rozšířil by oblasti jeho aplikovaného výzkumu a spolupráci s průmyslem.

Druhým příkladem technologické spolupráce je aktivita Centra robotiky a aplikované informatiky CVUT, která vyvinula technologii pro distribuovanou (vzdálenou) výrobu filtru pomocí 3D tiskáren. Více k tomu najdete na odkazu https://www.ciirc.cvut.cz/cs/covid/. V rámci ústeckého projektu ECOS4IN jsme tuto technologii nabídli našim zahraničním partnerům a obratem máme dva zájemce z Rakouska, včetně tak renomované instituce jako je Lékařská fakulta University Vídeň. Spolupráce na obdobné bázi v budoucnu mohla být i s 3D centrem na Fakultě strojního inženýrství UJEP.

Technologie jako filtry, 3D tisk, nanofiltrace, nyní přispívají k řešení akutního problému. Závažná ekonomická krize, která může následovat po odeznění epidemie, ale bude vyžadovat další technologický transfer a podporu inovací tak aby naše firmy zůstali konkurenceschopné. Vytvoření regionálního inovačního ekosystému je úloha Kraja, které se pomocí výše uvedených příkladů začíná postupně naplňovat.

Napsal: Zdeněk Hušek, management projektu ECOS4IN 

ECOS4IN


 
Zodpovídá: Bc. Kateřina Hofírková
Vytvořeno / změněno: 26.3.2020 / 26.3.2020
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém