Orientační nabídka


 

Kontakty na obecní úřady obcí s rozšířenou působností a pověřeným obecním úřadem a sociální služby v Ústeckém kraji – PRO OBČANY A NEFORMÁLNÍ PEČOVATELE

Aktualizace 7.4.2021.
 

 
 

Občané (neformální pečovatelé) se mohou obracet na pracovníky obcí – sociální pracovníky, kteří budou nápomocni při řešení životních situací, popř. pomohou zprostředkovat pomoc např. vyhledat a kontaktovat sociální či jinou službu. Níže jsou uvedeny kontakty na jednotlivé úřady a příslušné sociální odbory, kde sociální pracovníci působí.

Odkaz na Adresář úřadů obcí s rozšířenou působností a pověřeným obecním úřadem v Ústeckém kraji


Sociální služby v Ústeckém kraji

Pokud si nevíte rady při řešení vaší nepříznivé sociální situace, obraťte se na sociálního pracovníka v obci, který vás vyslechne a pomůže hledat řešení, popř. pomůže vyhledat a kontaktovat sociální službu. Stejně tak i každá sociální služba je povinna poskytovat základní sociální poradenství, tudíž pokud vám nemůže pomoci, měla by vás nasměrovat na jinou vhodnou sociální službu.

Na rozdíl od jara 2020 nebyla vládou žádnému druh sociálních služeb pozastavena činnost, tzn., že všechny sociální služby v této době vykonávají základní činnosti uložené zákonem o sociálních službách. Mohou však s ohledem na situaci (karanténní opatření, nedostatek personálu, epidemiologická opatření, ochrana zaměstnanců, ochrana klientů) vykonávat činnosti omezeně. Konkrétní omezení se mohou v čase měnit, a je nutné si je aktuálně zjistit přímo u dané sociální služby.

Vhodnou sociální službu můžete vyhledat v Katalogu sociálních služeb Ústeckého kraje: https://socialnisluzby.kr-ustecky.cz/ nebo také v databázi MPSV: http://iregistr.mpsv.cz/

Pokud vláda pozastaví činnost některého druhu sociálních služeb, budeme vás na tomto místě informovat, stejně tak budeme aktualizovat změny, které nastanou, zejména pokud nám bude známa informace o omezení některé sociální služby.

 

Informace pro neformální pečovatele

Pokud jste pečující osobou a dostali jste se do situace, že nejste schopni péči v nějakém nebo v žádném rozsahu poskytovat, není nikdo v rodině či sousedství, obraťte se při řešení na sociálního pracovníka v obci, který vás vyslechne a pomůže hledat řešení -  pečujícího může dočasně, pokud situace dovolí, nahradit dobrovolník nebo pečovatelská služba, případně lze požádat o přechodné umístění osoby, o kterou pečuje, do sociální služby po dobu nemoci. Podle místních podmínek a charakteru onemocnění vyhledá sociální pracovník buď vhodného poskytovatele sociálních, popřípadě i zdravotních služeb. Pro prevenci této situace je vhodné, aby pečující osoba měla vytvořen seznam kontaktů, co je potřeba zařídit, např. popsané nejnutnější potřeby, úkony péče, medikace, kontakty na ošetřující lékaře, rodinu apod.

V terénu úkony péče zajišťují pečovatelské služby nebo služby osobní asistence, vhodnou službu můžete vyhledat v Katalogu sociálních služeb Ústeckého kraje: https://socialnisluzby.kr-ustecky.cz/ nebo také v databázi MPSV: http://iregistr.mpsv.cz/


Odkaz na Přehled sociálních služeb - pečovatelské služby a osobní asistence v Ústeckém kraji



 
Zodpovídá: Ing. Karel Giampaoli
Vytvořeno / změněno: 30.10.2020 / 30.10.2020
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém