Orientační nabídka


 

Krizový štáb Ústeckého kraje vedl premiérově hejtman Jan Schiller

krizový štáb
Ve středu 18. listopadu zasedal Krizový štáb Ústeckého kraje, který v pravidelných týdenních intervalech řeší zásadní otázky týkající se pandemie koronaviru na území regionu. Odpoledne pak proběhla videokonference hejtmana s obcemi s rozšířenou působností. Premiérově obě akce vedl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, který byl zvolen do funkce na ustavujícím zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje 16. listopadu.
Tisková zpráva ze dne 18. listopadu 2020
 

 
 

Jednání krajského krizového štábu proběhlo tradičně v prezenční i distanční formě prostřednictvím videokonference. Hejtman Jan Schiller představil nové členy krizového štábu a přivítal další přítomné hosty z členů Rady Ústeckého kraje. Nechyběli mezi nimi statutární zástupce hejtmana, náměstkyně Lubomíra Mejstříková, náměstek hejtmana Jiří Kulhánek a radní pro oblast zdravotnictví Radim Laibl.

„V první řadě chci všem zdravotníkům, lékařům, žákům, studentům, dobrovolníkům i členům integrovaného záchranného systému velice poděkovat za dosavadní práci, jak při první vlně šíření epidemie, tak nyní. Vašeho nasazení a obětavosti si nesmírně vážím,“ uvedl při jednání krizového štábu hejtman Schiller.

Ředitel sekce Státní veterinární správy pro Ústecký kraj Petr Pilous a vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Monika Zeman podali zprávu o platných opatřeních ze strany veterinární správy v souvislosti s rozšiřováním afrického moru prasat a ptačí chřipky na území sousedního Svobodného státu Sasko. Riziková zóna je vytyčena především v okresu Děčín od Hřenska až po Liberec, čeká se, zda dojde k přenosu nemocí i na českou stranu. Situace bude nadále monitorována.

Ve veřejné dopravě (Doprava Ústeckého kraje) bylo dopravcům úspěšně rozděleno a do dopravních prostředků namontováno všech 300 kusů bezdotykových dezinfekčních přístrojů na ruce pořízených Ústeckým krajem. Školní linky byly dnešním dnem obnoveny a omezeny zůstaly pouze linky noční.

Opětovně bylo poukázáno na problém ohledně využívání služeb Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje (ZZS ÚK) od klientů, kteří bez výrazných zdravotních příznaků volají sanitní vozy k převozu na odběrová místa bez akutní potřeby. Krizový štáb Ústeckého kraje stále apeluje na obyvatele kraje, aby služby ZZS ÚK využívali pouze v případě akutní potřeby. Situace se mírně zlepšila, všem obyvatelům kraje za to patří poděkování, ale výzva zůstává nadále v platnosti.

Situace ohledně hospitalizace pacientů a využití kapacity tzv. covidových lůžek různého typu se pomalu zlepšuje. Statistické údaje a reprodukční číslo 0,7 ukazují mírně optimistický výhled. Nadále je však potřeba striktně dodržovat všechna nařízená vládní opatření. Do nemocnic v Ústeckém kraji bude z centrální úrovně rozděleno celkem 40 příslušníků Armády České republiky s certifikací Combat Life Saver – pomocný pracovník ve zdravotnictví, který asistuje při pomocné a obslužné činnosti nutné k poskytování ošetřovatelské péče, preventivní, diagnostické, léčebné, léčebně rehabilitační péče a paliativní péče. V sociálních zařízeních vypomáhá aktuálně 60 vojáků z povolání.

Distribuce antigenních testů pro plošné testování u poskytovatelů sociální péče nadále probíhá. Nezajišťuje ji Ústecký kraj, ale zdravotní pojišťovny prostřednictvím soukromého dopravce. První výsledky testování naznačují, že počet pozitivních klientů a pracovníků není příliš velký. Personální výpadky v sociálních službách jsou řešeny nasazením žáků a studentů – aktuálně 91 vydaných pracovních příkazů a 35 pracovních dohod. Na území Ústeckého kraje je uzavřeno přibližně 10 % mateřských škol a kapacity speciálně vyhrazených školských zařízeních jsou obsazeny z 20 – 25 %.

Příští jednání krajského krizového štábu se uskuteční v pravidelném termínu za týden ve středu 25. listopadu 2020, kdy rovněž proběhne schůze Rady Ústeckého kraje.

krizový štáb
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (vlevo)

 

krizový štáb
Náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (uprostřed) a radní Radim Laibl (vpravo)

 

krizový štáb

 

krizový štáb

 

krizový štáb

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 18.11.2020 / 18.11.2020
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém