Orientační nabídka


 

Ústecký kraj se stal Krajem paměti národa

Memorandum Post Bellum
Ústecký kraj a nezisková organizace Post Bellum, jejímž hlavním cílem je zachování vzpomínek pamětníků klíčových momentů 20. století, se staly partnery. Vzájemnou spolupráci stvrdily podpisem memoranda, které schválila Rada Ústeckého kraje dne 24. března 2021.
Tisková zpráva ze dne 8. června 2021
 

 
 

Ústecký kraj a Post Bellum, z. ú, podpisem memoranda deklarují společnou snahu podporovat výchovu mládeže a aktivity vedoucí k rozvoji jejich všeobecného historického přehledu. Tímto aktem se Ústecký kraj stal partnerem Paměti národa v Severních Čechách a získal statut „Kraj paměti národa“.

„Naše historie je plná silných okamžiků, které je potřeba si připomínat. Abychom se dokázali z minulosti poučit, musíme si ji pamatovat. Svědectví pamětníků je proto nutné zachovat v co největším měřítku. Jejich vzpomínky jsou pro další generace klíčem k minulosti, ale i budoucnosti,“ sdělil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller po podpisu memoranda. Společně s ním memorandum podepsal Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum. Této významné události se zúčastnil také náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák, ředitelka severočeské pobočky Paměti národa Michaela Pavlátová a tajemník kolegia Paměti národa Martin Kroupa.

Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků na klíčové momenty 20. století. Založila ji skupina českých novinářů a historiků, kteří se potkávali na tiskových konferencích a výročních pietních akcích a byli přesvědčeni, že by pamětníci měli mít příležitost svůj příběh vyprávět vcelku, souvisle a detailně.

Stěžejním projektem organizace Post Bellum je tzv. Paměť národa, sbírka vzpomínek konkrétních osobností, fotografií, deníků a různých archiválií z období totalit 20. století. Dnes sbírka čítá tisíce zpracovaných vzpomínek pamětníků a jako archiv je přístupná široké veřejnosti. Zahrnuje především vzpomínky válečných veteránů z druhé světové války, přeživších holokaust, odbojářů, vyprávění politických vězňů, představitelů disentu, příběhy novodobých vojenských veteránů, představitelů národnostních menšin, ale také těch, kteří se stali součástí represivních složek totalitních režimů.

Memorandum Post Bellum
Hejtman Jan Schiller (vpravo) svým podpisem stvrdil spolupráci Ústeckého kraje s organizací Post Bellum, jednání se zúčastnil také náměstek hejtmana Jiří Řehák (vlevo)

 

Memorandum Post Bellum
Memorandum podepsal také Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum

 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 8.6.2021 / 8.6.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém