Orientační nabídka


 

V Ústí nad Labem proběhla konference věnující se problematice kulturně‑kreativních odvětví

V ústeckém Veřejném sále Hraničář proběhla konference s názvem Potenciál tvůrčích odvětví při rozvoji obcí a kraje. Cílem konference, na kterou se sjeli zástupci Ministerstva kultury ČR, Ústeckého kraje, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a mnoha kulturních subjektů, bylo především propojení kulturních subjektů, sdílení cenných zkušeností a vytvoření absorpčních kapacit, jejichž úkolem je zjistit finanční a jiné potřeby kreativců.
Tisková zpráva ze dne 4. března 2022
aa
 

 
 




Podstatnou součástí moderní kreativní ekonomiky jsou KKO (kulturněkreativní odvětví). Ta definujeme jako ekonomické činnosti probíhající v rámci širšího kulturního a kreativního sektoru. Oproti jiným oblastem kultury nejsou KKO závislé na veřejných zdrojích, tj. jsou více než z 50 % finančně soběstačné. Mezi KKO řadíme zejména následující oblasti s potenciálem generovat zisk: audiovize, hudba, knihy a tisk, reklama, architektura, design a móda, tradiční a umělecká řemesla a dále některé oblasti scénického umění, výtvarného umění a kulturního dědictví.

V rámci celé České republiky probíhá momentálně síťování a mapování kulturních subjektů jednotlivými kraji. Cílem podobných setkání je vzájemně propojit krajské kreativce a kulturní subjekty, sdílení cenných zkušeností a hledání vhodných řešení podpory kulturních a kreativních odvětví. Stejný cíl měla i konference s názvem Potenciál tvůrčích odvětví při rozvoji obcí a kraje, která se uskutečnila ve Veřejném sále Hraničář v Ústí nad Labem. Své cenné zkušenosti přijeli do Ústí nad Labem sdílet zástupci Ministerstva kultury ČR (Pavel Zingl a Adam Dvořák), Ústeckého kraje (náměstek hejtmana Jiří Řehák), Karlovarského kraje (Markéta Monsportová), Královéhradeckého kraje (Kateřina Churtajeva), Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (Michal Koleček) a Kreatives Sachsen (Claudia Muntschick).

Cílem mapování situace v kultuře je především příprava na využití finančních možností z Národního plánu obnovy, Operačního programu Spravedlivá transformace a dalších zdrojů.

Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák
Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák

Pavel Zingl a Adam Dvořák
Pavel Zingl a Adam Dvořák z Ministerstva kultury ČR

Michal Koleček
Michal Koleček (Fakulta umění a designu UJEP)


 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 4.3.2022 / 4.3.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém