Orientační nabídka


 

ODM: Překvapení pro sousedy. Budou koukat, usmívá se dvojnásobná medailistka Nikola Žilinská

Týmový štafeta v běžeckém lyžování se Nikole Žilinské a celému ústeckému týmu sice moc nepovedla, přesto vládla ve stáji Ústeckého kraje uvolněná atmosféra plná úsměvů a vtipů. V individuálních závodech na zimní Olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji získala stříbrnou a bronzovou medaili, doma tak překvapí nejen své sousedy.
Tisková zpráva ze dne 27. ledna 2023
ODM 2023
 

 
 
„Medaile samozřejmě dostanou čestné místo, všichni budou koukat,“ těší se běžkařka. Před začátkem ODM ale měla Nikola ještě vyšší ambice, protože mířila na dvě první umístění. Cenné kovy ale získala, což je také skvělý počin. „Hodně jsem před závody trénovala a doufala jsem, že bych mohla získat dvě zlaté medaile. To se bohužel nepovedlo, ale jsem ráda, že jsem získala aspoň stříbro a bronz.“

Další šance na bednu se naskytla v týmové štafetě, ale tam Ústecký kraj dojel až na dvanáctém místě. „Nám bylo hned jasné, že na to prostě nemáme, oproti ostatním jsme hrozně malí, kvůli čemuž jsme neměli moc velkou šanci. Všichni v týmu ale byli úžasní a moc jsme si to tady užili. Kdybych se já osobně mohla zúčastnit znovu takové akce, určitě bych jela,“ chválí atmosféru ODM.

Pro Nikolu Žilinskou to ale první velké závody nebyly, protože minulou zimu se zúčastnila mistrovství České republiky, které se také konalo ve Vrchlabí. I tehdy se jí dařilo, protože ovládla sprint. „Olympiáda dětí a mládeže má určitě vyšší prestiž než mistrovství ČR, byli tady jiní lidé, a navíc je tady samozřejmě víc sportů. Ve volném dni jsme se šli podívat na slalom, tam to bylo moc fajn,“ srovnává obě akce.

A jak se vlastně Nikola dostala k běžeckému lyžování? „Moje sestra s běžeckým lyžováním začala, pak jsem to sama zkusila a taky mě to chytlo. I proto je má sestra jeden z mých největších vzorů. Vždycky, když jezdila na republikové mistrovství, tak jsem na ni křičela a prožívala jsem to snad ještě více než ona. Když přijela do cíle, vždycky jsem na ni skočila,“ popisuje své začátky v běžeckém lyžování.

Když se Nikole daří v běžeckém lyžování, nabízí se otázka, jestli by někdy v budoucnu nechtěla vyzkoušet i biatlon. „Možná ho časem zkusím, ale teď chci zůstat čistě u běhu. Několikrát jsem si totiž zkusila vystřelit, ale ani jednou jsem se netrefila,“ dodává s úsměvem.

Autor: Lukáš Mihal

Nikola Žilinská na letošní Olympiádě dětí a mládeže
Štafeta týmu Ústeckého kraje na letošní Olympiádě dětí a mládeže

Foto: ČOV/Tomáš Kozáček

 
 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 27.1.2023 / 27.1.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém