Orientační nabídka


 

Začal Světový týden bezpečnosti silničního provozu

Světový týden bezpečnosti silničního provozu letos připadá na týden od 15. do 21. května. Vyhlašuje jej každoročně Organizace spojených národů (OSN), jejímž cílem je mimo jiné do roku 2030 snížit o 50 procent počet úmrtí a zranění v silničním provozu. Letošní ročník se zaměřuje na udržitelnou dopravu a klade důraz na bezpečnou dopravní infrastrukturu.
Tisková zpráva ze dne 16. května 2023
01
 

 
 
Letošní ročník Světového týdne bezpečnosti silničního provozu se pod heslem #RethinkMobility zaměřuje na udržitelnou dopravu a potřebu změny dopravního myšlení a chování směrem k většímu podílu chůze, jízdy na kole a využívání veřejné dopravy. Také zdůrazňuje význam bezpečné infrastruktury. 

V České republice vzrostla během pandemie covidu-19 popularita využívání jízdního kola. „Nárůst počtu cyklistů až o 50 procent potvrzují reálná data z automatických sčítačů,“ říká Luboš Kala, ředitel obecně prospěšné společnosti Partnerství, která se dlouhodobě zabývá sčítáním cyklistů a chodců v České republice. „Cyklodoprava vzrostla především tam, kde v době covidu začali dopravu do práce na kole i jako relax využívat noví cyklisté a ti zůstali kolu věrni i po skončení pandemie. Prostě objevili, že se mohou na kole pohybovat bezpečně po nově postavených cyklostezkách,“ vysvětluje Kala důvody nárůstu.

S rostoucím počtem cyklistů ale zároveň narůstá i počet nehod. Dopravní nehody jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí a zdravotního postižení. Každoročně při nich zemře přibližně 1,3 milionu lidí a až 50 milionů lidí je zraněno. Zvrátit nepříznivý trend se snaží projekt Cyklovize 2030, který si klade za cíl vytvořit bezpečnou dopravní síť pro cyklisty, chodce, jezdce na koloběžkách a další účastníky dopravy. 

Více informací o projektu Cyklovize 2030 lze nalézt na stránkách www.stavbycyklo.cz.

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 16.5.2023 / 16.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém