Orientační nabídka


 

Na Větruši převzali ocenění vítězové soutěže Skleněná popelnice 2022

Soutěž Skleněná popelnice každoročně vyhlašuje Ústecký kraj ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. Své třídičské síly v něm měří všech 352 obcí kraje, zapojených do systému EKO-KOM. Zástupci nejlepších obcí si dnes převzali na Větruši v Ústí nad Labem ocenění za svou snahu. Napříč všemi kategoriemi se mezi nejlepšími umístily opět obce a města, která bodují každý rok.
Tisková zpráva z 25. května 2023
Zástupci obcí, měst, Ústeckého kraje a společnosti EKO-KOM
 

 
 

Je vidět, že mají systém třídění dlouhodobě dobře a konzistentně nastaven a přináší jim výsledky,“ komentovala úspěchy obcí ředitelka oddělení regionálního provozu EKO-KOM, a.s., Martina Filipová. 

„Obyvatelům kraje je pro tříděný sběr odpadů aktuálně k dispozici téměř 23 tisíc barevných kontejnerů ve veřejném prostoru a dalších 37 tisíc menších nádob, které mají lidé umístěné přímo u svých domovů. V Ústeckém kraji je tedy možné odkládat využitelné složky odpadů, jako jsou papír, plasty, sklo, kovy a nápojové kartony do téměř 60 tisíc sběrných nádob. Doufám, že v letošním ročníku soutěže uspějí i další obce a města našeho kraje. Bude to důkaz, že se v nakládání s odpady náš region stále zlepšuje,“ dodala Lubomíra Mejstříková, náměstkyně hejtmana pro oblast životního prostředí.

Soutěž Skleněná popelnice je součástí projektu Intenzifikace odděleného sběru v Ústeckém kraji, realizovaného krajem a autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. Jak název napovídá, jeho cílem je zvýšení množství vytříděných využitelných složek odpadů v kraji. Minulý rok se konal již devatenáctý ročník soutěže. 

„V porovnání s průměrem ČR ve výtěžnosti tříděného odpadu stále trochu pokulháváme, nicméně dosažené výsledky ukazují, že se Ústecký kraj výrazně neztrácí a jeho obyvatelům se daří třídit. Ať už v rámci svých obecních systémů, přímo do barevných kontejnerů, nebo třeba do sběrných dvorů či výkupen druhotných surovin.  Do budoucna nás ale čekají ještě další výzvy v odpadovém hospodářství. A to jak v otázce splnitelnosti recyklačních cílů, tak také v posílení samotného třídění a odklonu využitelných odpadů od skládkování. A já pevně věřím, že je Ústecký kraj zvládne splnit,“ shrnula situaci v Ústeckém kraji regionální manažerka EKO-KOM, a.s., Alice Karlíková. 

V Ústeckém kraji vytřídil v průměru každý obyvatel za loňský rok bezmála 75 kilogramů papíru, plastů, skla, kovů a nápojových kartonů. Celorepublikový průměr byl jen o málo vyšší. Průměrný Čech vytřídil v loňském roce 78 kilogramů odpadu. 

Výsledky soutěžních kategorií: 

Kategorie do 500 obyvatel

Pořadí

Název obce

Okres

1

Obec Doubice

Děčín

2

Obec Měděnec

Chomutov

3

Obec Ploskovice

Litoměřice

4

Obec Kyškovice

Litoměřice

5

Obec Hříškov

Louny

Kategorie nad 501 obyvatel

Pořadí

Název obce

Okres

1

Obec Libčeves

Louny

2

Obec Staré Křečany

Děčín

3

Obec Chotěšov

Litoměřice

4

Obec Lipová

Děčín

5

Obec Třebušín

Litoměřice

Kategorie do 3 500 obyvatel

Pořadí

Název obce

Okres

1

Město Hoštka

Litoměřice

2

Město Třebenice

Lovosice

3

Městys Loučná pod Klínovcem

Chomutov

4

Město Brozany nad Ohří

Litoměřice

5

Město Libochovice

Litoměřice

 Kategorie nad 3 500 obyvatel

Pořadí

Název obce

Okres

1

Město Žatec

Louny

2

Město Roudnice nad Labem

Litoměřice

3

Město Louny

Louny

4

Město Varnsdorf

Děčín

5

Město Lovosice

Litoměřice

 Ocenění každoročně přebírá také „Skokan roku“, tedy město či obec, které se v meziročním srovnání výsledků třídění odpadů posune o nejvíce příček směrem nahoru. Tento titul v rámci soutěže Skleněná popelnice 2022 získala obec Rtyně nad Bílinou. 

Ocenění pro úspěšné obce a města
Ocenění pro úspěšné obce a města

 

Zástupci obcí a měst oceněných v soutěži
Zástupci obcí a měst oceněných v soutěži

Skupinová fotka účastníků

Skupinová fotka účastníků


 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 25.5.2023 / 25.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém