Orientační nabídka


 

Velvyslankyně Rumunska a představitelé Ústeckého kraje jednali o hlubší spolupráci regionů i komunit

Větší prezentace rumunské komunity v Ústeckém kraji, propojení hospodářských komor obou zemí, transformace těžebních a průmyslových regionů nebo péče o pietní místa věnovaná Rumunské královské armádě, to byla témata, která dnes probrala velvyslankyně Rumunska Antoaneta Barta s hejtmanem Ústeckého kraje Janem Schillerem. Jednání se účastnili také náměstek pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák a Karolína Žákovská, předsedkyně výboru pro národnostní menšiny.
Tisková zpráva ze dne 30. května 2023
Setkání s velvyslankyní Rumunska
 

 
 
„Považuji za velkou čest, že jsme v našem regionu mohli uvítat tak vzácnou návštěvu. Česká republika a Rumunsko jsou historicky propojené země a úzce spolupracují v mnoha odvětvích. V Ústeckém kraji žije početná rumunská menšina. Spolupráce s ní může pomoci s dalším rozvojem vztahů v obou zemích. Stejně jako podpora české enklávy v rumunském Banátu,“ shrnul návštěvu Jan Schiller.

Obě strany by si přály větší zapojení rumunské komunity do kulturního dění v Ústeckém kraji. To je oproti jiným skupinám cizinců zatím velmi omezené. Skvělou příležitostí pro toto je festival Barevná planeta. Ten se bude konat v sobotu 9. září v Ústí nad Labem. 

Důležitým tématem byla i péče o pietní místa věnovaná padlým rumunským vojákům, kteří osvobozovali Československo na konci 2. světové války. V tomto směru byl připomenut dřevěný chrám sv. mučedníka Valentina v Mostě postavený v roce 2011 právě na počest příslušníkům Rumunské královské armády. Tento kostel byl v roce 2017 zničen bouří. Na jeho obnově i zřízení pamětního místa v jeho blízkosti mají zájem česká i rumunská strana.
 
V Rumunsku se také nachází oblasti, které jsou svým profilem podobné Ústeckému kraji. Jde o průmyslové a těžební oblasti, které prochází transformací. Jde proto o jednu z mnoha příležitostí, jak si obě strany mohou navzájem předat zkušenosti z rekultivací krajiny či projektů na nové využívaní průmyslových komplexů nebo oblastí zasažených těžbou, stejně tak zkušenosti se získáváním nových investorů nebo využitím finančních nástrojů Evropské unie na transformaci.

Jednání s velvyslankyní Rumunska na půdě Krajského úřadu Ústeckého kraje
Jednání s velvyslankyní Rumunska na půdě Krajského úřadu Ústeckého kraje

Velvyslankyně nechává vzkaz v pamětní knize
Velvyslankyně nechává vzkaz v pamětní knizeVzájemné předání darů

 

Vzájemné předání darů
 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 30.5.2023 / 30.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém