Orientační nabídka


 

Vochlická rozhledna opět slouží turistům

11
Poslední srpnovou sobotu se v Libyni u Lubence konalo slavnostní znovuotevření Vochlické rozhledny, a to v roce 130. výročí jejího postavení. Celé oslavy i doprovodný program byl naladěn historicky.
 

 
 

Tisková zpráva ze 30. 8. 2010

 

Poslední srpnovou sobotu se v Libyni u Lubence konalo slavnostní znovuotevření Vochlické rozhledny, a to v roce 130. výročí jejího postavení. Celé oslavy i doprovodný program byl naladěn historicky.

 

Zrekonstruovaná kamenná rozhledna na vrcholu Vochlice nad obcí Libyně je vysoká 15 m s vyhlídkovou plošinou ve výšce 11 metrů. Rozhledna má pohnutou historii. Před několika lety místní občané založili nadaci na záchranu zchátralé rozhledny a podařilo se jim získat nejen potřebné prostředky, ale i pracovité ruce. Na brigádách se objevilo mnoho lidí včetně starosty. Upravili okolní pozemek, dozdili rozbité otvory pro okna a uvnitř zhotovili pilíř, na který pak byly připevněny dřevěné schody.

 

„Otevření opravené Vochlické rozhledny je příležitostí poděkovat místním občanům i vedení obce a všem, kteří se podíleli na obnově rozhledny, že se jim vlastním úsilím a přičiněním podařilo tuto akci zdárně dokončit,“ řekla při znovuotevření rozhledny členka Rady Ústeckého kraje Jana Ryšánková.

 

Po slavnostním zahájení odpoledního programu scénu obsadilo a své meče zkřížilo několik urostlých chlapíků ze skupiny historického šermu Vítkovci. Na jiném místě nabízelo klidnější podívanou loutkové divadlo v podání klientů léčebny v Petrohradě. Nechybělo zde ani historické tržiště s tradičními řemeslnými výrobky ze dřeva i kovu a zboží dráteníka, koželuha, paličkářky, košíkáře i tkadleny. Návštěvníci mohli využít i radu kartářky, ochutnat dobré pivo či medovinu. Program vydařeného odpoledne uzavíral pěvecký sbor Lubenec a koncert dobré irské folkové muziky v podání skupiny Klobouk dolů.

 

Oslavy měly i svůj doprovodný program. V kostele byla ke shlédnutí výstava starých pohlednic a fotografií. Na volném prostranství byli k vidění i medvěd a ocelot, sokolník s dravými ptáky a čeští vlčáci. Samozřejmě byly připraveny i zajímavé hry pro děti.

Nad akcí převzala záštitu hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

1
Radní Jana Ryšánková (vlevo) při znovuotevření Vochlické rozhledny.

2
Pohled z rozhledny.

3
Skupina historického šermu Vítkovci.

4
Děti sledovaly loutkové divadlo.

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 31.8.2010 / 31.8.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém