Orientační nabídka


 

Vodamin – projekt na podporu kvality vody v těžebních oblastech

1
Zahajovací konferencí na krajském úřadě dnes odstartoval mezinárodní projekt Vodamin. Projekt je realizován v rámci programu přeshraniční spolupráce Cíl 3.
 

 
 

1

Tisková zpráva z 23. března 2011

 

„Je třeba si uvědomit, že rozsáhlé a ve velké části nevratné poškození vodohospodářského režimu v oblasti hnědouhelných dolů a elektráren zasáhlo téměř třetinu Ústeckého kraje. Do budoucna to předpokládá rozsáhlé práce vedoucí k revitalizaci systému povrchových, ale i podzemních vod,“ připomněl ve své úvodní řeči náměstek hejtmanky Arno Fišera.

 

S cílem přispět k přeshraničnímu řešení společných problémů a výzev je v projektu pozornost věnována zejména   problematice podzemních a povrchových vod v uhelných revírech a predikci vlivu zvyšování hladiny důlní vody na životní prostředí a infrastrukturu, úpravě důlních vod z hnědouhelné těžby, problematice důlní a povrchové vody v bývalých podzemních rudných a černouhelných dolech Lugau/Oelsnitz a Cínovec/Zinnwald a návrhům opatření pro hornické oblasti po ukončení těžby.

 

VODAMIN vychází ze  společných vodohospodářských problémů v  těžebních regionech na obou stranách hranice. Obnova vodního režimu jako podmiňujícího faktoru pro zadržení vody v krajině je nezbytná  nejen z hlediska vytvoření podmínek  pro rozvoj vodních ekosystémů a na nich přímo závislých  suchozemských ekosystémů, ale i z hlediska zpomalení přívalových vod  a  povodňových průtoků a z hlediska  využití a oživení  krajiny. V krajině je málo vody a sluneční energie se převážně mění na teplo, chybí účinný roznašeč sluneční energie, kterým  je voda. Proto je hlavní zásadou obnovy funkce krajiny  narušené velkoplošnou povrchovou těžbou, a to zejména na Mostecku, obnova vodního režimu v území, které bylo historicky významně zamokřené. Dopad odvodnění a vysušení krajiny se projevil v extrémní podobě právě zde. V souvislosti s hlubinnou a následně lomovou těžbou došlo na mnoha lokalitách k výraznému snížení hladiny podzemních  vod, která byla původně blízko pod povrchem. Po zpětném zasypání lomů došlo opětovně k vzestupu hladin podzemních vod, které se v současné době  projevuje zatápěním objektů.

 

Projekt VODAMIN je realizovaný v rámci programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko – Cíl 3/Ziel 3. Jedná se o společnou iniciativu Ústeckého kraje a jeho partnerů, Saského báňského úřadu,  Saského státního úřadu pro životní prostředí, zemědělství a geologii a města Oelznitz v Krušnohoří.

Rozpočet projektu je stanovený na téměř 3,5 milionu eur a aktivity budou probíhat do listopadu 2013.

.

3

 

Připravila:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

mob. 737 203 666

hanackova.m@kr-ustecky.cz

 

1
Úvodního slova se ujal náměstek hejtmanky Arno Fišera, vedle něj vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství KÚÚK Taťána Krydlová

2
Peter Jentsch ze Saského ministerstva pro vědu, práci a dopravu

3

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 23.3.2011 / 23.3.2011 | Účinnost do: 31.3.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém