Orientační nabídka


 

Výbor regionů za účasti hejtmanky Jany Vaňhové

1
Delegace Ústeckého kraje v čele s hejtmankou Janou Vaňhovou se zúčastnila plenárního zasedání Výboru regionů v Bruselu. Jedním z probíraných témat byla budoucnost politiky soudržnosti.
 

 
 

Tisková zpráva z 16. dubna 2010

 

Delegace Ústeckého kraje v čele s hejtmankou Janou Vaňhovou se zúčastnila plenárního zasedání Výboru regionů (VR). Jedním z probíraných témat byla budoucnost politiky soudržnosti.

V současné době probíhá příprava reformy regionální politiky EU, představující pomoc regionům a členským státům ve výši 50 miliard eur. Aby byly brány v potaz požadavky regionů a obcí již od samého začátku, VR včera na svém plenárním zasedání představil návrh budoucí kohezní politiky po roce 2013. Po diskuzi s Evropským komisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem (DE) a zástupci regionů a obcí bylo přijato stanovisko VR. Stanovisko vyzývá partnery a národní vlády členů EU, aby zachovaly ambiciózní kohezní politiku coby klíčového prvku evropského integračního modelu. Skrze regionální politiku EU je spolufinancováno tisíce projektů počínají železničními sítěmi a konče odborným vzděláváním. Ve svém stanovisku členové VR souhlasí s tím, aby se kohezní politika (čili politika soudržnosti) týkala všech evropských regionů se zaměřením na ty nejpotřebnější. Nicméně i regiony „v transformační fázi“ by měly mít stále přístup k financování EU, aby nebyl jejich rozvoj ohrožen náhlým přerušením pomoci.

Při řešení modifikace směrnice o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) a směrnice o strategickém posuzování vlivů na životní prostředí (SEA) postoupil Ústecký kraj k původnímu stanovisku VR dva pozměňovací návrhy, z nichž byl jeden přijat a následně tak bylo upraveno stanovisko VR o doporučení Evropské komisi, aby se vedla další jednání s cílem dosáhnout většího stupně sjednocení a návaznosti národních legislativních aktů k těmto směrnicím EU, a to zejména v oblasti přeshraničního posuzování. Důvodem jsou značné rozdíly při praktické aplikaci směrnic v různých státech.

Na dubnovém plenárním zasedání jako hosté vystoupili též Komisař pro zemědělství Dacian Ciolos na téma společné zemědělské politiky, český Komisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle a Michel Platini, prezident UEFA na téma sociální integrace a fotbal.

Hejtmanka Jana Vaňhová se tento měsíc zúčastní také zasedání komise ENVE (Komise pro životní prostředí, změnu klimatu a energetiku) Výboru regionů, kde se budou mimo jiné diskutovat návrhy členů VR k externím aktivitám komise ENVE v roce 2010. Ústecký kraj předložil návrh studijní návštěvy členů komise ENVE v Ústeckém kraji se zaměřením na úspěšné provádění rekultivací v regionu.

Výbor regionů je shromážděním regionálních a místních zástupců EU. Úkolem jeho 344 členů ze všech 27 členských států EU je zapojit orgány regionální a místní samosprávy a společenství, která reprezentují, do rozhodovacího procesu v EU a informovat je o politikách EU. Evropská komise, Evropský parlament a Rada jsou povinny konzultovat Výbor v oblastech politik týkajících se regionů a měst.

 

Připravil:

Zastoupení Ústeckého kraje v Bruselu a tiskové oddělení

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

foto: Markéta Pokorná

 

1
Hejtmanka Jana Vaňhová při hlasování ve Výboru regionů

2
Schůzka české národní delegace

3
Hejtmanka Jana Vaňhová po plenárním zasedání při diskuzi o modifikaci směrnic EIA a SEA

se členy české národní delegace P. Osvaldem a J. Bytelem

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 16.4.2010 / 16.4.2010 | Účinnost do: 30.4.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém