Orientační nabídka


 

Výbor regionů za účasti hejtmanky Jany Vaňhové

1
Evropská komise a Evropský parlament společně hostily 86. plenární zasedání Výboru regionů, které proběhlo v Bruselu od 4. do 6. října 2010. Jako každoročně bylo navázáno na program Open Days 2010, neboli Evropského týdne regionů a měst, a zúčastnila se ho také hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.
 

 
 

Tisková zpráva z 7. října 2010

 

Při příležitosti plenárního zasedání se hejtmanka Ústeckého kraje setkala také se členy národní delegace vedené primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem. Na jednání se rozvinula debata ohledně nového složení Výboru regionů. Lisabonská smlouva stanovila maximální počet členů Výboru regionů platný i po budoucích rozšířeních Evropské unie, který ovšem staví menší a středně velké členské státy, mezi nimiž je i ČR, do nevýhodné pozice. Snižuje totiž počet jejich členů ve Výboru regionů velmi nepoměrně ke státům větším, které by tak mohly udávat politický směr Výboru regionů bez přihlédnutí k menším státům. Česká národní delegace se jednomyslně shodla, že všichni její členové budou za všech okolností hlasovat proti pozměňovacím návrhům k doporučení Výboru regionů Evropské komisi a Radě EU týkajícího se budoucího složení Výboru regionů.

 

Po bouřlivých debatách dospěli členové ve středu 6.10. k rozhodnutí nepodpořit žádný pozměňovací návrh hovořící ve prospěch velkých států. Celé doporučení ad hoc Komise pro budoucí složení Výboru regionů tak bylo schválena v podobě, kterou podporuje i česká delegace a která nám i po přistoupení Chorvatska a Islandu zajišťuje stejný počet členských křesel ve Výboru regionů. Kromě tohoto zásadního bodu se říjnové plenární zasedání věnovalo také otázkám budoucí politiky životního prostředí EU, příspěvku politiky soudržnosti ke strategii Evropa 2020, memoranda o porozumění ve spolupráci v oblasti zmírňování změny klimatu, boje proti bezdomovectví a přizpůsobení se jí mezi Konferencí starostů USA a Výborem regionů EU.

 

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová je řádnou členkou výboru v novém funkčním období 2010-2015. Na členství byla nominována Asociací krajů ČR a schválena Radou Evropské unie.

 

Výbor regionů je poradním orgánem EU složeným z  344 představitelů evropských regionálních a místních úřadů a Českou republiku v něm reprezentuje 12 zástupců. Jeho cílem je zapojit orgány místní a regionální samosprávy a komunity, které reprezentují, do rozhodovacího procesu v EU a informovat je o politikách unie. Evropský parlament a Rada jsou povinny konzultovat Výbor v oblastech týkajících se regionů a měst.

1

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 7.10.2010 / 7.10.2010 | Účinnost do: 31.10.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém