Orientační nabídka


 

Vyhlášení výsledků XVII. ročníku literární a XV. ročníku výtvarné soutěže Památníku Terezín

11
V terezínském Muzeu ghetta proběhne ve čtvrtek 9. června od 13 hodin slavnostní vyhlášení výsledků XVII. ročníku literární a XV. ročníku výtvarné soutěže Památníku Terezín, vyhlašované a organizované vzdělávacím oddělením Památníku.
 

 
 

„Tady se to nemůže stát“ bylo společným tématem pro obě soutěže letošního ročníku, do kterého se zapojilo na 500 žáků základních a středních škol z celé České republiky.

 

Téma představuje věta, kterou si ve třicátých letech minulého století říkali mnozí, kteří i přes všechny varovné zprávy nevěřili, že demokratický systém prvorepublikového Československa zanikne a místo něj bude nacisty nastolen režim pronásledující všechny odpůrce i další z jejich pohledu méněcenné skupiny obyvatel.

 

Proč řada obětí holokaustu z českých zemí neodešla včas do emigrace před blížícím se nebezpečím? Vnímali tito lidé Československo jako vlast, kterou nechtěli opustit?  Nechtěli zde zanechat majetek, který vybudovali jejich předci? Báli se života v cizině? A měli vůbec možnost odejít? Dokázali si představit, co je čeká, když zde zůstanou? Je nějaký rozdíl mezi naším vnímáním současných možných nebezpečí, která nás mohou časem ohrozit a vnímáním nacistického nebezpečí tehdejšími lidmi? Toto jsou otázky, které byly dány soutěžícím k zamyšlení a k následnému zpracování do formy literárních a výtvarných prací. Uzávěrka této dnes již tradiční soutěže byla k 31. březnu. Pracovníci vzdělávacího oddělení Památníku Terezín vybrali ty nejpodařenější práce, které budou v Muzeu ghetta vystaveny do 30. června 2011. Jejich autoři získají finanční odměny ze sponzorského daru Hany Greenfieldové a Terezínské iniciativy. 

 

 Připravil: Mgr. Tomáš Rieger, pracovník vztahů k veřejnosti Památníku Terezín

 

a
Z vyhlašování výsledků soutěže předchozího ročníku

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 7.6.2011 / 7.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém