Orientační nabídka


 

Vyjádření hejtmana J. Šulc k článku "Křičím, tedy jsem" (Svobodný hlas 9.12.2003, autor D. Hertl)

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
...že hejtman křičí? Ano, na tom v době svobody slova není vůbec nic divného. Kdo jiný by měl křičet a poukazovat na nedostatky, které vedou k prodlužování hospodářské agonie tohoto regionu, než jeho hejtman?
 

 
 

Vyjádření hejtmana Jiřího Šulc k článku „Křičím, tedy jsem“ (Svobodný hlas dne 9. 12. 2003)

 

Vážená paní vydavatelko,

ve vydání ze dne 4. 12. 03/ 49 otiskl týdeník Svobodný hlas na první straně komentář, s jehož vyzněním ostře nesouhlasím a proti němuž tímto dopisem protestuji.

Jen redaktor, který se o dění v Ústeckém kraji zajímá veden snahou o co největší senzaci, může hned v prvních řádcích napsat, že si nevidím do úst, když říkám, že premiér Špidla sedí v čele vlády, která této republice a zejména tomuto regionu škodí. Jak jinak mohu jako představitel samosprávy našeho kraje nazvat činnost vlády, která nám vytýká dluhy v někdejších státních nemocnicích a přitom každý rok zadlužuje zemi o stovky miliard? Jak mohu nepoukazovat na špatný stav komunikací, po několik desetiletí zanedbávaný někdejšími státními správcovskými organizacemi, na kterých ročně umírá nejvíce lidí z civilizovaných zemí Evropy? Jak mám hodnotit premiéra země, která se kvůli stále se opevňujícímu se socialismu stává nekonkurenceschopnou v celé Evropě a z toho důvodu ji začínají opouštět investoři? Ze zóny Triangle nám kvůli této politice utekli tři světoví výrobci; BMW, PEUEGOT a teď naposledy Hyundai!

            Výpad Davida Hertla vnímám ho jako text politický, skoro jako by byl psaný na objednávku některého z politiků právě z důvodů blížících se voleb… Mohu se bohužel jen domnívat, že vznikl na objednávku politickou, i když jeho téma – žatecká průmyslová zóna Triangle – by mělo být vedeno spíše objednávkou společenskou. To by se ostatně i na redaktora píšícího úvodníky slušelo.

Rozhodnutí firmy Hyundai skutečně považuji za „..ránu do vazu Ústeckému kraji...,“ jak jsem uvedl ve svém prohlášení a které pan Hertl tak neobratně cituje. Byl jsem o zájmu korejské firmy o žateckou lokalitu informován ihned po svém zvolení a několikaletá, velmi tvrdá a nekompromisní vyjednávání české delegace jednoznačně svědčila o zřetelném prvenství zóny Triangl v České republice před lokalitami nabízenými ostatními zeměmi. K obratu - tak nešťastnému vůči regionu, kde vychází Váš týdeník - došlo doslova na poslední chvíli a představitelé CzechInvestu mě osobně informovali o tom, že za náhlým rozhodnutím akcionářů Hyundai ve 48. týdnu tohoto roku bylo mimo jiné i důsledné zvážení nálad vůči investorům v České republice. Mimo jiné důležitou roli zahrálo i stanovisko ministerstva dopravy, které už přes rok odkládá předložení zákona o úvěrování staveb Evropskou investiční bankou k dokončení modernizace rychlostní komunikace R7 (a nikoli dálnice, jak napsal David Hertl) k projednání českou vládou, což je jednoznačně v rozporu s řádky, tvrdícími že: „..o absenci dálnice Korejci neřekli ani slovo..“. Jednal snad p. Hertl místo mne?

Samostatnou kapitolou jsou řádky, spekulující jednak o mých šancích v komunálních volbách v roce 2004 a také velmi nevybíravě napadající kvalitu práce krajské samosprávy. Slovy komentáře: „..za čtyři roky činnosti si krajský úřad nemůže připsat mnoho úspěchů....krachující nemocnice, rozbité silnice, hroutící se systém první pomoci, neschopnost včas dojednat dopravní obslužnost....když je příležitost předvést se, musí hejtman křičet aby se vědělo, že ho máme..“ Nechci polemizovat o tom, kolik úspěchů si můžeme za čtyři roky práce připsat – ale vzdělaný redaktor ví, že ve zmíněných případech „neúspěchů“ je vždy Černý Petr na straně vlády! Tyto problémy jsme zdědili po okresních úřadech, nebo je veřejné správě předal stát, aniž k nim přidal dostatečné množství finančních prostředků či potřebné legislativy a jsou naprosto identické ve všech krajích, bez ohledů na hejtmany! Předpokládal bych, že redaktor píšící úvodníky má dostatek kontextu i znalostí, aby se nedopouštěl takových fatálních omylů. A že hejtman křičí? Ano, na tom v době svobody slova není vůbec nic divného. Kdo jiný by měl křičet a poukazovat na nedostatky, které vedou k prodlužování hospodářské agonie tohoto regionu, než jeho hejtman?

Nehodlám Vás, paní vydavatelko, zdržovat obsáhlým rozborem „krachujících nemocnic“, „rozbitých silnic“ nebo „první pomocí“. Všechna relevantní vyjádření, nejen má vlastní nebo politiků zvolených do vedení kraje v legitimních volbách, ale i stanoviska odborná, lze bez přílišné námahy vyhledat na webových stránkách Ústeckého kraje. Je evidentní, že pan redaktor si s jejich nalezením a obsahem příliš námahy nedal.

Ujišťuji Vás ale, že  nemusím křičet, aby si mne někdo všiml. Lidé z Lounska vědí, že jen včasný zásah krajského úřadu zachránil před krachem bývalou státní lounskou nemocnici, jejíž management a vedoucí lékaři byli při mizerných výsledcích hospodaření finančně hodnoceni vůči svým kolegům z regionu výrazně nad průměrem. Ostatně, už jsem celou záležitost předal orgánům činným v trestním řízení. Je ale bohužel smutnou skutečností, že v tisku, a to nejen lokálním, dostanou nepoměrně více prostoru informace negativní a tyto navíc zpracované velmi neprofesionálně… Umím přijmout kritiku, pokud je namířena přesně a nestojí na hliněných nohou rádobysenzací a politických útoků. Pan redaktor má samozřejmě právo veřejně oslavovat kroky socialistické vlády, to mu nikdo nebere. Ale věřím, že jste list, jehož cílem je především objektivně informovat, a že proto v zájmu vyvážení názorů dáte prostor i druhé straně.

S pozdravem

                                                           Ing. Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.12.2003 / 18.12.2003 | Zveřejnit od-do: 18.12.2003-18.1.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém