Orientační nabídka


 

Vyjádření hejtmana Ústeckého kraje J. Šulce ke snahám Roudnicka odtrhnout se od Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Vyjádření hejtmana Ústeckého kraje J. Šulce ke snahám Roudnicka odtrhnout se od Ústeckého kraje

Roudnicko není apendix Ústeckého kraje

            Obracím se na obyvatele měst a obcí na Roudnicku, aby si dobře rozvážili, jestli chtějí být Středočechy, nebo občany Ústeckého kraje. Kromě skutečnosti, že z Roudnice je to do Prahy blíže než do Ústí, si myslím, že neexistují pádné důvody pro výměnu kraje. A já osobně tvrdím, že bych jako občan i jako hejtman Ústeckého kraje o Roudnicko nerad přišel…

            Důvody, které mne k tomuto tvrzení vedou, nejsou jenom finanční. Souvisí spíše s vnímáním tohoto krásného koutu, se vztahem k jeho historickému odkazu. Když praotec Čech shlížel z Řípu do krajiny, díval se na České Středohoří a promlouval o zemi oplývající mlékem a strdím. Díval se na Roudnicko, ale také na Litoměřicko, směrem k Bráně do Čech. Toto území je jedním z nejkrásnějších koutů Ústeckého kraje, jeho Zahradou Čech, jeho historickou pamětí. Pokud ho náš kraj ztratí, ztratí velký kus ze své krásnější tváře. Ztratíme-li Roudnicko, pak ztratíme i jeden z významných symbolů Ústeckého kraje.

            Mrzí mne, když si zastánci odtržení berou za argument, že Podřipsku kazí Ústecký kraj image svou špatnou pověstí. Myslím si, že to není pravda a především se snažím, aby se právě ta takzvaná „špatná pověst“ Ústeckého kraje změnila. Ale to nejde ze dne na den, znamená to především lákat sem lidi k návštěvě, aby se přesvědčili, jak je tu krásně, nádherná příroda, vyhlídky, malebná zákoutí. Právě Podřipsko je jedním z mých lákadel, kterými vábím investory, návštěvy, turisty a všechny, s nimiž se při svých osobních cestách i pracovních jednáních setkávám.

            Mrzí mne, že lidé na Roudnicku mají pocit, že jsou apendixem našeho kraje – i když možná to je jenom pocit několik jednotlivců se silným hlasem. Já sám za sebe musím říci, že jsem například při nedávných povodních Roudnicko považoval za prioritní oblast a snažil jsem se vymoci městům a obcím pomoc z dostupných finančních zdrojů NE podle jejich vzdálenosti od Ústí, ale podle jejich potřeb, míry poškození. Například na likvidaci odpadů a prvotních nákladů dostala Roudnice nad Labem 5 628 000 korun, z veřejné sbírky kraje pak jeden z největších příspěvků ve výši 300 000 korun, další peníze dostaly obce na Roudnicku, například Dobříň 4 064 000 korun na prvotní náklady a 600 000 korun z veřejné sbírky, 10 360 000 korun Kyškovice na prvotní náklady a 300 000 korun z veřejné sbírky a tak bych mohl pokračovat. Stejně tak si troufám říci, že určitě nezanedbáváme ani školy, školská či zdravotnická zařízení na Roudnicku, že je spravujeme stejně zodpovědně jako ta v jiných místech kraje. Roudničtí mají stejné příležitosti využívat dotace a jiné finanční zdroje kraje… Ale především má Roudnicko své zástupce v krajském zastupitelstvu – ti mohou v jeho prospěch lobovat, prosazovat jeho zájmy a vyzdvihovat jeho potřeby. Vždyť právě pro to si je Roudničtí do kraje zvolili.

            Rozumím tomu, že ve druhé polovině dvacátého století byly zájmy Podřipska a Roudnice potlačeny ve prospěch okresu a města Litoměřice. Nové uspořádání veřejné správy po 1. lednu 2003 by ale mělo tuto ránu definitivně zhojit a občané Roudnicka mohou nyní  dokázat, že nejsou žádným apendixem, ale naopak úspěšnou a krásnou částí Ústeckého kraje. Proto  budu rád, když s námi zůstanou…

Ing. Jiří ŠULC

hejtman Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.2.2003 / 11.2.2003 | Zveřejnit od-do: 11.2.2003-11.5.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém