Orientační nabídka


 

Vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiří Šulce k článku "CIZÍ PEŘÍ HEJTMANA ŠULCE"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Stojím si za tím, že za sedm let vlády ČSSD nebyl uveden do provozu ani kilometr rychlostní silnice R7. Silnice, kterou jsme s náměstkem ministra dopravy uvedli do provozu, onu budoucí, slibovanou rychlostní a kapacitní komunikaci připomíná jen vzdáleně, ruku na srdce, je to jen obyčejná dvouproudovka, občas rozšířená na čtyřpruh.
 

 
 

Vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiří Šulce k článku „CIZÍ PEŘÍ HEJTMANA ŠULCE“

 (autor Vlastimil Aubrecht)

 

Vyjádření hejtmana J.Šulce:

 

Stojím si za tím, že za sedm let vlády ČSSD nebyl uveden do provozu ani kilometr rychlostní silnice R7. Silnice, kterou jsme s náměstkem ministra dopravy uvedli do provozu, onu budoucí, slibovanou rychlostní a kapacitní komunikaci připomíná jen vzdáleně, ruku na srdce, je to jen obyčejná dvouproudovka, občas rozšířená na čtyřpruh. Je „výjimečná“ snad jen tím, že je tu a tam rozšířena o stoupací pruh, normovaná na rychlost 70 km/h. Takovou silnici za rychlostní nepovažuji.

Přitom ji ale Ústecký kraj a hlavně investoři potřebují - mezi Prahou a státní hranicí musí být kapacitní čtyřpruh pro přepravu zboží mezi průmyslovými zónami v Podkrušnohoří a přilehlým Německem. Zatím máme jen hubený výsledek v podobě průměrné silnice. Vládní zmocněnec zamlčel, že v návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury zase nejsou, a to po několik let opakovaně, peníze potřebné na zkapacitnění a modernizaci výstavbu R7. Příští rok dostaneme 334 milionů korun – to nestačí ani na zprovoznění dva roky rozestavěné stoupací části obchvatu města Chomutova. Potřebujeme ale minimálně 1 miliardu korun a na celou stavbu R7 přibližně 11 miliard korun. Nabízených 334 milionů pro rok 2006 připomíná malinu pro slona. Dle usnesení vlády má být silnice R7 hotová do roku 2010. Jak to chce vláda stihnout, když pro náš kraj je v návrhu rozpočtu SFD vyčleněno 740,3 milionů dohromady na všechny akce? Je zajímavé, že pro podobně strukturálně postižený Moravskoslezský kraj je vyčleněno 2,5 miliardy korun.

Protože nemohu spoléhat jen na vás, oslovil jsem dnes osobním dopisem všechny poslance za náš kraj, aby v poslanecké sněmovně přidali pro příští rok ŘSD na R7 - a to  podtrhuji, že jen na R7 - nejméně 1 miliardu korun. Pak se snad už konečně dočkáme silnice, kterou ozdobí přívlastky kapacitní a rychlostní.  

 

 

Původní text:

 

CIZÍ PEŘÍ HEJTMANA ŠULCE

 

            Před několika týdny hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) v médiích hlasitě obvinil vládu, že z rychlostní komunikace Praha – státní hranice není zatím postaven ani kilometr a vláda na tuto prioritní stavbu neuvolnila zatím ani korunu. Pak se náhle objeví v médiích, jak slavnostně střihá pásku na přeložce komunikace I/7 z Křimova k hraničnímu přechodu v Hoře svatého Šebestiána. Tato přeložka navazující na rychlostní komunikací R7 stála celkem 644 miliónů korun, z nichž 480 zaplatil Státní fond dopravní infrastruktury a zbytek Evropská unie.

            Podívejme se na ten rozpor: na jedné straně máme hejtmanovo vyjádření, že není ani koruna a ani kilometr a na druhé straně máme toho samého hejtmana slavnostně střihajícího pásku na novém úseku. Nabízí se několik vysvětlení. Pan hejtman v mezidobí mezi výroky a svátečním přestřižením osobně sehnal finance a nechal vybudovat zmíněnou část komunikace, čímž dozajista překonal veškeré známé lhůty v získávání peněz ze státního aparátu, a to nemluvíme o zcela unikátním světovém rekordu v rychlostavbě komunikací.

 Druhou možností je, že pan hejtman Šulc tak trochu neví, co se vlastně v jemu svěřeném regionu děje a pak byl zcela jistě příjemně překvapen tím, že se mu náhle z čistého nebe objevil nový kus rychlostní komunikace.

            Nejpravděpodobnější se ovšem jeví možnost třetí. Totiž že pan hejtman před časem v médiích mlžil a snažil se poškodit současnou vládu záměrnou nepravdou o pokračujících pracích na komunikaci I/7. Pak je tedy ještě podivnější, že se šel usmívat před objektivy novinářů při slavnostním otevírání komunikace, o jejíž vznik se příliš nezasloužil. Nabízí se pak otázka, zdali se mlžící hejtman s nůžkami v ruce tak trochu nechlubil cizím peřím….

 

 

Vlastimil Aubrecht, v.r.

Poslanec PČR,

zmocněnec vlády pro SZ Čechy

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.11.2005 / 4.11.2005 | Zveřejnit od-do: 4.11.2005-4.2.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém