Orientační nabídka


 

Vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce k článku "NKÚ: Supernemocnice v Ústí porušila zákon"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v Denících Bohemia (region Ústecký kraj) dne 29.6. 2005
 

 
 

Vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce k článku „NKÚ: Supernemocnice v Ústí porušila zákon“ (Deníky Bohemia 29.6.2005)

1.7.2005

 

Považuji za nutné vyjádřit se k výrokům bývalého ředitele ústecké Masarykovy nemocnice článku Jiřího Madara, které byly publikovány v článku „NKÚ: Supernemocnice v Ústí porušila zákon“ (Deníky Bohemia 29.června). Z vyjádření pana Madara ke zprávě o kontrole, kterou Nejvyšší kontrolní úřad provedl v Masarykově nemocnici, mám pocit, že se již předem pokouší zbavit případné odpovědnosti. Jeho slova o tom, že nemocnice utratila 3,5 milionu korun za zbytečný projekt, jsou zcela nemístná.

Poslední fáze dostavby Masarykovy nemocnice měla podle původního plánu stát 1,325 miliardy korun, přičemž státní dotace činila  925 milionů korun a zbývajících 400 milionů korun mělo být uhrazeno nemocnicí v rámci její spoluúčasti. Díky úsporám a změnám, která schválila Rada Ústeckého kraje 15. června, bude spoluúčast nemocnice na této investiční akci 250 milionů korun, což je oproti původnímu záměru o 150 milionů korun méně. 

Částka 3,5 milionu korun za přepracování megalomanské, zbytečné a ve svých důsledcích nemocnici i pacienta poškozující dostavby je přiměřenou cenou za úsporu 150 milionů korun, přičemž kvalita dosažených parametrů nové dostavby je stejná či lepší.

Ústecký kraj v současné době zprávu z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu intenzivně zabývá a vyhodnocuje míru porušení zákona, vzniklé škody a odpovědnost konkrétních osob.

 

                                                           Jiří Šulc

                                                           hejtman Ústeckého kraje

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

 

Text článku:

Supernemocnice porušila zákon

29.6.2005    Ústecký deník   

MARTINA SEEWALDOVÁ, DAGMAR SCHNEIDEROVÁ

 

Praha/Ústí n. L. - Porušení zákona zjistil Nejvyšší kontrolní úřad při prověrce hospodaření supermoderní krajské Masarykovy nemocnice. Ve zprávě, kterou předal vedení nemocnice a Deníkům Bohemia se ji podařilo získat, má uvádět celkem sedm porušení zákona. Zda nemocnice musí vracet část dotací včera nebyl schopen nikdo kompetentní říci.

Podle oficiální zprávy, kterou NKÚ včera zveřejnil, je dostavba nemocnice nekoncepční a neujasněná. O nekoncepčnosti prý svědčí to, že v roce 2003 nemocnice ustoupila od projektu jen dva roky starého. Celkem bylo postupně vyhotoveno šest projektů. Nemocnice tak marně vynaložila 4,3 milionu korun.

            Nezvládnutou přípravu stavby neodhalilo ani ministerstvo zdravotnictví, které šestkrát měnilo rozhodnutí o dotacích ze státního rozpočtu. Na druhou část dostavby, která měla začít počátkem roku 2003, bylo vyčleněno 1,2 miliardy korun. Firmy, které zakázku dostaly pod hlavičkou Sdružení Ústí, sedm dní po podepsání smlouvy snížily cenu o čtyři sta milionů korun bez toho, že by upřesnily změny v projektu, vytkl nemocnici úřad. Nemocnice také opakovaně nevyloučila z výběrových řízení uchazeče, kteří nesplnili podmínky, a tak nevytvořila konkurenční prostředí.

V reakci na kritickou zprávu NKÚ Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje, který je zřizovatelem nemocnice, včera uvedl, že kraj nyní vyhodnotí míru porušení zákona, vzniklé škody a odpovědnost konkrétních osob. "Pokud se ukáže, že nemocnici vznikla škoda, tak i trestně právní odpovědnost," podotkl Šulc.

            "Postup nemocnice byl v pořádku," tvrdil bývalý ředitel nemocnice Jiří Madar. "Stavby hodnotila odborná komise jmenovaná vládou, která jako nejlepší vybrala nabídku Sdružení", bránil se Madar.

            Madar se špatnému hospodaření brání a naopak obviňuje svého nástupce Petra Pollaka. "Za jeho éry byl vypracován z prostředků nemocnice zbytečný projekt za 3,5 milionu korun. Nyní se nemocnice a krajský úřad vrací k mému původnímu projektu, který kompletně v rámci zakázky hradí dodavatel," řekl s tím, že nemocnice ztratila 1,5 roku a hrozí jí, díky nesplnění termínu, vrácení prostředků do státního rozpočtu.

            Obvinění Madara odmítl Petr Pollak komentovat a nový ředitel Masarykovy nemocnice Tomáš Indra včera tvrdil, že nemocnice žádné 3,5 miliony neúčelně nevydala, vrácení peněz jí nehrozí a šetření NKÚ ještě nebylo uzavřeno.

            Výstavba nemocnice začala v roce 1988 a měla by skončit v červnu příštího roku. Dosud si vyžádala náklady blížící se ke třem miliardám korun. NKÚ kontroloval období od roku 1998 do roku 2004.

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.7.2005 / 26.8.2005 | Zveřejnit od-do: 1.7.2005-1.8.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém