Orientační nabídka


 

Vyjádření Jiřího Šulce k článku "Paroubek: Šulc může ohrozit příchod Hyundai"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v Právu, dne 7. října 2005 (autor Jakub Svoboda, Anna Bortlíčková)
 

 
 

Jiří Šulc: VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU „Paroubek: Šulc může ohrozit příchod Hyundai“

Vyšlo v Právu, dne 7. října 2005 (autor Jakub Svoboda, Anna Bortlíčková)

 

„Takováto tvrzení předsedy Vlády ČR Jiřího Paroubka naprosto odmítám. Především se ohrazuji proti tomu, aby si nynější český premiér skrze mou snahu pomoci přivést do našeho kraje strategického investora připravoval jakési alibi pro případ, že korejský investor bude stejně jako před třemi lety nespokojen se zdejším prostředím k podnikání, utvářeným především v sedmileté éře vlády v čele s Českou sociální demokracií a zvolí pro svou investici opět Slovensko nebo Polsko.

            Opakovaně jsem se zástupci korejské automobilky jednal, v tomto roce celkem třikrát a mohu s plnou zodpovědností prohlásit, že o jejich současném úmyslu směřovat svou investici pouze do Polské nebo Slovenské republiky, případně do Moravskoslezského či Olomouckého kraje jsem se dozvěděl pouze z denního tisku. To považuji za nehoráznost! Nechceme přeci snad zase tak moc. Stačí telefon či kratičký e-mail předsedy, místopředsedy, ministra vlády nebo některého ze stovek  četných úředníků vlády nebo některého z ministerstev ve znění: „Jste již mimo hru, investor chce do 200 km od Žiliny, zajímejte se o dalšího investora.“ Je to snad mnoho? Ostatní způsoby jednání prostě považuji za vysoce neseriózní. Zde se totiž nejedná jen o obsazení strategické průmyslové zóny Triangle, kde může najít práci až 7 tisíc lidí. Zatímco v jiných koutech země otevírají ministři stavby dálnic, k nám ministři dopravy nejezdí. Vláda zcela běžně nerespektuje vládní usnesení týkající se našeho regionu, například o dostavbě rychlostní silnice R7 nebo čtrnáct let staré usnesení o územních ekologických limitech těžby hnědého uhlí. Vláda ČR nejedná se samosprávou kraje jako s partnerem, předsedové vlády dokonce nepovažují za nutné odpovídat na dopisy, které jsem jim adresoval.

            Skutečně nemám zapotřebí sbírat touto formou politické body, jak Jiří Paroubek tvrdí. Má tvrzení jsou podložena realitou; skutečností, že Ústecký kraj je strukturálně postiženým regionem s nejvyšší průměrnou mírou nezaměstnanosti v ČR.

            A proto se ptám. Vytvořily snad sociálně demokratické vlády v Ústeckém kraji prostředí, které by zahraniční kapitál přitahovalo? Mohu jim přiznat nanejvýš snahu, ovšem cíl zůstal vzdálen v nedohlednu. Obtížná vymahatelnost práva, měkké polštáře pohodlného lůžka sociálních a nemocenských dávek nenutících k práci, nejvyšší počty absentérů a nemocných v západní Evropě, neúměrně silná pozice odborových svazů, nedostačující dopravní infrastruktura, to vše jsou mínusové body, při jejichž odstraňovaní musí vyvinout maximální úsilí stát a nikoli krajská samospráva, jíž jsou tyto kompetence vládou odpírány.

Pokud Hyundai Motor Company svou investici neumístí v ČR, bude to prohra nejen pro Ústecký kraj a ostatní regiony, které by tuto akvizici na svém území rády přivítaly, ale především neúspěch ekonomické politiky vlády této země, vlády v jejímž čele nyní Jiří Paroubek stojí. Neodpustím si ale jednu poznámku pod čarou. Vím, že korejští investoři si jednání o své strategické investici (podobně jako firmy LG, Hankook nebo konsorcium PSA) přáli vést naprosto bez účasti veřejnosti a sdělovacích prostředků. V případě Hyundai Motor Company se to ale dařilo jen do doby než Jiří Paroubek zamířil do Moravskoslezského kraje. Napadá mne, kdo tady sbírá politické body a za jakou cenu?“

hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc

Původní text:

Paroubek: Šulc může ohrozit příchod Hyundai

7.10.2005    Právo    str. 15   Trhy & ekonomika

Jakub Svoboda, Anna Bortlíčková    Ústecký kraj

Ústecký hejtman podle něj otázku umístění korejské investice zpolitizoval

 

Premiér Jiří Paroubek se včera ostře ohradil proti středeční kritice hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS), podle něhož vláda při vyjednávání s automobilkou Hyundai o mnohamiliardové investici opomíjela ústecký region. Ministerský předseda rovněž varoval, že některé výroky hejtmana by mohly příchod významného jihokorejského investora do ČR ohrozit.

            “Hejtman Šulc by si měl uvědomit, že v zaslepené honbě za pochybnými politickými body může svými nepodloženými a nepromyšlenými výroky ohrozit křehký proces vyjednávání se společností Hyundai o její investici v ČR,” uvedl včera Paroubek. Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna očekává vláda konečné rozhodnutí Hyundai, kde postaví svůj nový závod, “v několika týdnech či měsících”.

 

V objemu investic je Ústecko druhé v ČR

Tvrzení Šulce, že při jednání se společností Hyundai byl zanedbán Ústecký kraj, není podle premiéra pravdivé. “Zdůrazňuji, že agentura CzechInvest zónu Triangle v Žatci firmě Hyundai nabízela. Ta ji ale ze svého rozhodování hned na počátku vyřadila, protože nesplňuje jednu ze základních podmínek, bezprostřední blízkost Slovenské republice. Nyní má tedy Hyundai zájem pouze o severní a střední Moravu, protože jen tak bude blízko svým hlavním dodavatelům,” reagoval Paroubek.

Šulcovu výzvu, aby investiční pobídky konečně směřovaly i do Ústeckého kraje, kde je nejvyšší nezaměstnanost v ČR, Paroubek považuje také za nesmyslnou. Do tohoto regionu totiž směřuje nejvíce projektů podpořených investičními pobídkami, díky kterým bylo vytvořeno 13 tisíc pracovních míst. “V objemu investic je tento kraj na druhém místě v rámci ČR po Středočeském kraji. Ten získal prvenství jen díky historicky největší investici TCPA,” připomněl premiér. Podle studie společnosti Ernst&Young je severočeský region díky získání největšího počtu investic do výroby automobilových komponentů dokonce na prvním místě v Evropě.

 

Podle premiéra zaspalo i vedení na Ostravsku

Paroubek však včera na brífinku v Havířově neušetřil ani představitele Moravskoslezského kraje, který je zatím v očích Korejců velkým favoritem. Vedení kraje podle něj v podpoře průmyslových zón žádnou velkou aktivitu nevyvíjelo a pozemky teď nejsou pro Hyundai připravené. “Pánové ve vedení kraje jsou poněkud ideologicky předpojati, protože se dívají na tyto věci jako na vynález sociální demokracie, stejně jako na investiční pobídky,” dodal premiér. Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS) byl Paroubkovým vyjádřením zaskočen. “Mě to udivuje. Jde o hloupé prohlášení v rámci blížící se volební kampaně,” řekl Právu. Podle jeho slov kraj postupuje ruku v ruce s vládou a ministerstvem průmyslu, podle toho, kolik na výkupy pozemků pro zóny uvolní. “Pan premiér by si měl přečíst vládní usnesení,” poznamenal Tošenovský. Odmítl, že by nepřipravenost zón mohla ohrozit investici firmy Hyundai. “Jsem v úzkém kontaktu s nejvyšším vedením firmy Hyundai a průběžně všechny věci řešíme,” poznamenal.

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.10.2005 / 11.10.2005 | Zveřejnit od-do: 11.10.2005-11.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém