Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU "Dotace chce kraj nazpátek"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v Děčínském deníku dne 29.1.2005 (autor Martin Chlouba)
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU „Dotace chce kraj nazpátek“

Vyšlo v Děčínském deníku dne 29.1.2005 (autor Martin Chlouba)

 

Vážení,

považuji za nutné vyjádřit se k článku „Dotace chce kraj nazpátek“, který vyšel v Děčínském deníku 29. ledna. Článek se věnuje problematice vrácení dotací popovodňových dotací, které obec Dobkovice nepoužila v souladu se zásadami dotačního titulu Program finanční podpory obcím postiženým povodněmi v roce 2002. Přestože v textu je několikrát zmiňován krajský úřad, na základě jeho kontroly musí obec chybně využité prostředky vrátit, nedal autor článku zástupcům krajského úřadu prostor, aby se k celé věci vyjádřili.  )

Kvůli absenci vyjádření krajského úřadu není z textu jasně patrný fakt, že ze strany kraje nejde o projev libovůle, ale o nutnost vyplývající z výsledků provedené kontroly a pravidel příslušného dotačního titulu. Uvítala bych, kdyby napříště dostával Ústecký kraj v článcích, které se ho přímo dotýkají prostor pro vyjádření svého stanoviska.

 

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žaztecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

Původní text článku:

Dotace chce kraj nazpátek

29.1.2005    Děčínský deník    (Martin Chudoba)

 

            Děčín - Kontrola ústeckéhokrajskéhoúřadu nařídila Obecnímu úřadu v Dobkovicích vrátit tisíce povodňových korun. Dohromady jde přibližně o osmadvacet tisíc korun. Radnice s možným vrácením peněz počítala již při jejich rozdělování.

            Předmětem kontroly byl dotační titul Program finanční podpory obcím postiženým povodněmi v roce 2002 při zajišťování náhradního ubytování. "Na veřejném zasedání zastupitelstva jsme rozhodli, že zapojíme elektřinu pro obyvatele v náhradním ubytování. Na zastupitelstvu jsme schválili, že elektřinu jim zaplatíme a zahrneme to do dotačních titulů, přičemž jsme věděli, že to nemusí projít a případně by to zaplatila obec z darů," vysvětlil starosta Dobkovic Jan Bělohorský.

            Krajský úřad při kontrole zjistil, že elektřina započítaná v dotačním titulu být neměla. "My jsme neprotestovali, zaplatili jsme elektřinu z darů," poznamenal Jan Bělohorský. Dodal, že peníze již jsou na účtu krajského úřadu.

            Situace po povodních v roce 2002 bylo dosti hektická, a tak ani nemělo zastupitelstvo při schvalování čas sledovat veškerá rozpočtová pravidla, která se navíc často měnila. "Po povodních byly volby, stavbu bytů, opravy domů, žádosti o dotace, zřízení právní subjektivity pro školy, rozpočet a další věci byly nahrnuty v posledních měsících roku," popsal situaci Jan Bělohorský.

            Při vyúčtování a posílání peněz došlo v Dobkovicích i k několika kuriozitám. Na účet obce totiž přišlo přes jeden milion tři sta tisíc korun, které patřily někomu jinému. "Samozřejmě jsme je okamžitě vrátili, v obrovském kvantu informací, účtů a směrnic se to stane," podotknul Bělohorský.

            Obec také vrací kraji šestadvacet korun a šedesát haléřů. Je to rozdíl při vyúčtování nákladů na úhradu spojených s odstraněním stavby pro bydlení fyzických osob a obcí postižených povodněmi. "Je to běžná záležitost v účetnictví při nevyčerpání poskytnutých peněz," dodal Bělohorský. Dobkovice, které mají běžně rozpočet kolem pěti a půl milionů korun, měly v době po povodních příjmy kolem patnácti milionů korun. V obci po povodni vznikla škoda přibližně pětatřicet milionů korun.

           

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.2.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém