Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU "Jak ústecký primátor loudil zakázané ovoce"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Autor textu věnoval značné úsilí tomu, aby v něm Jiřího Šulce usvědčil z toho, že nemá přehled o tom, co se děje v Ústeckém kraji. Kdyby alespoň poloviční úsilí vynaložil na to, aby si ověřil základní fakta a pracoval jako profesionál, jen těžko by se mu mohlo stát, že by Jiřího Šulce ve svém textu prezentoval jako primátora Ústeckého kraje. Jiří Šulc již druhé volební období zastává v Ústeckém kraji funkci hejtmana.
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU „Jak ústecký primátor loudil zakázané ovoce“

Vyšlo v Sondy dne 20.10.2005 (autor lev)

 

Vážení,

 

považuji za nutné reagovat na článek „Jak ústecký primátor loudil zakázané ovoce“, který vyšel v Týdeníku Sondy 20. října. Autor textu věnoval značné úsilí tomu, aby v něm Jiřího Šulce usvědčil z toho, že nemá přehled o tom, co se děje v Ústeckém kraji. Kdyby alespoň poloviční úsilí vynaložil na to, aby si ověřil základní fakta a pracoval jako profesionál, jen těžko by se mu mohlo stát, že by Jiřího Šulce ve svém textu prezentoval jako primátora Ústeckého kraje. Jiří Šulc již druhé volební období zastává v Ústeckém kraji funkci hejtmana. Pokud by se takové pochybení objevilo v textu jednou, budiž, chyby se stávají. Pokud však spojení „primátor Ústeckého kraje“ v článku najdeme hned několikrát a v závěru se navíc dočteme i o „primátoru Evženu Tošenovském“ vypovídá to cosi o stylu práce a celkovém přehledu redaktora.

 Rovněž věty typu „A teď se objeví nějaký Šulc z Ústí …“ naznačují, že autor toho o dění v Ústeckém kraji ví jen málo. Hejtman Jiří Šulc usiluje o získání strategického investora pro průmyslovou zónu Triangle již několik let. Jeho výroky na adresu vlády se týkaly především toho, že vláda se zástupci kraje o investici společnosti Hyundai vůbec nejednala a o výsledcích jednání se zástupci kraje  dověděli až z medií. Vlastní jednání představitelů kraje se zástupci Hyundai nebo nedávné setkání hejtmana s korejským velvyslancem pak vypadají jako zbytečné pokusy ovlivnit něco, co už bylo předem dohodnuto. 

Stále platí, že Triangle je nejlépe připravená strategická průmyslová zóna v republice, její jedinou slabinou je napojení na dopravní infrastrukturu. Řešením je dobudování silnice R7, ovšem vláda sociální demokracie za posledních sedm let na této trase nepostavila ani kilometr. Díky tomu upustili od záměru stavět na žatecké zóně již tři investoři - konsorcium automobilek KIA - Hyundai, jihokorejská pneumatikářská firma Hankook a nedávno i společnost LG Philips.

 

Vzhledem k tomu, že článek obsahuje zásadní věcné chyby a poškozuje tak v očích veřejnosti hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce, žádám o otištění této reakce.

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

původní text:

Jak ústecký primátor loudil zakázané ovoce

20.10.2005    Sondy    str. 5   Sondy - trh a my

(lev)

Primátor Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) se v minulých dnech blamoval, když obvinil vládu, že při vyjednávání s automobilkou Hyundai o mnohamiliardové investici záměrně přehlíží jeho region a naopak upřednostňuje Moravskoslezský kraj, který vede jeho stranický kolega Evžen Tošenovský. Primátor Šulc vyzval vládu, aby investiční pobídky konečně směřovaly i do Ústeckého kraje, kde je nejvyšší nezaměstnanost v ČR.

 

Jiří Šulc tím veřejně potvrdil, že jako primátor nemá ani základní přehled o tom, co se v jeho kraji děje. Premiér Jiří Paroubek označil Šulcovo tvrzení za populistické a upozornil, že by si měl uvědomit, že v zaslepené honbě za politickými body může svými nepodloženými a nepromyšlenými výroky ohrozit křehký proces vyjednávání se společností Hyundai. Korejci totiž slibují investici století za 46 miliard korun a práci až pro 12 000 zaměstnanců. Jak pro Sondy uvedla ředitelka odboru agentury CzechInvest Jana Víšková, Hyundai do severních Čech nechce. Průmyslová zóna Triangle je sice jednou z nejlépe připravených průmyslových zón v Evropě, avšak společnost Hyundai ji ze svého rozhodování vyřadila hned zpočátku, protože nesplňuje jednu ze základních podmínek - bezprostřední blízkost Slovensku. Nyní má Hyundai zájem pouze o severní a střední Moravu, protože jen tak bude blízko svým hlavním dodavatelům a ušetří tím značnou část nákladů na dopravu. Provoz automobilky v Ústeckém kraji by se investorovi natolik prodražil, že je pro něho výhodnější umístit svůj závod raději v Polsku než v ČR na místě, které mu logisticky nevyhovuje.

            Ani další Šulcova obvinění, že vláda opomíjí při rozdělování investičních pobídek jeho kraj, se nezakládají na pravdě. Naopak, do Ústeckého kraje směřuje nejvíce projektů podpořených pobídkami (viz graf). V objemu investic je tento kraj mezi ostatními regiony rekordmanem hned po Středočeském kraji. Jak vyplývá ze studie společnosti ErnstandYoung, severočeský region je díky získání největšího počtu investic do výroby automobilových komponentů na prvním místě v Evropě.

            A nedosti na tom, primátor Šulc svými nevybíravými výroky vlastně porušil stranickou disciplínu. Jeho rodná strana ODS totiž ve své bibli zvané Modrá šance investiční pobídky odsuzuje jako dílo ďáblovo a slibuje, že pokud vyhraje volby, tak je bez milosti zatratí. Vyvolala tím zděšení i u svých jinak loajálních příznivců -liberálních analytiků. Otec a nestor ODS Václav Klaus v investičních pobídkách cítí síru již od samého počátku a svůj názor nezměnil ani jako prezident ČR. A teď se objeví nějaký Šulc z Ústí a veřejně loudí investiční pobídky od ďábelských socialistů! Navíc se přetahuje o ďáblovy dukáty s dalším modrým primátorem Evženem Tošenovským z Ostravy. Tento odklon od stranické ideologie se může zbloudilým primátorům v jejich další partajní kariéře vymstít...

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.11.2005 / 7.11.2005 | Zveřejnit od-do: 7.11.2005-7.12.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém