Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU "Lidé zpití do němoty ohrožují lékaře, městu chybí záchytka"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v Denících Bohemia (region Ústecký kraj) dne 4. 8. 2005 (autor Tomáš Prchal)
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU „Lidé zpití do němoty ohrožují lékaře, městu chybí záchytka

Vyšlo v Denících Bohemia (region Ústecký kraj) dne 4. 8. 2005 (autor Tomáš Prchal)

 

Vážení,

považuji za nutné vyjádřit se k textu, který nepravdivě informuje o postoji Ústeckého kraje k problematice tzv. záchytných lůžek pro jedince intoxikované alkoholem. Závěr tohoto textu nabízí čtenářům nesprávné informace, autor v něm přibližuje údajné rozhodnutí představitelů samosprávy Ústeckého kraje a bohužel nevychází z informací odrážejících skutečný stav. Citované rozhodnutí Rady Ústeckého kraje pochází z poloviny roku 2003, nikoli z roku loňského a ani v roce 2003 se nejednalo o rozhodnutí konečné. Problematiku projednávání případného zřízení uzavřeli členové krajské rady na své 78. schůzi 12. listopadu 2003, když konstatovali, že zdravotní péče o osoby akutně intoxikované alkoholem s další diagnózou je v Ústeckém kraji zajištěna v nemocnicích zřizovaných krajem dostačujícím způsobem a vytváření dalších lůžek k vystřízlivění či vyspání osob je pro nemocniční zařízení nevhodné. Toto usnesení je veřejnosti volně přístupné, mj. na internetových stránkách Ústeckého kraje a nikde se v něm nepíše o investování čtvrtmiliardy korun a rozhodně popírá tvrzení, že by radní rozhodli o výstavbě šesti lůžek v Masarykově nemocnici Ústí nad Labem a pěti lůžek v Mostecké nemocnici. Dostatečně prezentováno bylo i stanovisko hejtmana Jiřího Šulce, které je rovněž dostupné na internetových stránkách Ústeckého kraje. „Nechceme, aby se z nemocnic staly útulky pro opilce či bezdomovce, pomoci musí i policie. Schéma řešení je jednoduché: do nemocnic patří lidé nemocní (tedy i ti, které alkohol či psychotropní látky ohrožují na zdraví či na životě), o výtržníky – i ty pod vlivem alkoholu – se musí postarat městská policie a ti, kdo pod vlivem alkoholu atd. páchají trestnou činnost, patří do rukou Policie ČR. A pokud jde o agresivní opilce, pak ho určitě  muži v uniformě zvládnou lépe, než sestry v nemocnicích. Není nutné zařizovat za peníze daňových poplatníků záchytky, které v zimě zaplní bezdomovci nebo ti, kdo netrefili domů. Nebudeme vytahovat z kapes poplatníků peníze, které poslouží více lidem starým nebo dětem. Mimochodem – pobyt na záchytce si sice musí opilci uhradit, ale mnozí nemají z čeho a právě vymahatelnost těchto poplatků byla vždy problematická.“

 

 

Původní text:

 

Lidé zpití do němoty ohrožují lékaře, městu chybí záchytka

Ústecký deník - 4.8.2005

 

Ústí nad Labem - Na severu Čech není v současné době žádné záchytné zařízení, kde by se mohli vzpamatovávat lidé zmožení alkoholem. Ti tak většinou končí v Masarykově nemocnici (MN) na odděleních, která na ně nejsou vybavena ani připravena. Náměstek MN pro zdravotní péči Daniel Nalos řekl, že opilci ohrožují zdravotnický personál, hygienický režim i sebe.

   "Navíc chybí následná péče pro tyto lidi, pro které u nás nemáme odpovídající prostory. Zdravotníci se také při jejich hospitalizaci nemůžou naplno věnovat akutním pacientům," řekl Daniel Nalos. Například severní Morava má k dispozici čtyři záchytky. Zástupce ředitele městské policie Jan Novotný řekl, že v případě lidí, kteří se zpijí do němoty, postupují hlídky případ od případu. Pokud to jen trochu jde, strážníci odvezou opilce domů. Mluvčí ústecké policie Veronika Beranová uvedla, že problémy s chybějící záchytkou mají hlavně obvodní oddělení. Při nálezu opilého člověka policisté musí konzultovat s lékařem další postup.

   Ústecký senátor za ODS Pavel Sušický sdělil, že problematika záchytek byla vsunuta do takzvaného protikuřáckého zákona, ale kvůli hrubým nedostatkům byla tato právní norma minulý týden vrácena poslancům. "Měla například přikázat vyhláškou krajům rozsah sítě záchytek a podmínky pro jejich provoz. To ale lze jen zákonem. Navíc zmiňovala i časový limit 45 minut pro odvoz opilého člověka na záchytku, jinak by si mohl stěžovat. To je absurdní," řekl Pavel Sušický, který je zároveň očním lékařem. Zásadním problémem zákona byly podle něj chybějící body jako je počet personálu pro každou záchytku, její vybavení a hlavně způsob financování.

   Ústecký kraj je bez záchytky téměř tři roky. I když jeho radní loni schválili vybudování dvou záchytek v Ústí a Mostě, ze záměru nakonec sešlo právě kvůli penězům. Návrh počítal třeba s tím, že v MN bude šest lůžek pro muže a čtyři pro ženy. V mostecké nemocnici se počítalo s pěti místy. Návrh obsahoval i investici asi čtvrt miliardy korun pro obě zařízení a dvanáctimilionový roční rozpočet.

 

rámeček v textu:

 

Kraj nemá ani jednu záchytku pro opilce.

Tito lidé tak končí v nemocnici, kde ohrožují personál, hygienický režim i sebe.

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.8.2005 / 26.8.2005 | Zveřejnit od-do: 26.8.2005-26.9.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém