Orientační nabídka


 

Vyjádření k článku "Obáváme se rozprodání majetku"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v deníku Právo dne 5. 4. 2007 (autor Rudolf Prchal)
 

 
 

Vyjádření k článku „Obáváme se rozprodání majetku“

Vyšlo v deníku Právo dne 5. 4. 2007 (autor Rudolf Prchal)

 

Vyjádření náměstka hejtmana Petra Fialy:

„Musím reagovat na rozhovor s předsedou Krajského výkonného výboru ČSSD Petrem Bendou otištěný v deníku Právo 5.dubna. I když respektuji jeho právo na názor, považuji za nutné vyjádřit se k tvrzením, který jsou v rozhovoru prezentována.

Předně je nutné konstatovat, že obava pana Bendy z toho, že převedení nemovitého majetku a finančních prostředků krajských nemocnic na akciovou společnost může být jen předzvěstí jejich rozprodeje, je zcela nemístná. Mimo jiné i proto, že převody majetku ve vlastnictví akciové společnosti v objemu vyšším než sto milionů korun podléhají schválení v krajském zastupitelstvu. Znovu musím v této souvislosti opakovat, že transformace krajských nemocnic v Ústeckém kraji není žádná privatizace. Privatizace označuje změnu veřejného majetku na soukromý. Kraj chce u svých nemocnic změnit právní formu, tedy z dnešních příspěvkových organizací udělat akciovou společnost. Jejím jediným a výhradním vlastníkem bude však i nadále Ústecký kraj. Ústecký kraj své nemocnice tedy neprivatizuje a ani do budoucna s něčím takovým nepočítá.

            Petr Benda také říká, že nic nebude bránit Krajské zdravotní a.s. v tom, aby majetek původně pořízený se státní dotací nepřeváděla dál na soukromé subjekty. Musím konstatovat, že buď nemá v této věci dostatek informací nebo se snaží mást občany. Podmínky pro nakládání s majetkem pořízeným s využitím státních dotací, v případě převodu majetku souhlas Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva financí, jsou závazné i pro Krajskou zdravotní a.s. Její majetek bude moci být dále využíván pouze k účelu, ke kterému byl pořízen. Jeho převedení dál tak není umožněno, nebo bude podléhat sankci vrácení celé hodnoty majetku (resp. dotace). Na Krajskou zdravotní a.s. se budou, co se týče majetku pořízeného se státní dotací, vztahovat stejná pravidla jaká dnes platí pro naše nemocnice, tedy nebude možné majetek pořízený se státní dotací převádět na další subjekty.

            Zcela mylné a zavádějící jsou pak výroky o obavách z možného zhoršení úrovně zdravotní péče. Rozsah a struktura péče, tedy počet a typy oddělení, závisí výhradně na smlouvách nemocnic se zdravotními pojišťovnami. Ani v současné době Zastupitelstvo Ústeckého kraje do struktury oddělení v nemocnicích nezasahuje. Navíc si zastupitelé, včetně těch za sociální demokracii, stanovili podmínku pro spojení nemocnic a jejich převod na akciovou společnost spočívající v tom, že tyto změny neohrozí dostupnost, rozsah, strukturu a kvalitu zdravotní péče.

            V závěru rozhovoru pan Benda mluví o usnesení, kterým Krajský výkonný výbor ČSSD doporučil svým zastupitelům nepodpořit transformaci. Mrzí mě, že vedení sociální demokracie v našem regionu zaujímá tak jednostranný negativní postoj. Myslím, že tak důležitá věc jako je zdravotní péče pro občany našeho kraje by si zasloužila konstruktivní přístup.“

 

Původní text:

Obáváme se rozprodání majetku

5. 4. 2007, Právo, str. 12, Severní Čechy - Ústecký kraj, Liberecký kraj

Rudolf Prchal    Ústecký kraj   

PŘEDSEDA KVV ČSSD ÚSTECKÉHO KRAJE PETR BENDA PRÁVU:

 

* Jaký je důvod nesouhlasu ústecké ČSSD s převedením majetku nemocnic na Krajskou zdravotní, a. s.?

 

            Vedení sociální demokracie v Ústeckém kraji nepodporuje záměr ODS ve vedení kraje, aby nemovitý majetek a finanční prostředky nemocnic v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově, Teplicích a Děčíně byly převedeny na Krajskou zdravotní, a. s. Rozhodnutí krajského výkonného výboru sociální demokracie je plně v souladu s volebním programem ČSSD. Představitelé KVV ČSSD se obávají, že převedení nemovitého majetku a finančních prostředků krajských nemocnic na akciovou společnost může být jen předzvěstí jejich následného rozprodeje soukromým podnikatelům.

 

* Na jednání KVV jste hovořili také o zákonných překážkách takového převodu.

 

            Ano, zapomínat by se nemělo ani na to, že řada nemocničního majetku byla pořizována ze státních dotací a jako taková nesmí být podle zákona převáděna na žádnou formu soukromého vlastnictví. K tomu je třeba výjimky udělené ministerstvem financí. A tak se ptám, proč by mělo ministerstvo v tomto případě někoho podobným způsobem zvýhodňovat? Navíc bude-li následně Krajská zdravotní, a. s., majetek převádět dál, už jí v tom nebude vůbec nic bránit.

 

* Zároveň hovoříte o možnosti zhoršení zdravotní péče.

 

            Sociální demokraté se obávají i toho, že v nemocnicích budou rušena některá oddělení, a výrazně se tak zhorší dostupnost zdravotní péče pro občany. Už nyní víme například o záměru zrušit lůžkovou část infekčního oddělení v Mostě a přesunout ji do Ústí nad Labem. A nepochybuji, že takových záměrů časem přibude.

 

* Jak tedy bude ČSSD reagovat při hlasování v krajském zastupitelstvu?

 

            Vedení severočeských sociálních demokratů proto přijatým usnesením doporučilo svým krajským zastupitelům, aby v žádném hlasování nepodpořili případný návrh usnesení rady kraje, který by nemovitosti a finanční prostředky do Krajské zdravotní, a. s., převáděl.

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 24.4.2007 / 24.4.2007 | Zveřejnit od-do: 24.4.2007-24.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém