Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU "Obyvatelé Kadaně jsou rozezleni na Ústecký kraj"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Krajský úřad Ústeckého kraje uznává nedopatření, kdy se k fotografii Kadaně nešťastnou náhodou dostal jiný popisek. Rozhodně ale odmítáme jakýkoli záměr, jenž reportáž velmi tendenčně naznačuje - poškození dobrého jméno města. Skutečnost je právě opačná a hmatatelných důkazů o tom je hodně, mimo jiné tuto skutečnost dokládá fakt, že Kadaň je zmiňována v mnoha propagačních tiskovinách, které už Krajský úřad Ústeckého kraje vydal.
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU „Obyvatelé Kadaně jsou rozezleni na Ústecký kraj“

TV NOVA dne 1. 7. Televizní Noviny 19.30 (David Vaníček)

Reportáž TV NOVA o propagačních brožurách Ústeckého kraje, v nichž chybí město Kadaň, byla zmanipulovaná. Štábu, který příspěvek natáčel, byla situace vysvětlena a ukázala jsem i mnoho dalších publikací, které jsme vydali, v nichž NENÍ město Kadaň opominuto. Krajský úřad Ústeckého kraje uznává nedopatření, kdy se k fotografii Kadaně nešťastnou náhodou dostal jiný popisek. Rozhodně ale odmítáme jakýkoli záměr, jenž reportáž velmi tendenčně naznačuje – poškození dobrého jméno města. Skutečnost je právě opačná a hmatatelných důkazů o tom je hodně, mimo jiné tuto skutečnost dokládá fakt, že Kadaň je zmiňována v mnoha propagačních tiskovinách, které už Krajský úřad Ústeckého kraje vydal. Čtenáři  z celých Čech najdou Kadaň například ve velmi žádané  Turistické mapě Ústeckého kraje, vydávané v letošním roce, Kadaň je zmíněna mimo jiné i na osmi stránkách Průvodce po kraji. Pochopitelně to nejsou jediné publikace, i v loňském roce byla Kadaň prezentována hned čtyřmi fotografiemi, dalo by se s nadsázkou říci na úkor jiných měst, o nichž takto obsáhle informováno nebylo. Ostatně, už nyní je s prezentací města počítáno v připravované publikaci Tipy na autovýlet, jejíž vydání připravujeme ještě v tomto roce, a také je potřeba zmínit, že materiály o Kadani, které si zpracovává město samo, pracovníci krajského úřadu bez problémů, po vzájemné dohodě, prezentovali na mnoha zahraničních veletrzích.

Text kritizované propagační brožurky Aktivní dovolená byl sestaven na základě poptávky návštěvníků veletrhů turistického ruchu, kterých se Ústecký kraj zúčastnil a její autoři z krajského odboru regionálního rozvoje vycházeli z databáze nashromážděných informací, z literatury, z informací, které sama města zveřejňují na svých webových stránkách. Většinou se jedná o opakující se a obecně známé informace a s městy jsou konzultovány jen případné nejasnosti nebo změny, které nám města sama hlásí.

Zmíněná chyba v popisku je skutečně pouze v prvním vydání a je velmi nešťastné, že redaktor reportáže přisoudil tomuto lidskému opomenutí nebo přehlédnutí, ojedinělému v jinak dobře připraveném textu, větší význam než má. Samozřejmě bude chyba napravena, chybný popisek města se objevil pouze v prvním nákladu (5000 kusů) a zmizí v nyní připravovaném dotisku a neobjeví se ani v chystaných zahraničních verzích.

Daleko větší škody než záměna jména u fotografie podle našeho názoru způsobila právě tato reportáž, informující nezasvěcenou veřejnost velmi nevyváženým a neobjektivním způsobem, zejména když všechny relevantní informace měla redakce k dispozici a zjevně je nepoužila s jasným záměrem, jímž bylo právě negativní vyznění celého příspěvku, poškozujícího dobré jméno města i Ústeckého kraje a jeho krajského úřadu.

 

                                                           Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

Původní text:

 

01.07.2005 TV Nova - 19:30 Televizní noviny

Pořadí zprávy: 6/15

Obyvatelé Kadaně jsou rozezleni na Ústecký kraj

 

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka

Obyvatelé Kadaně jsou rozezleni na Ústecký kraj. Ten si na letošní léto nechal vytisknout pět tisíc brožurek, které lákají turisty na návštěvu zajímavých míst v regionu. Autoři ovšem zapomněli na jedno město, právě na Kadaň. Ta je přitom turisticky velmi zajímavá a na rozdíl od jiných, často daleko méně významných míst se o ní nedočtete vůbec nic. Místní to považují za křivdu.

 

David VANÍČEK, redaktor

Udržovaná památková zóna, opravená rozhledna za městem, nové koupaliště nebo františkánský klášter - významná národní kulturní památka, tak to je Kadaň, ráj pro turisty.

 

osoba

Je z celýho širokýho okolí nejatraktivnější město.

 

David VANÍČEK, redaktor

Jenže na to asi nemysleli autoři této publikace. Jako o jediném městě z celého kraje nenapsali o Kadani ani řádek. Brožuru Aktivní dovolená vydal Ústecký kraj. Pro turistu, který se chce něco dozvědět o Kadani, je ale prakticky na vyhození.

 

Soňa HEDRYCHOVÁ, Informační centrum, Kadaň

V katalogu je jediná fotka královského města Kadaně, což je vrchol, že pod tím je teda titulek Žatec.

 

Cyril HAUPTMAN, Klub přátel města Kadaně

Jako Kadaňáka mě to naštvalo a nejsem asi jedinej.

 

Jan MILOTA, správce františkánského kláštera

Je to neodborný. Je to matláctví.

 

David VANÍČEK, redaktor

Brožura vzbudila v Kadani vlnu protestů. Někteří dokonce začali spekulovat, jestli Ústecký kraj nepotrestal Kadaň za to, že na veletrzích turistiky vystavuje zásadně samostatně.

 

Petr HYBNER, vedoucí odboru kultury, Městský úřad Kadaň

Ne každému se líbí, že Kadaň v podstatě se separuje tady tím způsobem.

 

osoba

Jestli to malinko trošku nebylo třeba i udělanej takovej naschvál.

 

Romana ŽATECKÁ, mluvčí Ústeckého kraje

Nebylo naším cílem, abychom Kadaň nějakým způsobem poškodili.

 

David VANÍČEK, redaktor

Přesto Ústecký kraj svoje chyby přiznává a příští rok prý Kadani bude v propagaci věnovat dostatečný prostor. Pět tisíc výtisků bez Kadaně už ale nenávratně koluje mezi lidmi.

 

Kadani je věnováno i několik stránek textu
Kadani je věnováno i několik stránek textu

Ústecký kraj vydal několik propagačních tiskovin - s výjimkou jedné je Kadaň v každé z nich zastoupena
Ústecký kraj vydal několik propagačních tiskovin - s výjimkou jedné je Kadaň v každé z nich zastoupena

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 7.7.2005 / 7.7.2005 | Zveřejnit od-do: 7.7.2005-7.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém