Orientační nabídka


 

Vyjádření k článku Odmítají útok na obecní pokladny

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď na článek v Děčínském deníku dne 14.7.2003
 

 
 

Vyjádření k článku Odmítají útok na obecní pokladny

(Děčínský deník 14. července 2003)

 

Odmítám tvrzení uvedené v článku, že v kraji chybí koncepce poskytování lékařských pohotovostních služeb a na místo ní se KÚ ÚK rozhodl zkrátit dobu, po kterou bude platit lékařskou pohotovost ze šesti hodin na pět. Jednotlivé části věty smysl nepostrádají, v uvedeném kontextu však jsou nesmyslné. Koncepce pohotovostních služeb je součástí připravované koncepce zdravotnictví Ústeckého kraje. Bohužel ambulantní pohotovostní péče není právně zakotvena takovým způsobem, aby si její zajištění kdokoli mohl na lékařích vynutit. Organizaci pohotovostí péče vzal na sebe kraj dobrovolně a pohotovostní péče organizovaná krajem bude výhledově utlumována (přejde do samosprávy sdružení lékařů).

            Pokud jde o přístup zdravotních pojišťoven, ty skutečně hradí provedené zdravotní výkony v pohotovostní péči. Je však nutné zdůraznit, že současné požadavky lékařů ochotných sloužit pohotovost jsou mnohem vyšší, a proto vzniká nutnost pohotovostní provoz někým dotovat. Úhrada zdravotní péče je však plně v kompetenci státu a zdravotních pojišťoven. Ústecký kraj byl nucen převzít po zrušení okresních úřadů odpovědnost za zabezpečení pohotovostní péče bez dostatečného zabezpečení financování péče ze státního rozpočtu a bez náležitého legislativního podkladu (Ústecký kraj obdržel na financování pohotovostní péče ze státního rozpočtu 5 milionů korun, k 30.5.20003 bylo již vyčerpáno dalších šest milionů korun).

            I přes tato nedorozumění je nutné zdůraznit, že zdravotní péče je pro každého občana zajištěna dostatečně, a to i pro obyvatele Šluknovského výběžku. Přednemocniční neodkladnou péči zabezpečuje zdravotnická záchranná služba a za poslední pololetí došlo k posílení ZZS v oblasti Šluknovského výběžku. Tím však zlepšení organizace a zabezpečení ZZS nekončí. Ústecký kraj bude dále posilovat a zkvalitňovat služby ZZS tak, jak stanoví příslušné právní předpisy.

            Při zpracování koncepčních materiálů kraj pamatuje na všechny své oblasti, tedy i na Šluknovsko stejně jako na Vejprtsko. Účast zástupců měst a obcí na jednání krajského zastupitelstva a diskusi k projednávaným problémům lze jenom uvítat.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.8.2003 / 18.8.2003 | Zveřejnit od-do: 18.8.2003-18.9.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém