Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU "Oholený Říp má lákat turisty"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU „Oholený Říp má lákat turisty“

Vyšlo v Deníku  Litoměřicka, str. 13  dne . 4. 8. 2005 (autor Petr Weikert)

 

Podle hejtmana Jiřího Šulce má Ústecký kraj zájem  aktivně podpořit projekt „Rehabilitace porostních struktur vrcholu Říp“, jehož iniciátorem je skutečně Ministerstvo životního prostředí  České republiky a spolupracovat na něm bude  kromě Ústeckého kraje  rovněž Výzkumný ústav Silva Tarucy pro krajinu a okrasné zahradnictví Průhonice i vlastník  pozemků Martin Lobkowicz.  „Z Řípu by se dnes bájný praotec Čech  asi těžko rozhlížel.  Neexistuje žádné místo, odkud by byl do krajiny výhled. Vrchol kopce je hustě zarostlý a zemi, oplývající mlékem a strdím by asi  musel hledat někde jinde,“  okomentoval s lítostí  současný stav hejtman při nedávné návštěvě vrcholu hory a posteskl si, že na  významnou kulturní památku, rotundu sv. Jiří a sv. Vojtěcha na Řípu, není z žádného místa zpod hory vidět.  Hejtman zdůrazňuje, že za projektem, který  se  má realizovat,  stojí odborníci na slovo vzatí a  lidé, kteří své prácí rozumí. 

            Osobně si Jiří Šulc myslí, že by projekt byl pravděpodobně  realizovaný ministerstvem pro životní prostředí i bez finanční podpory kraje. „ Zkratkovité informace, vytržené z kontextu, neposlouží  ke správnému informování veřejnosti. Nejen že dezinformují, ale především lidi matou,“ usuzuje hejtman. Znovu  připomněl, že projekt počítá pouze s vytvořením tří potřebných průhledů vymýcením vybraných částí lesních porostů,  které ve vrcholové partii tvoří z velké části náletové akáty, plevelný černý bez a kopřivy. Oficiální plány nepočítají s obnovou původní vegetace řízeným vypalováním, jak někteří přírodovědci navrhovali.  Jiní do problému zainteresovaní  jsou  přesvědčení, že projekt obnovy části vrcholu Řípu poslouží jako inspirace na jiných místech, kde plevelení nebo komerčně  zasazená vegetace ruší krásu krajiny a  brání normálnímu životu. „Takových by se kolem nás našla  celá řada,“ říká hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a  je přesvědčený, že plánovaná opatření na vrcholu Řípu znamenají plus pro zdejší přírodu i turistiku.

 

 

 

Původní text

Oholený Říp má lákat turisty

4.8.2005    Deník Litoměřicka    str. 13   Litoměřicko

    PETR WEIKERT    Ústecký kraj   

Roudnice nad Labem - Exkluzivní snímky návrhů studií, jak má vypadat po mýcení vrchol Řípu, prozrazují, že kácení bude poměrně rozsáhlé. Již se proti němu ozvali ochránci přírody a za zbytečné ho označili někteří starostové podřipských obcí. Ti se o něm dozvěděli až z tisku.

            "Říp je na našem katastrálním území a první informace jsem získala až z novin," popisuje starostka Mnetěše Zdeňka Tlustá. Ta okamžitě kontaktovala příslušné instituce. "Všichni tvrdí, že peníze na to mají ti druzí. Zatím mýcení nevidím reálně," sdělila své zkušenosti.

            Podle tiskové zprávy vydané Ústeckým krajem má 75 procent všech prostředků hradit Evropa, zhruba 300 tisíc Ministerstvo životního prostředí ČR a 200 tisíc kraj. Uvolnění peněz však není jisté. "Návrh jsme přivítali, ale o uvolnění konkrétní sumy jsme nemluvili," řekl krajský radní Antonín Terber.

            Starostové podřipských obcí se majít teprve v budoucnu sejít s odborníky, kteří jim ke kácení podají výklad. Někteří z nich ale již nyní považují kácení za zbytečné. "Z Řípu vidět je, konkrétně z vyhlídek," uvedl starosta Vražkova Oto Sedláček.

            K proudu odpůrců se přidali i ekologové. "Masivní kácení rozhodně podporovat nebudeme," uvedl za roudnickou Stranu zelených Vladimír Vlk.

            Naopak pro je Ministerstvo životního prostředí ČR a Výzkumný ústav pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích, odkud návrh vzešel. Proti nemá být ani majitel pozemků Martin Lobkowicz. Výhrady nemá ani roudnická radnice. "Takovýto zásah je připravován a sledován odborníky. Myslím, že by mohl pomoci zatraktivnění Řípu," řekl roudnický místostarosta Miroslav Franc.

 

Foto popis| Takto má podle odborníků vypadat pohled shora na vymýcený Říp. V historii nebyla nikdy hora zalesněna. Porost je na ní více než sto let.

Foto autor| Repro DL

Region| Severní Čechy

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.8.2005 / 23.8.2005 | Zveřejnit od-do: 11.8.2005-11.9.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém