Orientační nabídka


 

Vyjádření k článku "Petice zůstala bez odezvy"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v Deníku dne 17. 5. 2007 (autor R. Nohl)
 

 
 

Vyjádření k článku „Petice zůstala bez odezvy“

Vyšlo v Deníku dne 17. 5. 2007 (autor R. Nohl)

 

Vyjádření náměstka hejtmana Petra Fialy:

Citovaný titulek novinového článku vzbudil oprávněně moji zvědavost. Aby také ne, když jsem se zástupci Svazu pacientů ČR o jejich petici hovořil a s jejichž názory jsem se seznamoval v průběhu několikahodinového jednání. Rozhodně mi nepřipadali rozhořčení nebo zklamaní. Naopak, velmi dobře chápali a také rozuměli nelehkému postavení Ústeckého kraje v systému zajišťování a poskytování zdravotní péče. Jsou tu ovšem další, byť velmi těžko uvěřitelné verze. Například, že pan Olejár nebo paní Cicková něco jiného říkají při jednání s námi, volenými zástupci kraje, a něco jiného novinářům. Nebo, a to je možná třetí verze, jenž vedla k napsání zmíněného neobjektivního článku, na vině nesprávného informování čtenářů je novinářská neznalost problematiky, případně neobratnost při práci s informacemi.

            Jak je zřejmé, Ústecký kraj se peticí Svazu pacientů ČR zabýval. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc na ni odpověděl písemně a v dopise shrnul věcnou, pragmatickou argumentaci k jednotlivým bodům, jenž petičníci ve svém apelu na Ústecký kraj uvedli a kterou ostatně znali z jednání se mnou, když jsme jejich požadavky probírali při ústním jednání i za přítomnosti novinářů.

            Doufám, že nikdo z nás nevěří tomu, že práci znalecké komise v tak tragických případech, jakým je úmrtí, by měl urychlovat „dohled veřejného mínění“. Znalecké komise k celkem třem úmrtím v mostecké nemocnici Krajský úřad Ústeckého kraje ustanovil a jejich práce podléhá velmi přesným pravidlům, jež mimo jiné přikazují ke každé z těch nešťastných událostí shromáždit kompletní lékařskou dokumentaci, mnohdy z několika ordinací, mapující období několika let. Aby byl výrok komise hodnověrný, nelze nic opominout či takzvaně „ve veřejném zájmu“ uspěchat.

            Stejně tak Ústecký kraj stále tvrdí, že kvůli změně právní formy nemocnic, které jsou nyní příspěvkovými organizacemi, nedojde k odchodu lékařů. Nejsilnější zdravotní pojišťovna v naší zemi, Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR, dala jasný signál, že převezme smluvní závazky zajištění lékařské péče v takovém objemu, jaký naše nemocnice nasmlouvaly počátkem roku. V pěti krajských nemocnicích působí skutečně špičkoví odborníci a my se jich rozhodně nehodláme vzdát nebo snižovat jejich počet – a pochopitelně ani počet dalších pracovníků v nemocnicích. Naopak, chceme se konečně vymanit z područí státní administrativy a dosáhnout v našich nemocnicích zlepšení podmínek pro výkon náročného povolání primářů, lékařů nebo sester.

            Mohu jen konstatovat, že takto prezentovaný postoj Svazu pacientů ČR vede k přesně k tomu, proti čemu ve své petici bojuje. Mostecká nemocnice má řadu nedostatků, je tu zejména dluh státu, jenž do ní desítky let, na rozdíl o kraje, neinvestoval. Toto zdravotnické zařízení se ale může pochlubit vynikajícím perinatologickým pracovištěm, jedním z nejlepších v naší zemi. Oproti tomu je tu ale nekončící série neobjektivních novinových článků, prezentujících nemocnici v Mostě jako prakticky nefunkční zdravotnické zařízení, které v pacientech budí obavu o kvalitu poskytované péče. Je bohužel smutnou pravdou, že ošetření se v nemocnicích – včetně té mostecké, dostává lidem s vážnými zdravotními potížemi, mnohdy se neslučujícími s životem. Ukazovat prstem jen na jednu z nemocnic, když umírání se nevyhýbá žádné z ČR, je vůči všem zaměstnancům nemocnice v Mostě hluboce neférové.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.5.2007 / 29.5.2007 | Zveřejnit od-do: 29.5.2007-29.6.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém