Orientační nabídka


 

Vyjádření k článku "Ústečtí krajští radní považují limity těžby uhlí za platné"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v ČTK dne 13.4.2007 (autor fkj, fcz)
 

 
 

Vyjádření k článku „Ústečtí krajští radní považují limity těžby uhlí za platné“

Vyšlo v ČTK dne 13.4.2007 (autor fkj, fcz)

 

Vyjádření:

Před novelizací stavebního zákona k 1.1.2007, v době pořizování Územního plánu Velkého územního celku Ústeckého kraje (ÚP VÚC ÚK) byla do konceptu návrhu tohoto dokumentu zapracována, v souvislosti s přijímáním Státní energetické koncepce (SEK), variantní řešení území, v nichž v Ústeckém kraji probíhá hornická činnost. Zpracování variant tedy přímo vycházelo z předpokladů, stanovených v SEK. O zpracování variant řešení území v nichž probíhá těžba uhlí v ÚP VÚC ÚK rozhodla Rada Ústeckého kraje dne 22. 6. 2004 usnesením č. 3/99/2004, v návaznosti na Usnesení vlády ČR 211/2004. Vzhledem k tomu, že usnesení krajských rad jsou veřejně přístupnými dokumenty, k nimž má přístup i MUS a.s., považujeme tvrzení mluvčí MUS Liběny Novotné v uvedené zprávě za účelové.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Původní text:

Titulek: Ústečtí krajští radní považují limity těžby uhlí za platné

 Klíčová slova:  ČR; uhlí; správa; ekologie; limity; Horní Jiřetín; Ústecký

 Datum vydání: 12.4.2007      Čas vydání: 15:04      ID: T200704120495101

 Servis: eul    Priorita: 4    Kategorie: ene; sur; pol; pod; ekl

 

Ústečtí krajští radní považují limity těžby uhlí za platné

    Ústí nad Labem 12. dubna (ČTK) - Radní Ústeckého kraje považují územně-ekologické limity těžby hnědého uhlí za nadále platné. Konstatovali, že výklad společnosti Mostecká uhelná (MUS) k vydobytí výhradních ložisek uhlí lze označit za zkreslující a nemající oporu v zákoně, řekl dnes ČTK František Janačík z kanceláře ústeckého hejtmana. Vedení MUS tvrdí, že povinnost hospodárně a šetrně vytěžit nerost firmě ukládá horní zákon.

    Usnesení vlády o limitech z roku 1991 je podle radních nadále platné a závazné pro orgány státní správy. Podpořili tak stanovisko zastupitelů Horního Jiřetína na Mostecku, jehož existence je ohrožena případným pokračováním těžby za limity. "Ústecký kraj však nemůže předjímat, jakým způsobem se s nimi vypořádají v rámci správních řízení správní orgány, například obvodní báňský úřad, případně soudy," uvedl Janačík.

    MUS poukazuje na vládní usnesení o energetické koncepci státu z roku 2004, jež naopak počítá i nadále s hnědým uhlím jako strategickou surovinou. "Krajští radní tuto normu, která je s usnesením o limitech v rozporu, zřejmě nevzali v potaz. Vláda navíc ustanovila takzvanou Pačesovu komisi, která zkoumá, jaké množství uhlí bude stát v budoucnu potřebovat. Kromě toho poptávka po uhlí v celém světě stále stoupá," řekla ČTK mluvčí MUS Liběna Novotná.

    Zastupitelé Horního Jiřetína, pod který spadají i sousední Černice, se odmítají s vedením MUS o případné likvidaci obcí v důsledku rozšíření těžby bavit. Shodli se na tom koncem března v reakci na výzvu MUS k jednání o podmínkách výkupu staveb a pozemků na území obou obcí.

    Zastupitelé tak podle Novotné nerespektují horní zákon, který ukládá povinnosti jak těžební společnosti jako správci dobývacího prostoru, tak samosprávě. "Na nabídku podmínek odkupu majetku včetně výše finančního vyrovnání už reagovalo asi 75 procent obyvatel obou obcí. Zastupitelé tak už nehovoří za většinu jako po referendu," doplnila.

    Zastupitelé se ale podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta řídí právě výsledky referenda z února 2005, v němž drtivá většina voličů Horního Jiřetína a Černic hlasovala proti prolomení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí z roku 1991 a za zachování svých domovů.

    "Výsledky loňských komunálních voleb toto přesvědčení obyvatel potvrdily. MUS musí o povolení těžby požádat báňský úřad. Ten je však jako orgán státní správy povinen řídit se platnými územními limity, žádost tak musí odmítnout," uvedl Buřt.

    Vláda podle něj limity stanovila nejen jako nepřekročitelné území, ale také jako vyjádření veřejného zájmu území uchovat a dále neničit, jenž je nadřazen záměru vytěžení lokality.

    Horní zákon ale podle Novotné ukládá městu i MUS povinnost řešit střet zájmů ve vzájemné součinnosti. Společně by měly navrhnout postup, který umožní využití ložiska uhlí při zabezpečení nezbytné ochrany objektů a zájmů obce.

    fkj fcz 

 

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 24.4.2007 / 24.4.2007 | Zveřejnit od-do: 24.4.2007-24.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém