Orientační nabídka


 

Vyjádření k článku Zastpitelé Káčku pomohli, problémy ale ještě nekončí

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Vážený pane šéfredaktore,

dne 3. února 2003 otiskl Deník Mostecka zprávu pod titulkem Zastupitelé Káčku pomohli, problémy ale ještě nekončí. Sděluji Vám, že tato zpráva obsahuje nepravdivé informace týkající finanční podpory, kterou mostecké K-centrum v minulosti dostávalo od okresního úřadu.

V citaci ředitele mosteckého K-centra Luboše Šlapky je uvedeno, že okresní úřad poskytoval K-centru každoročně dotaci a že jeho zrušením vznikla ve financování centra mezera. Ve skutečnosti poskytovaly okresní úřady dotace na protidrogovou politiku jen do roku 2000. V dalších letech už okresní úřady nedisponovaly vlastními prostředky a dotace tedy nepřidělovaly.

V současné době je situace spojená s dotacemi na  protidrogovou politiku následující: 

1/ Dotace z Všeobecné pokladní správy - výdaje na protidrogovou politiku

Na projekty o.s. Most k Naději „Kontaktní centrum Most“ a „Asistent pro terénní program“ schválila dne 12.2. 2003 rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky dotace ve výši 1 200 000 korun a 287 000 korun. Téhož dne rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky stanovila odlišný postup poskytnutí finančních prostředků jednotlivým žadatelům, než bylo původně navrženo: státní dotace nebudou poskytovány žadatelům prostřednictvím krajů, ale budou přiděleny prostřednictvím resortních ministerstev (Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věcí). Jedná se o týž postup jako v loňském roce. Tato informace byla protidrogovým koordinátorem podána všem žadatelům bezprostředně po obdržení zprávy o výsledku jednání rady vlády. Celkem by mělo být takto v Ústeckém kraji rozděleno 8, 734 milionů korun.

2/ Dotace z rozpočtu Ústeckého kraje

Prostředky z rozpočtu Ústeckého kraje vyčleněné na protidrogové politiku budou rozdělovány v dotačním řízení na základě dotačního programu Ústeckého kraje „Protidrogová politika 2003“. Vyhlášení tohoto programu je však podmíněno schválením Koncepce protidrogové politiky Ústeckého kraje.

Je mi líto, že Ústecký kraj nesplnil očekávání pana Šlapky, ale je nutno vzít v úvahu, že politiku kraje v oblasti protidrogové prevence nelze zužovat na pouhé dotace kontaktním centrům. Oblastí, které se potýkají se stejnou problematikou, je v Ústeckém kraji mnohem více – například detoxikační jednotky, volnočasové aktivity dětí a mládeže a další. Všechny tyto oblasti je třeba řešit koncepčně. Omezování příspěvků pouze na provoz K center by rozhodně nebylo koncepčním řešením.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 3.3.2003 / 14.5.2003 | Zveřejnit od-do: 3.3.2003-1.9.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém