Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU "Železný hodnotil vinařství"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v Mladé frontě Dnes dne 12. února 2005 (tka)
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKU „Železný hodnotil vinařství

Vyšlo v Mladé frontě Dnes dne 12. února 2004 (tka)

 

Vážený pane evropský poslanče,

 

jak jsem si přečetl v deníku DNES, máte opravdu velmi „chlupatý“ jazýček, když se Vám zdají vína z Mostecka „nepolknutelná“. Já osobně si  myslím o některých vínech například z Moravy, která jsou v Čechách ke koupi, že jsou nechutné druháky či třeťáky, ale netroufnul bych si takový osobní soud vypustit do světa. Vaše hodnocení mosteckého vína urazilo práci stovek lidí, všech těch, kteří v tvrdé konkurenci a také v nelehkých klimatických podmínkách obohacují evropskou produkci specifickými víny. Zejména paušální odsouzení vín z Mostecka, jak říkáte nepolknutelných, je skutečnou ranou pod pás vinařům z Chrámeckých vinic, ale i Lounska, Chomutovska, kam se pěstování vín po staletích vrací. Samozřejmě, že našim vinařům se podaří vína podprůměrná, průměrná, ale i nadprůměrná, ale i vynikající až úžasná, jako na např. Rulandské šedé – výběr z hroznů 2003 KOSHER.

             Domnívám se, že toto Vaše velice urážlivé tvrzení na adresu vinařů v našem kraji nebylo nijak překrouceno, jak se nám snažíte o několik dní později ve stejném deníku namluvit; doufám jen, že nebylo vyřčeno zcela účelově. Jak jinak si mám vysvětlit, že jako člen předsednictva meziskupiny Evropského parlamentu pro vinařství a vinohradnictví zjevně nehájíte zájmy všech vinařů v Čechách? Podle vás mají v Bruselu ochutnávat jen vína moravská? Je samozřejmě zcela Vaší soukromou věcí, jakým vínům dáváte přednost, ovšem řečený výrok naprosto odmítám a jsem přesvědčen, že vinaři z Ústeckého kraje, a zejména ti mostečtí, si zaslouží vaši osobní a upřímnou omluvu.

 

 

 

                                                           Jiří Šulc

 

                                                           hejtman Ústeckého kraje

 

Původní text:

 

Železný hodnotil vinařství

Mostecké víno? Nepiji!

Lovosice - Víno z Litoměřicka Vladimír Železný uznává. Do budoucna chce dokonce prosadit, aby se, podobně jako další česká vína, pila v poslanecké restauraci v Bruselu. Europoslanec Železný to včera sdělil na setkání s novináři v Lovosicích, kde prezentoval svou práci v meziskupině Evropského parlamentu pro vinařství a vinohradnictví. Zatím hodlá přivézt do Bruselu ochutnat vína moravská.

“V jídelně jsou k dostání jen vína francouzská a španělská, jedno italské,” nelíbí se Železnému.

Vína z Ústeckého kraje Železný podle svých slov “převážně respektuje”. I když jeho hodnocení, o které včera požádala MF DNES, bylo poměrně radikální.“Žernosecké je velmi fajnové, když se vyvede rok. Roudnické víno se zlepšuje asi nejrychleji z české produkce... A chrámecké? Nepiju. Je nepolknutelné,” sdělil Železný.

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.3.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 2.4.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém