Orientační nabídka


 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKŮM "Krajský úřad dluží studentům stipendia", "Krajská stipendia mají zpoždění" a "Peníze pro schopné"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vyšlo v Mladé frontě Dnes dne 22. 2. 2005 (Antonín Viktora, Jan Veselý)
 

 
 

VYJÁDŘENÍ K ČLÁNKŮM „Krajský úřad dluží studentům stipendia“, „Krajská stipendia mají zpoždění“ a „Peníze pro schopné“

Vyšlo v Mladé frontě Dnes dne 22. 2. 2005 (Antonín Viktora, Jan Veselý)

 

Vážená redakce, vážení páni redaktoři,  

  rozhodně protestuji proti způsobu, jakým je v deníku Mladá Fronta Dnes prezentována práce Ústeckého kraje a jeho krajského úřadu. Připomínky ke způsobu získávání informací a používání nesprávných termínů si ponechám na jindy, neboť nyní se chci vyjádřit k článku z 22.2.2005 na téma poskytování stipendií Ústeckým krajem.

            Především se musím ohradit proti titulků, že Krajský úřad Ústeckého kraje stipendia studentům „slibuje“ a tedy „dluží“. Ústecký kraj vytvořil stipendijní program, v kterém nabídl k rozdělení mezi vysokoškolské studenty 1,8 milionů korun. Konstatování, že „krajský úřad přislíbil částku 20 tisíc korun...“ nebo titulek „Krajský úřad dluží studentům stipendia“ ve čtenáři ale vzbuzuje dojem, že Ústecký kraj nebo jeho krajský úřad chce studenty nějakým způsobem poškodit, zachovat se k nim nemorálním způsobem, kdy jim ukáže vidinu peněz využitelných pro částečné finanční zajištění v průběhu jejich studia a pak tento slib záměrně, z jakési úřednické zlovůle, nenaplní. Tato tvrzení jsou opírána o výpověď pouze jediné žadatelky (!) v programu, která ani nezveřejnila své jméno. Pokud však byla v programu úspěšná, pak dostala k podpisu Smlouvu o zařazení do stipendijního programu Ústeckého kraje, kde je v čl. V, odst. 2 jasně uvedeno toto: … Stipendium pro akademický rok 2004-2005 bude poskytnuto do konce měsíce března 2005. Také na krajském webu je jasně uvedeno, že termín pro administraci stipendií je 31.3. (v usnesení rady z ledna 2005 v bodu týkajícím se stipendií).

            Na rozdíl od vašeho velmi povrchního hodnocení založeného na vágních argumentech jsem já přesvědčena, že vůli politiků udělovat stipendia vysokoškolákům naplnili úředníci poctivě odvedenou prací, neboť zvládli všechny náležitosti k politickému projednání programu, vyřízení jeho náležitostí i zpracování a doplnění žádostí během velmi krátké doby (program schválili zastupitelé kraje v září 2004). Dále bych spíše čekala, že oceníte dobrou vůli členů rady kraje, kteří v lednu projevili pochopení pro studenty, kteří si nestihli některé náležitosti obstarat v původně vyhlášeném termínu, ale přitom splnili všechny podmínky, a do stipendijního programu je dodatečně zařadili. Kromě toho připomínám, že Ústecký kraj byl až do 26. ledna vázán rozpočtovým provizoriem, což v době prvních informací pro studenty ještě nebylo známo. Je třeba také zdůraznit, že stipendia jsou vyplácena z rozpočtu kraje, tedy z veřejných peněz – peněz daňových poplatníků, a je tedy nutné trvat na dodržení určitých schvalovacích postupů a pravidel.

            Mrzí mne, že si redaktoři listu, kterého si vážím pro jinak velmi profesionální spolupráci, vystačili s evidentně nedostatečnými podklady, aniž by se obtěžovali seznámit se s problematikou podrobněji.

            Vážený pane šéfredaktore, protože uvedeným článkem bylo dotčeno dobré jméno Ústeckého kraje a jeho krajského úřadu, žádám Vás o zveřejnění textu tohoto dopisu.

 

                                                           Mgr. Romana Žatecká

                                                           tisková mluvčí Ústeckého kraje

Krajská stipendia mají zpoždění

22.2.2005    Mladá fronta DNES    str. 5    Z celé země

ANTONÍN VIKTORA    Ústecký kraj

Ústecký kraj

 

Ústí nad Labem - Už dva měsíce marně čeká dvaadvacetiletá studentka Anna Šalanská z Ústí nad Labem na peníze, které jí slíbil krajský úřad za to, že po škole zůstane žít v regionu.

            Stipendium dvacet tisíc korun jí jako studentce s výborným prospěchem udělilo vedení Ústeckého kraje již loni. Stejně jako ona čeká dalších téměř sedmdesát vysokoškoláků. Kraj jim dluží bezmála jeden a půl milionu.

            “Na podzim jsem dostala dopis, ve kterém stálo, že jsem splnila podmínky a stipendium dostanu. Koncem roku pak přišel druhý dopis, že přidělení stipendií musí ještě schválit rada kraje, a proto budou peníze vyplaceny až v lednu. Teď je už konec února a pořád nic nepřišlo,” stěžuje si studentka Pedagogické fakulty na ústecké Univerzitě J. E. Purkyně.

            Ústečtí zastupitelé se rozhodli udělit jednorázové stipendium vysokoškolákům s výborným prospěchem, kteří písemně slíbí, že po skončení studia budou v regionu pracovat minimálně po tu dobu, jakou zde studovali. Vysokoškoláci totiž ze severu Čech utíkají. A zároveň třetina lidí v kraji má pouze základní vzdělání, což je jedno z nejhorších čísel v Česku. Nepříznivá skladba obyvatel z pohledu dosaženého vzdělání zde má vliv na vysokou nezaměstnanost.

            “Jde jen o administrativní problém. K vyplacení stipendií vede několik kroků, které nemůžeme obejít. Na zpoždění se projevilo také to, že po podzimních volbách byla delší pauza, než začalo jednat nové zastupitelstvo a rada,” uvedla Ludislava Poupalová z odboru školství na Krajském úřadu v Ústí nad Labem.

            Studenti se podle ní nemusí o své peníze bát. Dostat by je měli už brzy. “Vážím si samozřejmě toho, že takové možnosti vůbec existují. Dvacet tisíc je ale dost peněz, a když mi je slíbili, tak už jsem s nimi začala počítat. To zdržení je tedy nepříjemné,” vysvětluje studentka.

            Stipendia chce kraj rozdělovat každý rok. Letos jimi chtěl motivovat devadesát studentů, ale žádost jich podalo jen 68.

Krajský úřad dluží studentům stipendia

22.2.2005    Mladá fronta DNES    str. 1    Severní Čechy

ANTONÍN VIKTORA    Ústecký kraj   

Vysokoškoláci s dobrým prospěchem měli dostat 20 tisíc, nemají nic. Výplatu prý zdržely volby

 

Ústí nad Labem - Už dva měsíce čeká dvaadvacetiletá studentka z Ústí nad Labem na peníze, které jí slíbil krajský úřad. Stipendium dvacet tisíc korun jí přitom jako studentce s výborným prospěchem slíbilo vedení Ústeckého kraje již loni.

  Stejně jako ona, čeká na slíbenou částku dalších téměř sedmdesát vysokoškoláků. Kraj jim tak dluží bezmála jeden a půl milionu. 

  "Na podzim jsem dostala dopis, ve kterém stálo, že jsem splnila podmínky a stipendium dostanu. Koncem roku pak přišel druhý dopis, že přidělení stipendií musí ještě schválit rada kraje a proto budou peníze vyplaceny až v lednu. Teď je už konec února a pořád nic nepřišlo," stěžuje si studentka Pedagogické fakulty na ústecké Univerzitě J.E. Purkyně, která si nepřeje být jmenována.

  "Jde jen o administrativní problém. K vyplacení stipendií vede několik kroků, které nemůžeme obejít. Na zpoždění se projevilo také to, že po podzimních volbách byla delší pauza, než začalo jednat nové zastupitelstvo a rada," uvedla Ludislava Poupalová z odboru školství na krajském úřadu v Ústí nad Labem. Studenti se podle ní nemusí o své peníze bát. Dostat by je měli už brzy. Kdy? "Brzy."

  "Vážím si samozřejmě toho, že takové možnosti vůbec existují. Dvacet tisíc je ale dost peněz a když mi je slíbili, tak už jsem s nimi začala počítat. To zdržení je tedy nepříjemné," vysvětluje studentka.

  Ústečtí zastupitelé se rozhodli udělit jednorázové stipendium těm studentům, kteří mají výborný prospěch a písemně slíbí, že po skončení studia budou v regionu pracovat minimálně po tu dobu, jakou zde studovali. Vysokoškoláci totiž ze severu Čech utíkají. Naproti tomu třetina lidí v kraji má pouze základní vzdělání. Nepříznivá skladba obyvatel z pohledu dosaženého vzdělání zde má vliv na vysokou nezaměstnanost.

  Stipendia chce kraj rozdělovat každý rok. Letos jimi chtěl motivovat devadesát studentů, žádost jich ale podalo jen osmašedesát.

  "Počet žádostí mne na jednu stranu těší, ale celková částka je tím vyčerpaná jenom ze dvou třetin. Věřím, že v příštím roce se této nové příležitosti chopí více studentů," řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

 

***

Problémy se stipendii

* Krajský úřad přislíbil částku 20 tisíc korun každému vysokoškolákovi s dobrým prospěchem, který se zaváže, že v kraji po studiích zůstane

* Částku měli studenti dostat již v lednu.

* Až dosud žádné peníze neobdrželi, kraj jim dluží 1,5 milionu

Peníze pro schopné

22.2.2005    Mladá fronta DNES    str. 1    Severní Čechy

JAN VESELÝ    Ústecký kraj    

Je to taková příjemná tradice. Nejlepší studenti z kraje dostávají od vedení regionu stipendia. Jen se upíší, že tu zůstanou pět let po dostudování. Až 20 tisíc korun se jistě hodí každému vysoko školou povinnému. Jenže ouha. Peníze ne a ne dorazit na účty schopné mládeže. A měly tam být už několik týdnů. Vedení kraje je mělo poslat počátkem roku. Nestalo se. Zdůvodnění úřadu? Sorry, ještě jsme nezačali řádně úřadovat. Tak trochu kaňka na tradici.

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.2.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 23.3.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém